Gemeenteraad: de zitting van 2 mei 2023

Gemeenteraad: de zitting van 2 mei 2023

De gemeenteraad begint rumoerig met de verontschuldigingen van onder andere twee schepenen (Tom Corstjens en Bart Julliams). Nadat de voorzitter heeft gevraagd om te stoppen met het rumoer zijn we al aan punt drie. Maar we hebben niets gemist.

Bio-diverse tuinen

En dat is het reglement van meer bio-diverse tuinen d.m.v. een wedstrijd waar Tinne Van Gelder nogal wat opmerkingen over heeft. Ze begint met te zeggen dat de titel van het agendapunt veelbelovend klinkt, maar dat de inhoud tegenvalt. Het gaat niet over tuinen, maar over stoepen en balkons. Daar staat de Brugpartij helemaal achter, maar uit dit reglement blijkt vooral een gebrek aan ambitie. Men spreekt over ‘ecologische realisaties’ maar eigenlijk gaat het over het planten van “standplaats-geschikte planten”. Dat de jury louter uit ambtenaren bestaat en “eventueel kan aangevuld worden met” (de voorzitter van de Mina-raad) klinkt ook niet echt overtuigend. Ook de wel zeer minimale prijzen zijn Tinne een doorn in het oog. Ze dringt aan op een deftige beloning met iets toepasselijks zoals zaad, een plant of een zaaikalender. Zoals het nu is, is het reglement volgens haar een slag in het water en te pover om de biodiversiteit in de stad een duwtje in de rug te geven. Bovendien blijkt het zich vooral op al bestaande (gevel)tuintjes te richten en is er van hulp voor wie daar ook mee wil beginnen geen sprake. Vera Celis antwoordt dat het inderdaad een laagdrempelige actie, is maar Tinne Van Gelder struikelt toch nog eens over de prijzen. Myriam Smets (Open VLD) treedt haar bij en vindt ook dat 10 euro als prijs om mee te lachen is. “Maar alle beetjes helpen”, aldus Smets en de liberalen stemmen mee. Enkel de Brugpartij verwerpt dit zwak probeersel.

Moeder, ik heb een Engels Kamp gekocht!

De gemeente gaat dan toch maar over tot de aankoop van de gronden van het militair domein Kievermont. In de loop van de volgende jaren wordt dat door de stad onteigend voor ca. 6,5 miljoen. De vervuilde zones worden door Landsverdediging gesaneerd, het asbest in de hallen door de stad. De kost daarvan (iets meer dan 100.000 euro dacht schepen Van Laer eerst; later bleek het meer dan 2 miljoen euro te zijn) wordt afgetrokken van de aankoopprijs.

Dirk Kennis wijst erop dat men deze aankoop doet om het in 2012 opgestelde RUP voor Kievermont te realiseren, maar daarin is sprake van (16 ha) KMO-zone. Vijftien jaar geleden dacht men nog dat er ruimte nodig was om zonevreemde KMO’s een plaats te geven, maar ondertussen bestaat die behoefte al lang niet meer. Dat wordt in de toelichting bij deze onteigening ook met zoveel woorden gezegd. “De stad koopt iets, ze zegt wat ze er niet gaat doen – een KMO-zone realiseren, dus – maar niet wat ze dan wél van plan is”, analyseert Dirk. Dat oude RUP blijft gewoon in de lucht zweven. Hij heeft het ook moeilijk met het feit dat in het dossier wordt gesproken over het natuurgebied “de Breipennen”, waarmee kennelijk de Reivennen bedoeld wordt. Dat is een copy-paste-fout uit het oude RUP, waarvan de auteur zich niet door enige terreinkennis heeft laten hinderen. Een week voor de zitting had hij deze kemel al aan de administratie gesignaleerd, maar hij blijft gewoon in het dossier staan. “Als de rest van het dossier even hersenloos is samengesteld, heb ik er geen goed oog in”, aldus Dirk Kennis. (Niemand van het bestuur reageert hierop of geeft de fout toe, nvdr.) Hij besluit met te stellen dat de Brugpartij weliswaar akkoord gaat met de aankoop, maar zich zal onthouden omwille van de link met dat achterhaalde RUP.

Vera Celis laat weten dat er nu een einde komt aan “een lijdensweg” en dat ze nu eindelijk wil toehappen. Ze zegt ook dat ze niet direct van plan zijn om het oude RUP zomaar uit te voeren.  Desondanks onthoudt de Brugpartij zich toch, maar Dirk Kennis is wel blij te horen dat dat slecht beleid van 2010 niet langer standhoudt.

Omdat er het weekend voordien een rave-party was op het militair domein in Brustem, moet het daar natuurlijk ook nog even over gaan. Vera is wel grappig als ze schat dat er ongeveer 2000 sleutels van de poort van het domein in omloop zijn.

