Met hier en daar een aprilse gril

Met hier en daar een aprilse gril

Gemeenteraad op 1 april

Het werd geen marathonzitting zoals de vorige. En of er geschiedenis werd geschreven, is zeer de vraag. Toch zat er hier en daar een krent in het deeg. Lees maar!

Het Engels Kamp: is het nog altijd een goed idee om hier (binnen pakweg 15 jaar) KMO-zone te ontwikkelen? (Of is het dat nooit geweest?)

De herbestemming van het militair domein Kievermont is een kwestie die al lang meegaat in de Geelse politiek. Het is één van de vele ruimtelijke dossiers waarin de Geelse CD&V – toen nog stevig in het zadel in het stadhuis – zijn voorliefde toonde voor slechte compromissen in plaats van duidelijke, toekomstgerichte keuzes. In het geval van Kievermont betekende dit dat het domein niet één maar liefst drie nieuwe bestemmingen kreeg: bedrijventerrein, recreatie én natuur. We zijn nu tien jaar later en de herbestemming sleept aan. Het speelbos werd geopend in 2015, maar het bedrijventerrein kwam er (nog) niet bij gebrek aan een deftige oplossing voor het bijkomend verkeer dat hierdoor ontstaat – het zg. doortrekken van de ring, weetjewel -, en ook omdat de sanering van de bodem nog niet helemaal klaar is. De gemeenteraad kreeg daarom maandag de vraag om het brownfieldconvenant Kievermont met nog eens 10 jaar te verlengen. Dirk Kennis (De Brugpartij) had zijn huiswerk gemaakt. In het dossier had hij gelezen dat verschillende partners in de convenant zich afvragen of er nog wel draagvlak is in Geel voor de combinatie van die drie bestemmingen. Kennis wou weten hoe het stadsbestuur daar nu over denkt. Is er nog wel (zoveel) nood aan bijkomende bedrijventerreinen in Geel? En moet dat dan op die locatie, in combinatie met andere functies? Pertinente vragen, maar gemeenteraadsvoorzitter Luc Van Laer (CD&V) had er geen zin in en merkte op dat die kwesties niet op de agenda stonden. Misschien moeten we ze er een volgende keer dan maar op zetten?

Participeren maar!

Participatie van de burger bij besluitvorming was nochtans een belangrijk thema op deze gemeenteraad. Er werd een nieuw inspraakreglement goedgekeurd dat sterk geïnspireerd is door het “Sint-Dimpna en Gerebernusmemorandum”, het resultaat van overleg tussen de belangrijkste politieke partijen in Geel tussen midden 2017 en begin 2018. In het memorandum staat beschreven hoe de partijen willen zorgen voor meer inspraak voor de Gelenaars in de politieke besluitvorming, en het nieuwe inspraakreglement heeft de lijn van het memorandum bijna letterlijk overgenomen. Concreet gevolg is de oprichting van een participatieraad. Alle Gelenaars zullen straks voorstellen kunnen indienen om het samenleven in Geel te verbeteren. Die worden dan beoordeeld door een participatieraad die projectgroepen kan oprichten om de betere voorstellen uit te werken. De participatieraad probeert op die manier om burgers en lokale overheid dichter bij elkaar te brengen. De meeste partijen zijn blij met het nieuwe inspraakreglement en de nieuwe participatieraad. Logisch ook, vermits ze het memorandum samen hebben gemaakt. Noël Devos zei dat ook de Brugpartij het reglement steunt en bovendien voorstelt om geen politici te laten zetelen in de participatieraad, om de onafhankelijkheid van dit orgaan te garanderen. Lieselotte Thys zei dat de liberalen het inspraakreglement maar zwakjes vinden maar toch goedkeuren (!) als blijk van vertrouwen in Marlon Pareijn (CD&V) als bevoegde schepen. Enkel PVDA onthield zich bij de stemming over het inspraakreglement in de gemeenteraad, maar keurde het een uur later vreemd genoeg wel goed tijdens de OCMW-raad.

