Ivo Bollen neemt afscheid van de Geelse politiek

Ivo Bollen neemt afscheid van de Geelse politiek

Vandaag diende Ivo Bollen (°1953) zijn ontslag in als gemeenteraadslid. Hij maakt sinds begin dit jaar deel uit van de fractie van de Brugpartij. Het ontslag werd ingegeven door meerdere persoonlijke redenen. De politiek kwam voor Ivo al enige tijd niet meer op de eerste plaats, hoewel dit gedurende vele jaren absoluut het geval was. Met Ivo Bollen had de Brugpartij zelfs een van de zwaargewichten uit de Geelse politiek van begin de 21ste eeuw in huis.

Ivo begon in 1988 als ACW-kandidaat op de toenmalige CVP-lijst. Hij greep naast een zetel, maar kwam in 1989 in de OCMW-raad. In 1995 werd hij OCMW-voorzitter, een functie die hij gedurende 18 jaar zou bekleden. Na vanaf 1989 ook deel te hebben uitgemaakt van de raad van bestuur van het AZ St.-Dimpna werd hij in 1995 voorzitter van die beheerraad. Hij zou dat zes jaar blijven.

Tot zijn ontslag in 2014 zetelde Ivo Bollen als gemeenteraadslid. Toen leek het alsof hij de politiek vaarwel zei, maar in 2018 fungeerde hij met veel overtuiging als lijstduwer van de Brugpartij, de nieuwe progressieve partij die in Geel de afdelingen van Beweging.net, Groen en de sp.a bevat. De 634 stemmen die hij achter zijn naam kreeg, deden hem besluiten effectief zijn come-back te maken. Dat heeft hij zich niet beklaagd.

“De manier waarop de Brugpartij werkt, was voor mij een verademing”, zegt hij. “De openheid waarmee de mandatarissen en de leden mekaar benaderen, de fundamenteel democratische manier waarop vergaderingen verlopen en beslissingen worden genomen, het respect voor mekaars mening en de bereidheid om politieke thema’s ook eens van een andere kant te bekijken, is in Geel nooit gezien.”

Ivo’s leven evolueerde de voorbije tijd zodanig dat hij vaak met beschikbaarheidsproblemen te maken kreeg. Ook de komende twee raadszittingen zou hij moeten missen, en dat deed hem de knoop doorhakken. Hij verzond zijn ontslagbrief aan de gemeenteraadsvoorzitter vandaag.

De Brugpartij respecteert deze beslissing en kan ermee leven, omdat dit op partijvlak geen afscheid is. “We zijn erg blij dat we op Ivo mogen blijven rekenen, zij het in een andere rol”, aldus Peter Van Nuland, voorzitter van de Brugpartij. “Zijn sterke sociale ingesteldheid is een meerwaarde voor onze partij, en onze politieke werking kan een beroep blijven doen op zijn grote expertise en ervaring. Hij blijft betrokken, en dat is goed.”

De Brugpartij is Ivo Bollen dankbaar voor zijn inzet tijdens de campagne en gedurende het eerste half jaar van de nieuwe legislatuur. Het toeval wil dat degene die hem in 2014 als raadslid opvolgde, dat eind deze maand nog eens zal doen. Op de zitting van 26 juni e.k. maakt Greet Bakelants (°1963) als eerste opvolger haar entrée in de fractie van de Brugpartij.