Het brandt weer

Schoolboeken en een punt over sociale woningen passeren zonder opmerking. Over de verdeelsleutel van de kosten voor de brandweer wil Myriam Smets, zoals elk jaar, weten waarom Mol zoveel minder moet betalen dan Geel. Ze begint zelf haar tussenkomst met te zeggen dat Vera Celis dat al een paar keer heeft uitgelegd. De burgemeester houdt het ditmaal zeer kort en laat voor de zoveelste keer weten dat het komt omdat Mol een paramedisch interventieteam heeft.

Dan passeren er lastvoorwaarden en een bestek en wordt er volk afgevaardigd naar een paar algemene vergaderingen. Het is amper half negen als we al aan de interpellaties kunnen beginnen.

De brandweer

Patrick Graux vraagt naar een mogelijke pfos-vervuiling bij de brandweerkazerne. Toen het pfos-dossier een paar jaar geleden naar boven kwam is er daar ‘alarm’ geslagen. Er kwamen oriënterende bodemonderzoeken en onderzoeken van o.a. het grondwater door OVAM gestart. Dat onderzoek loopt en Vera Celis laat weten dat dat twee jaar kan duren. Vanaf het moment dat er uitsluitsel is, zullen de nodige stappen worden genomen. Of geen, als het niet nodig is.

De Busser (niet de blusser)

Dan komt Yves Van Hulsel met klachten van eigenaars in en bewoners van de Busser, die met wateroverlast kampen. De straat is niet verhard en een strook van 100 m wordt bij het minste regenweer onberijdbaar met een gezinswagen. Laat staan dat een fietser of voetganger er dan nog droog de oversteek kan maken. Het zorgt voor heel wat kopbrekens bij de bewoners van de enkele huizen verderop in de straat. Volgens Yves werd de situatie al door meerdere mensen en via verschillende kanalen gemeld werd bij de stad, echter zonder enig gevolg. Hij wil en passant aankaarten dat de buurt ook vragende partij blijft om eindelijk werk te maken van een trage verbinding tussen de huidige Busser en de Keulsekar. Zo kunnen fietsers en wandelaars veilig de verbinding maken met het centrum, zonder hun leven te moeten wagen op het “moordstrookje” langs de N71.

Schepen van Laer heeft het opnieuw over een schaaftoer die drie of vier keer per jaar ook in de Busser passeert. Die was er juist geweest maar het is de dag daarna beginnen regenen. De weg moet harder komen te liggen op termijn, maar dat kan pas na toestemming van het Agentschap Natuur & Bos. Maar als die wegen worden geschaafd, verplaatst de grond van buiten naar binnen, maar van de bermen moeten ze afblijven wegens de regels rond bermbeheer. Dat Van Laer geen echte fan is van al de groene maatregelen horen we dan ook: “Dat zand komt dan op de berm terecht, en daar mogen we niet aankomen want dan doen we de plantjes kapot en dat mag zomaar niet van iedereen.” Wanneer die afspraak met ANB is gepland, en of het acute probleem daar kan opgelost worden, komen we niet te weten. Maar er wordt wel aan gewerkt, precies…

Om een of andere reden treedt Patrick Graux de schepen plots bij en verwijt hij de Brugpartij dat ze niet weten wat ze willen. “De vorige gemeenteraad ging het over ontharden en nu willen ze verharden”, aldus Graux. Hij begrijpt niet waar ze naartoe willen. Dirk Kennis heeft het niet moeilijk om te repliceren dat ze geen verharding vragen, maar een oplossing voor de wateroverlast.

Een versleten BPA of ‘iets anders

Dan komt Dirk met een vraag over de stationsomgeving. Het fameuze, grootschalige herinrichtingsproject bestaat niet meer, maar waar moeten de eigenaars dan rekening mee houden als ze willen bouwen of verbouwen? Met het BPA Statieplein dat van 1999 dateert en op de draad versleten is?

Vera Celis verwijst naar het beleidsplan ruimte waarin de stationsomgeving is opgenomen als een strategisch project. Ze stelt dat de stad daar zijn regierol in opneemt. Ze overloopt dan heel de procedure complexe projecten waarvan ze zijn afgestapt wegens te veel juridische onzekerheden. Na een lange tocht over de Gavra, het parkgebied en de groene dooradering laat ze weten dat er van dat versleten BPA best kan van afgeweken worden, want dat is inderdaad al 15 jaar oud (sic – het is 25 jaar oud). Maar die afwijkingen moeten dan wel passen in de visie van het masterplan.

Dirk Kennis vat samen dat er dus een masterplan is, maar dat dit nog geen kracht van wet heeft en dat kleinschalige projecten toch buiten het BPA om kunnen, mits ze niet in tegenstrijd zijn met de visie van het masterplan. Dat beaamt Vera, maar ze haast zich om ook nog naar de nieuwe bouwcode te verwijzen, waaraan men aan het werken is.