Adviesraden

Bij het begin van de nieuwe legislatuur worden traditioneel ook de statuten van de verschillende adviesraden hernieuwd. Lieselotte Thys (Open VLD) had opgemerkt dat het stadsbestuur de adviezen van de Milieu- en Natuurraad (MINA) naast zich neer kan leggen zonder motivering, terwijl zo’n motivering wel voorzien is als het bestuur ingaat tegen de adviezen van andere adviesraden. Dat zullen we aanpassen, zei schepen Pareijn (CD&V). Elhasbia Zayou (De Brugpartij) toonde zich tevreden over het feit dat minstens een deel van de vergaderingen van de Woonraad voortaan opnieuw ’s avonds zullen plaatsvinden zodat raadsleden met een andere dagtaak er toch kunnen bij zijn. De statuten en de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) blijven ongewijzigd. Er is namelijk grote tevredenheid over de sterke rol die de GECORO heeft gespeeld bij de opmaak van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Geel tijdens de vorige legislatuur. De GECORO verwacht wel dat er nog pittige discussies zullen volgen als dit beleidsplan wordt uitgevoerd en ongetwijfeld zal botsen met individuele belangen van bepaalde personen. Daarom wil de GECORO nog meer inzetten op deskundigheid en actief engagement van de commissieleden om het algemeen belang van Geel en de Gelenaars te behartigen. Wie wil meewerken, kan zich kandidaat stellen in de loop van deze maand. De gemeenteraad keurde het punt unaniem goed. Benieuwd of iedereen straks nog op één lijn zit als de eerste discussies over ruimtelijke dossiers op tafel komen. Ook de adviesraad gemeentelijke mobiliteit (AGM) kreeg aangepaste statuten en wordt binnenkort opnieuw samengesteld.

Gratis Wifi? Waar?

Gratis wifi: we hébben het! (Maar waar…?)

De eerste interpellatie kwam van Elhasbia Zayou (De Brugpartij). Het stadsbestuur kreeg een Europese subsidie van 15000 euro om gratis wifi aan te bieden op openbare plaatsen, maar veel is daar nog niet van te merken. Kortom: komt daar nog iets van? Schepen Verboven (N-VA) zei dat de stad gratis wifi zal aanbieden in alle haar administratieve gebouwen en op de ligweide van het zwembad. Een kleine 1800 mensen per maand maken er nu al gebruik van. Ze moeten zich wel eerst aanmelden via een account op Facebook of LinkedIn (met een SMS-code). Elhasbia vroeg om het wifi-bereik uit te breiden naar Geelse pleinen en parken. Schepen Corstjens (N-VA) zei dat ook de lokale handelaars vragende partij zijn voor gratis wifi op de Markt en in de winkelstraten, maar één en ander wordt nog onderzocht. Met een openbaar netwerk kan je natuurlijk niet enkel informatie delen, maar ook data verzamelen: bezoekers tellen in de winkelstraten, verkeersstromen analyseren, … Ook dat wordt onderzocht.

We gaan voor de volle … 75%!

Min 20% tegen 2020? Niet dus…

Dirk Kennis (De Brugpartij) had het over het Burgemeestersconvenant, een afspraak tussen lokale besturen uit 2013 over klimaatbeleid met als doel om 20% CO2-reductie te realiseren tegen 2020. Kennis had opgemerkt dat er nog weinig voortgang zichtbaar is sinds 2015. Schepen Julliams (N-VA) antwoordde dat er wel degelijk wordt doorgewerkt, maar gaf toe dat hierover slecht wordt gecommuniceerd. Tegelijk moest hij toegeven dat bijna 40% van de voorziene acties nog niet is opgestart, hoewel het convenant volgend jaar afloopt. Volgens de laatste cijfers van VITO zouden we in 2020 geen 20% maar slechts 15% reductie halen. Voor de nieuwe legislatuur wil Julliams minder acties combineren met hogere doelstellingen. De gemeenteraad zal in september beslissen over een nieuwe convenant. Kennis merkte nog op dat het stadsbestuur verantwoordelijk is voor slechts 1,7% van de CO2-uitstoot in Geel. Als het de stad menens is om de klimaatopwarming ook in Geel aan te pakken, moet ze dus veel actiever inzetten op het beïnvloeden van industrie, gezinnen, landbouw, …

Greet Daems (PVDA) is bezorgd over de sport- en zomerkampen die de stad aanbiedt. Veel te weinig capaciteit en daardoor veel te snel volgeboekt, wist Greet. Schepen Nadine Laeremans (CD&V) en Marleen Verboven (N-VA) verzekerden dat er elk jaar opnieuw wordt geïnvesteerd in meer capaciteit en een vlotter inschrijvingssysteem.

