Van de brug gesprongen

Van de brug gesprongen

De Geelse afdeling van Vooruit liet het bestuur van de Brugpartij zopas weten dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 een zelfstandige lijst zal vormen. Eerder had Vooruit-Geel zijn engagement binnen de Brugpartij afhankelijk gesteld van twee eisen. Die werden als breekpunten op tafel gelegd, maar waren voor de Brugpartij onaanvaardbaar.
Wilde de Brugpartij Vooruit-Geel aan boord houden, dan moest ze voldoen aan twee eisen die eerder dit jaar werden gesteld. In beide gevallen ging het om mandaten die de Geelse socialisten voor zichzelf opeisten. Zulke dwingende houding kwam onwezenlijk over bij de Brugpartij, waar er sinds haar ontstaan juist niet op deze manier wordt samengewerkt. De samenstelling van de lijst en de manier waarop de eventuele mandaten worden verdeeld, zijn het onderwerp van onderling overleg en gebeurt in consensus. Tot de kiezer zich heeft uitgesproken, heeft het geen zin om daar voorafnames op te doen. Dat zou haaks staan op het wezen van de Brugpartij zelf. Er was binnen de partij dan ook niet de minste animo om op die eisen in te gaan. Onderhandeld werd er niet, maar er werd wel gepraat. Daarbij bleek dat Vooruit-Geel tot het einde van de lopende legislatuur deel wou blijven uitmaken van de huidige gemeenteraadsfractie. De Brugpartij heeft daartegen geen bezwaar.
Inhoudelijk had Vooruit-Geel geen probleem met de werking en de standpunten van de Brugpartij. Enkele leden van de afdeling droegen daar de voorbije jaren trouwens een voelbaar steentje toe bij. Maar Vooruit was niet de belangrijkste energieleverancier van de Brugpartij. Het vertrek van de socialisten zal haar dynamiek niet aantasten. Voor Gelenaars die het socialistische gedachtegoed genegen zijn en die deel willen uitmaken van een open partij met gezonde, progressieve principes staat de Brugpartij trouwens nog altijd open. Met het parcours dat ze de voorbije 5 jaar aflegde, ziet de grootste Geelse oppositiepartij de volgende lokale verkiezingen niet alleen met vertrouwen, maar ook met ongeschonden principes tegemoet.