Gemeenteraad: de zitting van 19 april 2023

Gemeenteraad: de zitting van 19 april 2023

Onvoorzien blazen we dit keer op een woensdag verzamelen voor een gemeenteraad. Op 21 april moet er een advies binnen zijn en omdat er dan toch moet worden uitgerukt, werd een aantal administratieve punten die al klaarlagen bij op de agenda gezet. Een OCMW-raad is er deze keer niet. 20 uur, wat pers en een paar bezoekers op de tribune, de raad kan starten.

De burgemeester en de voorzitter staan stil bij het overlijden van Greet Bakelants. Ze doen dat elk op hun manier. De minuut stilte die daarop volgt, blijft even hangen. Daar wordt een mens stil van.

Na de nodige verontschuldigingen van afwezigen en de goedkeuring van het verslag van de vorige zitting volgt al meteen een niet te begrijpen tussenkomst van Patrick Graux. LEADER is een Europees plattelandssubsidieprogramma, dat op drie domeinen subsidies voorziet: leefbare en levendige dorpen, landschapskwaliteit en biodiversiteit, en landbouw, korte keten en biomassa. Geel maakt deel uit van het nieuwe LEADER-gebied Kempen Zuid en de stad stuurt Luc Van Laer naar de lokale stuurgroep. Patrick Graux bazelt evenwel over een extern bureau en zitpenningen en laat zich daarbij niet hinderen door enige kennis van zaken. Luc Van Laer heeft alle moeite om hem wijs te maken dat hij er compleet naast zit. Een beetje gênant toch. Het blijft verbazen dat die man, die zowel bij de N-VA als bij het Vlaams Belang aan de kant werd gezet en nu een onafhankelijke éénmansfractie vormt, constant in derde persoon over zichzelf spreekt: “Het Geels belang is van mening…”, “Het Geels belang wil weten…” Ook de koninklijke wij-vorm is hem niet vreemd.

Eerst de Grote Nete

De provincie vraagt of de stad projectpartner wil zijn in de gebiedscoalitie Grote Nete en zich wil engageren om mee te werken aan het programma voor een klimaatveilige vallei vol beleving (sic). Voor Geel zit er een project voor het Zammelsbroek in. De provincie streeft namelijk de realisatie van een onthaalzone aan de westzijde van het broek na. Het college schuift het Vissershuis in Zammel of de watermolen van Oosterlo als mogelijke locaties naar voor. Eensgezind stapt de Brugpartij mee in. Die eensgezindheid is bij het volgend punt ver te zoeken.

En dan de Kleine Nete

Het ontwerp van het Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk’ is klaar en het openbaar onderzoek loopt af op 21 april en de stad Geel moet er haar mening over geven. Vandaar deze extra gemeenteraad, ziet u. Het wordt bij de bespreking snel duidelijk dat de meerderheid niet op één lijn zit, maar een compromis (of iets wat daarop lijkt) heeft gevonden in het advies dat voorligt.

Dirk Kennis begint met te zeggen dat we in het voorontwerp van dit GRUP, dat al van 2019 dateert, goede kansen zagen. Ook in dat voorstel was de focus namelijk van natuurbehoud naar natuurherstel verschoven, zoals het tegenwoordig betaamt – zeker in de zone boven de Roerdompstraat, die voor Geel het zwaartepunt van dit GRUP vormt. Maar hij heeft ernstige bedenkingen bij de verschillen tussen het voorstel van 2019 en de versie die vandaag voorligt. Met dat Geelse stuk van de Kleine Nete doet men in het GRUP voorlopig niets, omdat men wil wachten op de resultaten van de fameuze ecohydrologische studie. Men haalt heel die zone officieel uit het GRUP, maar tegelijk betonneert dat GRUP wel nadrukkelijk de huidige rechte loop van de Kleine Nete. Men bevestigt dus de rol van de rivier als drainagekanaal voor de aanpalende landbouwgronden. Dirk Kennis wijst op het probleem dat daardoor ontstaat: elke aanbeveling die straks uit de ecohydrologische studie naar voor komt om de Zegge van de verdroging te redden, wordt daardoor veel moeilijker uit te voeren. Ook het regulariseren van de marinekadetten aan sas 9 zit de Brugpartij dwars. Het is niet omdat die vereniging haar boot naar de burgemeester heeft genoemd dat we daar de regels van een goede ruimtelijke ordening voor moeten opgeven.

