De eco-hydrologische studie over de Zegge en omgeving

De eco-hydrologische studie over de Zegge en omgeving

Foto © Jonas Verhulst – KMDA

Op 19 april – een natte vrijdag – wordt het eindrapport opgeleverd van de befaamde (of beruchte?) eco-hydrologische studie i.v.m. de toestand van de Zegge en de rest van de vallei van de Kleine Nete in het noorden van Geel. Ze moet op basis van wetenschappelijk feitenmateriaal acties inspireren om de wettelijk vastgelegde natuurwaarden van het gebied te bereiken en om o.a. te beletten dat de Zegge verder verdroogt en het laagveen afsterft.

Het was 2020 toen deze studie werd besteld, we zijn nu vier jaar later. Het is de bedoeling dat er een ’taskforce’ opgericht wordt, die onder auspiciën van de Vlaamse Regering aan het werk zal gaan met acties op de korte en de lange termijn. Het is ook de Vlaamse Regering die bepaalt welke acties er binnen het kader van de in de studie voorgestelde herstelmaatregelen genomen zullen worden.

Als het aan het stadsbestuur van Geel ligt, gebeurt er voorlopig niks. Voor het schepencollege kan er geen actie ondernomen worden vooraleer er een nieuwe studie wordt gemaakt: een landbouweffectenrapport.

Hieronder vindt u het ontwerp van de synthesenota van de eco-hydrologische studie, met de probleemstelling, de vaststellingen en de voorgestelde acties. Je vindt ook twee verslagen van de stuurgroep uit 2023, die de meerwaardezoeker onder u enige context bieden. Daaruit blijkt o.a. dat de effecten op de landbouw aan de Roerdompstraat vaak werden bepraat.

Bijlage 1 – Samenvattende nota_Integrale toekomstvisie wetlandherstel_stuurgroep_Ontwerpversie (1)

Verslag stuurgroep 26_6_2023

Verslag stuugroep 15_12_2023