Agenda met toelichting van de gemeenteraadszitting van 20 juni 2024

Agenda met toelichting van de gemeenteraadszitting van 20 juni 2024

 

Deze week donderdag is er de tweede gemeenteraadszitting van juni, de laatste voor de vakantie en – op een zitting in september na – ook de laatste voor de volgende verkiezingen. De agenda bevat flink wat administratieve kwesties die nog voor de raad moesten komen om het ambtelijk leven verder te laten gaan. Denk aan nieuwe rooilijnen, verlegde buurtwegen etc.. Maar er zijn ook een aantal ingrepen op het verkeer in bepaalde Geelse straten, waar de voorrang van rechts verdwijnt of een tonnenmaatbeperking wordt ingevoerd (in heel het dorp van Stelen, zelfs).

Ook het herschreven beleidsplan ruimte komt aan bod (daar is na de vorige zitting nog weinig over te zeggen) en er is een heus handhavingsplan inzake milieu en ruimtelijke ordening. Dat plan bepaalt hoe de stad allerlei inbreuken of overtredingen zal aanpakken, te beginnen met de vraag hoe men beslist óf men die gaat aanpakken. Ons oordeel is dat wie kwaad in de zin heeft, met veel kan weggeraken.

Interpelleren doen we ook. Zo vragen we of de stad het gemeentelijk aandeel in de ‘grondlasten’ die de parochiecentra moeten betalen, niet kan kwijtschelden (of terugbetalen). En nadat een interpellatie over de zorgwekkende resultaten van de ‘welzijnsequête’ onder het personeel van het AZ St.-Dimpna vorige keer om onbekende redenen naar de geheime zitting werd afgeleid, waarop de bespreking van die resultaten naar een binnen enkele maanden te organiseren commissievergadering (óók achter gesloten deuren) werd verbannen, vraagt Dirk Kennis nu dat de raadsleden gewoon inzage in dat rapport zouden krijgen. Die interpellatie werd geagendeerd op de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

De tekening komt nogmaals van Paul Luyckx, die een machtig tof, geïllustreerd Geels dialectwoordenboekje heeft gemaakt, waarvan we graag gebruik maken om de boel wat op te leuken.

Hieronder vindt u de links naar de toelichting bij de agendapunten. De punten van de oppositie staan telkens in de bijkomende agenda.

Toelichting 20 juni 2024

Toelichting raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

20240620 – Bijkomende toelichting gemeenteraad 20 juni 2024

20240620 – Bijkomende toelichting raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024