Op het eerste gezicht zou je kunnen concluderen dat het GRUP wacht op de ecohydrologische studie, maar in feite is het eerder andersom. Volgens de Brugpartij moet de afwerking van die studie wachten op het GRUP, namelijk tot de Kleine Nete in zijn huidige rechte lijn is bevestigd. Voor de Brugpartij mag het stuk ten noorden van de Roerdompstraat best uit het GRUP gehouden worden, maar moet men dan ook de strook waarin de Nete stroomt eruit halen. Dirk besluit met te stellen dat de gewestelijke overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt en ook geen enkele poging onderneemt om landbouw en natuur dichter bij elkaar te brengen. Door de aanslepende probleemsituatie daar niet aan te pakken, werkt men de polarisatie in de hand. Hij roept schepen Bart Julliams dan ook nogmaals op om werk te maken van de al lang aangekondigde Zeggeconferentie.

Julliams reageert. Ook het stadsbestuur kwam tot de conclusie dat de strook met de Kleine Nete en haar té bescheiden (5 meter aan elke kant) overstromingsgebied maar beter uit het GRUP verdwijnt. Maar de marinekadetten zitten op gronden van de Vlaamse waterweg en we mogen de ruimtelijke ‘verrommeling’ daar toch ook niet overdrijven; het was daar geen landbouwzone. Een Zeggeconferentie blijft voor Julliams een optie, maar een blik naar de schepen van landbouw leert dat ze daarmee toch maar beter wachten tot de ecohydrologische studie is gepubliceerd.

De geruchten gaan dat die studie al een tijd af is, maar niet naar buiten wordt gebracht omdat het onderwerp zo delicaat is. Dirk Kennis heeft geprobeerd in contact te komen met het studiebureau, maar kreeg nooit een mail terug, laat staan een verantwoordelijke aan de lijn. Bart Julliams kan enkel melden dat hij dezelfde ervaring had toen de stad naar de stand van zaken informeerde.

Berten Kempen (Open VLD) vraagt dan naar de rechtszekerheid van de landbouwers en wil weten hoe het komt dat het advies van de stad vormelijk zo sterk afwijkt van de adviezen van de omliggende gemeenten. Julliams antwoordt omstandig, maar je voelt dat hij op eieren loopt en niet in detail treedt. Dat de adviezen van de Gecoro, de Minaraad en het ‘boerenoverleg’ quasi onveranderd in het advies te lezen staan, is volgens Julliams nu eenmaal de manier van werken.

Dan komt Matthias Van Braband aan het woord. De CD&V-fractieleider begint met te zeggen dat ze dit compromisvoorstel goedkeuren, maar dat ze het toch moeilijk hebben met dit GRUP. De landbouwers en de ‘getroffen ondernemingen’ hebben nog altijd geen duidelijkheid en het grote dossier rond de Zegge is duidelijk nog niet af. Een ruimere visie op de zone rond de Zegge blijft voorlopig uit. CD&V gaat ook een bezwaar indienen. Het is duidelijk dat CD&V en N-VA vooraf een hartig woordje hebben gepraat, en dat de eerstgenoemde van oordeel is dat de belangen van de landbouw te weinig in het compromis aan bod komen. De Brugpartij kon de verklaring die Van Braband voorlas nochtans wel steunen, en was ook blij dat ook het stadsbestuur de Nete-strook uit het GRUP wil. Toch keurde ze het Geelse advies niet goed, o.a. omdat er ten zuiden van de Roerdompstraat door het GRUP teveel twijfelachtige keuzes worden gemaakt. (Het standpunt van de Brugpartij kan je vinden in een artikel op onze website. Klik hier.)

Na een welles-nietesdiscussie met alweer Patrick Graux over retributies wordt Yves Van Hulsel, die als vervanger van Greet Bakelants in de gemeenteraad zat, definitief geïnstalleerd. Dan komt ook de nieuwe sociale woonmaatschappij in het werkingsgebied Kempen Zuid nog aan bod. Een lijvig en belangrijk dossier dat al verschillende keren in stukjes op de gemeenteraad passeerde. De Raden van Bestuur van alle fuserende huisvestingsmaatschappijen keurden alles al goed en op deze raad komen er geen opmerkingen over.

Er volgen nog een paar interpellaties over het vaccinatiecentrum, de glascontainers, GAS-boetes voor lachgas en een stroomonderbreking in het ziekenhuis, maar u neemt het me vast niet kwalijk dat ik mijn pen al had opgeborgen. (vnp)