Handhaving in Geel, een vervallen kasteel

In het personeelskader van de stad zijn twee deskundigen voorzien op de functie ‘handhaving’ bij Ruimtelijke Ordening. Daarmee is sowieso al niet van een geweldig sterk uitgebouwde dienst sprake, maar bovendien zijn deze jobs al enige tijd vacant. Met deze bezetting en de manier waarop deze belangrijke stedelijke verantwoordelijkheid ingevuld moet worden, is er al enige tijd van handhaving in Geel nauwelijks sprake. Van een efficiënte, actieve handhaving is helemáál geen sprake, die zijn in deze situatie niet mogelijk. De deur staat dan ook open voor misbruiken. Van een duidelijk handhavingsbeleid is er geen sprake. Dat er in Geel momenteel niemand is om je tegen te houden, is goed en wel doorgedrongen bij allerlei mensen die vinden dat algemene milieuwetten en beperkende vergunningen voor hen niet gelden. Handhaving zou een stevige vesting moeten zijn, maar vandaag is het een bijna met de grond gelijkgemaakt, vervallen kasteel. Dirk Kennis wil weten hoe de stad hier zijn verantwoordelijkheid gaat op nemen.

Vera Celis geeft mee dat het ontbreken van handhavers een Vlaams probleem is, alom gekend bij de VVSG en de conferentie van burgemeesters, waar het regelmatig wordt besproken. Er worden meer een meer klachten ingediend o.a. door ontevreden buren. De gemeentelijk handhaver voor milieu is tijdelijk uit geweest, maar is sinds januari terug (met één dag ouderschapsverlof). De opstart en opvolging van dossiers hangt af van het beschikbare personeel maar ook de politie mist mankracht en expertise. En de intergemeentelijk dienst van handhavers van het IOK treedt enkel op bij zeer ernstige overtredingen of bij milieuovertredingen. Vera blijft maar doorgaan en heeft het over een pilootproject waar Geel mee is ingestapt. Er is een lijst van verbeterpunten opgesteld, maar echt overtuigen doet ze niet.

Dirk Kennis besluit met te stellen dat hij veel goede voornemens hoort, maar dat er geen handhaving zal zijn als er geen volk is om de hand te haven. Vera antwoordt dat er gezocht wordt naar personeel maar dat de gemeentes hebben afgesproken mekaars personeel niet af te snoepen. En daar moeten we het dan maar mee doen.

Dan wil Myriam Smets weten waarom er geen regenboogzebrapad in elk deeldorp komt. Marlon Pareijn zegt dat de hogere instanties daartegen zijn. Het mag eigenlijk niet van de wegcode, blindengeleidehonden of autistische kinderen blokkeren erop, motorrijders schuiven uit op de verf… Marlon Pareijn concludeert dat de stad de lgbtq-gemeenschap wel steunt, maar zich wil beperken tot twee regenboog-oversteekplaatsen. Die tweede komt in Winkelomheide.

Nog eens

Berten Kempen (Open VLD) komt nog eens terug op het Unesco-dossier naar aanleiding van het Gezinsverpleging-wereld(erfgoed)nieuws. Pieter Cowé verwacht tegen oktober te weten of het dossier wordt meegenomen in de lijst die in december moet worden goedgekeurd.

Nog eens bis

 Dezelfde Berten Kempen komt ook nog eens terug op het doven van de straatverlichting na 23 uur. Twee gemeenteraden geleden had Dirk Kennis het daarover ook al gehad en had de schepen daar ook uitvoerig op geantwoord, na een vraag over donkere hoeken en gevaarlijke kruispunten. Luc Van Laer laat nu weten dat er een evaluatie gaat komen. Hij hoopt dat er een 150.000 euro per jaar kon worden bespaard. Tijdens Palmenmarkt zijn er sommige clusters wel aan gebleven en ze bekijken bij de evaluatie of dat wat fijnmaziger of gedetailleerder kan.

Patrick Graux wil weten welke ‘premies’ de stad krijgt van de IOK ter compensatie van de last en hinder van de vergistingsinstallatie in Winkelomheide. Vera Celis stelt dat de IOK inderdaad compenseert, maar dat is eigenlijk een algemene belasting op overslag van afval is. Dat geld komt dan in de algemene begroting terecht en wordt niet specifiek voor de omgeving bestemd.

De marktkramers van de dinsdagmarkt zijn ongerust over de plannen voor de Havermarkt, ook al is al lang bekend dat de geplande ‘vergroening’ daarvan een maat voor niets zal worden. Vera Celis bevestigt dat de plannen voor de vergroening blijkbaar te warm gewassen zijn en dat er een “lightversie” komt. Weer wat van die bakken, allicht… Jammer genoeg.

OCMW-raad

Het eerste punt van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat over de aanvullende steun die wordt voorzien voor mensen die de hogere energierekening niet aankunnen. Als ze meer dan 10% van hun budget uitgeven aan energie, kan er steun komen uit de middelen die Vlaanderen aan de stad geeft. Griet Smaers geeft toe dat het een ingewikkelde berekening is, maar voor de steunvragers die buiten het sociaal tarief vallen, willen ze deze maatregel toepassen.

Yves Van Hulsel vraagt of huurders van kamers, die zelf geen factuur krijgen maar een hogere toeslag hebben moeten betalen aan de eigenaar (en dus niet rechtstreeks aan de energieleverancier) ook in aanmerking komen. De schepen bevestigt dat, hoewel de berekening dan nog ingewikkelder wordt. (vnp)