Cinema Brug: naar Carte Postale en terug

Cinema Brug: naar Carte Postale en terug

De theaterzolder van Carte Postale mochten we begin dit jaar als een bijzonder gastvrije en sfeervolle locatie herontdekken. Op vrijdag 2 juni keren we er terug, hopelijk met evenveel volk, maar met een ander programma. We gaan het over water hebben, zij het vanuit een zeer specifieke invalshoek. Zullen we ooit onze drinkwaterflessen weer kunnen vullen in de Nete?

De Nederlandse Li An Phoa is bedrijfskundige, filosofe en een wetenschapper die de ecologie op een holistische manier benadert. Ze maakt zich zorgen over de kwaliteit van ons drinkwater. Samen met regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, maakte ze een voettocht van zo’n duizend kilometer langs de Maas. Van de bron in Frankrijk tot aan de monding aan de Noordzee. Dat leverde naast een driedelige televisiedocumentaire ook een mooie, boeiende film op.

Onderweg gaat Li An in gesprek met boeren, burgemeesters en vissers over de vervuiling van het water door pesticiden, medicijnresten en andere gevaarlijke stoffen. Een vrouwelijke Arnout Hauben kortom, maar een vrouw met een missie. En die is misschien geen utopie: een aantal burgemeesters verenigde zich ondertussen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een drinkbare Maas. ónze burgemeester ondertekende een charter om tegen 2050 voor een drinkbare Nete te ijveren. De missie van Li An Phoa is dus ook bij ons niet zonder gevolg gebleven. Een trailer van de film zie je hier maar op vrijdag 2 juni mag de Brugpartij hem in redelijk hoge exclusiviteit vertonen. We hebben het dan ook héél vriendelijk aan Li An gevraagd.

Als opwarmer hebben we het even over een plan van de Brugpartij om in Geel meer zwemwater in openlucht te voorzien. Eigenlijk mag je het woord ‘meer’ weglaten, want in openlucht zwemmen is hier momenteel gewoon niet mogelijk, tenzij je zelf een zwembad hebt.

Hebben we je ‘waterig’ gemaakt? We hopen van wel! Het programma start vrijdag, 2 juni, om 20 uur in Carte Postale, Winkelom 34. Iedereen is welkom. Inkomgeld vragen we niet en je kan er zelfs iets drinken. Niet alleen water! Tot dan!