De mondelinge vragen

De wedstrijd voor een pop-up in het voormalig cultuurcafé De Halle is gewonnen door zomerbar La Buena Onda. Noël Devos (De Brugpartij) vroeg en kreeg hiervoor de nodige motivering. We vernamen ook dat het verliezende voorstel “Blijven Plakken” wordt uitgetest als zomerbar in de oude tekenschool op Sint-Dimpna. Liberaal raadslid én cafébaas Gareth Van Der Velde (Open VLD/Café De Sport) vindt een pop-up in De Halle een vorm van oneerlijke concurrentie voor de bestaande horeca. Hij begrijpt niet waarom de stad niet opnieuw kiest voor een huur of concessie op langere termijn. Officieel is er nog niets beslist over de langere termijn, maar het lijkt er sterk op dat sommige mensen in het stadsbestuur andere plannen hebben met dit gebouw.

Op voorstel van Van Der Velde (Open VLD) zal de stad onderzoeken of er een permanent systeem kan komen voor online donorregistratie. Het voorstel van Gareth om dan ook zijn eigen lever te doneren werd (nog) niet aanvaard. Ach, zo lang het zijn brein niet is…

Lieselotte Thys (Open VLD) maakt zich zorgen over de huisvesting van Akabe De Pioen en van de Koninklijke Marinekadetten. Wordt aan gewerkt, zei schepen Pareijn. De Marinekadetten geraakten niet alleen hun dak kwijt bij een recente storm maar hebben ook een rechtszaak aan hun been omdat hun lokalen zonevreemd liggen. Schepen Julliams wil dat laatste nu oplossen door de opmaak van een nieuw GRUP (Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoerings Plan). Zoiets duurt al gauw twee jaar, maar Julliams gokt erop dat de rechtszaak nog langer zal aanslepen.

Dirk Kennis (De Brugpartij) kaartte een probleem aan dat ontstond door de eigenaardige manier waarop de stad bepaalde materialen uitleent. De initiatiefnemers van een muziekfestival in Larum kregen aanvankelijk toezegging voor het uitlenen van een mobiel podium. Later bleek datzelfde podium toch niet beschikbaar, omdat het nodig is voor een evenement dat de stad zelf organiseert. Intussen zijn er al artiesten geboekt en is er geen budget meer voor de huur van een podium… De mannen van Larum hadden hun aanvraag bovendien zéér goed op tijd gedaan. Schepen Laeremans (CD&V) stelde dat de stad dat podium perfect voor eigen gebruik mocht claimen en wees erop dat het nooit officieel was toegewezen. Maar evenmin geweigerd, volgens Kennis. Goed nieuws is dat de stad naar een oplossing zoekt via subsidies om een podium te huren. En iedereen was het erover eens dat op de langere termijn één verhuurbaar podium niet meer volstaat.

Een affiche hebben ze al. Nu nog een podium.

Door de integratie van stad en OCMW heeft de gemeenteraad nu ook de rol van OCMW-raad. Slechts vier agendapunten hier en die werden op een drafje afgewerkt. Alleen het jaarverslag schuldbemiddeling gaf aanleiding tot discussie tussen enerzijds schepen Griet Smaers (CD&V) en anderzijds Lieselotte Thys (Open VLD) en Dirk Kennis (De Brugpartij). Dat Smaers haar beleid wil verdedigen is prima, maar de manier waarop ze dat pleegt te doen, is nog iets anders. Ook sociale bevoegdheden en sociale vaardigheden zijn duidelijk ongelijk verdeeld, laat ik het daar maar op houden. Kom gerust zelf eens kijken volgende maand. Nieuwe afspraak op 6 mei.

En ja, er gebeurden weer rare dingen in de raadszaal. Laat ons daar blij over zijn, want anders was het leven maar saai. (jd)