OCMW-voorzitter stemt sociale maatregel weg

OCMW-voorzitter stemt sociale maatregel weg

Op de gemeenteraadszitting van deze week maandag stelde de Brugpartij voor om aan Pidpa te vragen geen klanten meer af te sluiten wegens wanbetaling. Dat komt nog maar zelden voor en andere drinkwatermaatschappijen kozen al voor deze volstrekt te verdedigen sociale optie. Ook de Geelse gemeenteraad bleek er wel voor te vinden, maar OCMW-voorzitter Griet Smaers (CD&V) vond het voorstel blijkbaar té sociaal.

De Brugpartij betreurt dat het precies Griet Smaers (CD&V) was die het voorstel om geen water meer af te sluiten bij wanbetaling van tafel veegde. Als Geelse OCMW-voorzitter zou zij van alle mandatarissen over de sterkste sociale reflexen moeten beschikken. Dat ze die helaas niet heeft, bleek bij de behandeling van een agendapunt i.v.m. de algemene vergadering van Pidpa. CD&V-raadslid Griet Ceusters zal daar namens de stad Geel o.a. stemmen over het beleidsplan 2019-2024 van de drinkwatermaatschappij. De Brugpartij had dat plan doorgenomen en er allerlei doelstellingen inzake partnerships, duurzaamheid, markt- en klantgerichtheid en operationele excellentie in teruggevonden. Niets echter over de sociale kant van het (drink)waterverhaal. Het woord ‘sociaal’ komt in het Pidpa-beleidsplan zelfs niet voor.

De Brugpartij stelde voor dat Pidpa vanaf nu enkel nog afsluitingen zou verrichten bij fraude, en niet meer bij wanbetaling. “Dat laatste redmiddel wordt inmiddels nog zelden toegepast”, stelde fractieleider Dirk Kennis. “De schade die de maatschappij erdoor lijdt, is minder dan marginaal. De persoonlijke schade voor wie afgesloten wordt, is echter kapitaal. Mensen in armoede principieel niet meer afsluiten, zou een mooi signaal zijn.” Water-link, dat de stad Antwerpen van water voorziet, heeft die optie al genomen en Kennis vond dat Pidpa hetzelfde kon doen. Hij vroeg de gemeenteraad Griet Ceusters te machtigen om dat standpunt op de Pidpa-vergadering te brengen.

Ja… maar… nee

Een aantal leden van het schepencollege schenen het voorstel wel genegen te zijn. Terwijl ook op de banken van de meerderheidsfracties instemmende geluiden te horen waren, liet Greet Daems (PVDA) alvast weten dat ze er volledig achter stond. Ze werd gevolgd door Ivan Wartel van het Vlaams Belang, die er ook categorisch mee instemde. Onverwachte tegenwind kwam echter van Griet Smaers, die vond dat de overleg- en bemiddelingsstructuur die werd uitgebouwd om afsluitingen te voorkomen, wel volstond. Als er nog iemand wordt afgesloten, gaan daar vele vergaderingen en een lange voorgeschiedenis aan vooraf, stelde ze. Kortom: dan heeft hij of zij dat echt wel aan zichzelf te danken.

Hoewel Dirk Kennis aanvoerde dat zo’n principiële beslissing alvast die vele vergaderingen overbodig zou maken, zonder verder enig negatief effect te hebben voor wie dan ook, bleef Griet Smaers vinden dat de gemeenteraad niet mocht ingaan op het voorstel van de Brugpartij. Ook Ivo Bollen (de Brugpartij) probeerde de OCMW-voorzitter op haar sociale reflexen aan te spreken, maar ze bleef bij de harde lijn, hoewel die nu en dan dus nog altijd uitmondt in een sanctie die vandaag niet humaan meer genoemd kan worden. Smaers’ collega’s in het schepencollege schaarden zich al dan niet van lieverlede achter de OCMW-voorzitter en bij de stemming over de agenda en de Geelse afvaardiging naar de algemene vergadering volgden ook de N-VA- en CD&V-fracties. Vlaams Belang, Open VLD, PVDA en de Brugpartij onthielden zich.

Bijna kwart meer afbetalingsplannen

Pidpa zag zijn aantal aansluitingen in 2018 groeien met 3481; het aantal afgesloten drinkwatercontracten steeg zelfs met 6141 stuks. De verkoop van drinkwater piekte vorig jaar dankzij de lange, droge zomer met +3,49%.

De meest markante stijging doet zich echter voor bij het aantal afbetalingsplannen, dat in 2018 van 15.915 naar 19.600 stuks klom. Het aantal Pidpa-klanten dat moeite heeft om zijn factuur te betalen, steeg op één jaar tijd dus met liefst 23%. Tegelijkertijd slaagde Pidpa er in het aantal betalingsuitstellen met 1,3% te verminderen (van 23.944 naar 23.615). De stijgende financiële noden van het cliënteel doen de maatschappij dus geen pijn. Pidpa sloot het boekjaar 2018 af met een winst van 15,1 miljoen euro.