De gemeenteraadszitting van 16 december

De gemeenteraadszitting van 16 december

Een marathon lopen achter het scherm

We wisten dat het een marathonzitting zou worden en twijfelden of we wel een geschreven verslag zouden maken. We konden immers verwijzen naar het YouTube kanaal van de stad, waar je de zitting kan herbekijken. Maar goed dat we toch ijverig zaten te typen, want een YouTube boeit naar het schijnt maar tussen de drie en de twintig minuten. Deze raadszitting zou meer dan vier en een half uur duren. Daarom is ook dit verslag lang en vergt het lezen enige inspanning. Zet wat thee en pak een koekje voor de Geelse democratie in de praktijk, anno 2021.

 

Deze zoveelste onlinevergadering start met de OCMW-raad. De gebruikelijke formaliteiten worden even onderbroken door Dirk Kennis, die de 30 euro een peulschil noemt, die incontinente Gelenaars kunnen krijgen na een calvarie van de aanvraag. Griet Smaers erkent het symbolische van die tussenkomst, maar stelt dat er nu een vereenvoudiging wordt doorgevoerd bij de aanvraag. Allez vooruit!

Bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van de stad en het OCMW onthoudt de Brugpartij zich en stemmen Open VLD en PVDA tegen. Het Vlaams Belang keurt ze goed.

Waarom? Daarom!

De gemeenteraad start met het goedkeuren van het verslag van de vorige zitting en al snel zitten we bij punt 7, waarvan wij dachten dat het het hoofdpunt van de avond zou worden: het beleidsplan ruimte van de stad. Aan dat plan is zeven jaar gewerkt en er is al zoveel over gezegd dat de bevoegde schepen niet in herhaling wil vallen en het nu gewoon ter stemming brengt. Dirk Kennis hoopt dat het beleidsplan geen theorie zal blijven, maar dat we binnen vijftien jaar het verschil overal in Geel zullen zien. Wij kunnen even niet volgen als na de vele debatten en de jarenlange voorbereiding Open VLD en het Vlaams Belang zich onthouden. Bart Julliams, die daar ook van opkijkt, vraagt waarom ze dat nu ineens doen, want de voorlopige goedkeuring van hetzelfde plan een jaar geleden gebeurde unaniem. De ‘toelichting’ van Myriam Smets was wat woordenkramerij zonder inhoud en toen de schepen nogmaals naar de reden vroeg, volgde vanwege de blauwe fractieleidster een gênant gemompel, bekroond met de geweldige uitspraak “wij moeten ons niet verantwoorden, wij onthouden ons”. Bij het Vlaams Belang zaten ze ondertussen te hopen dat er niet naar hun argumenten werd gevraagd, want die hadden ze duidelijk ook niet meteen bij de hand. Over de gemeenteraden en de debatcultuur in Vlaanderen ga ik na het schrijven van dit verslag toch één en ander terug opfrissen, want ik heb daar blijkbaar een verkeerd beeld van. Kan aan mij liggen natuurlijk. (U moet maar eens gaan luisteren, vanaf minuut 10).

De Brugpartij heeft vragen bij de financiering van de vzw Geel Centrum. Terwijl die vzw verder evolueert naar een ‘evenementenbureau’ en de stad daar al een opmerking over maakte en een andere richting ambieert, krijgt ze nu toch weer een pak subsidies om uit de rode cijfers te blijven. Dat is nodig omdat de vzw door corona geen evenementen kon organiseren. Tom Corstjens gaf uitgebreid antwoord, maar kon niet echt overtuigen. Subsidies zijn voor de N-VA blijkbaar enkel een probleem in de culturele sector en het middenveld; (een deel van) de plaatselijke middenstand mag er zich blijkbaar zonder problemen aan laven. Overheidstussenkomsten zijn vaak nodig, maar het zou een én-én-verhaal moeten zijn.

Het ontslag van Wendy Dens in de MiNa-raad en haar opvolging door Lien De Wulf werden zonder opmerkingen goedgekeurd. De erkenning en de overname van het onderhoud van 77 (!) publieke grachten door de gemeente is een omvangrijke procedure die zal uitmonden in erfdienstbaarheden en veel werk voor de stad en de Lidwinastichting, die een deel van die grachten manueel gaat proper maken. Tussendoor leerden we ook hoe de Chocowijkloop op Ten Aard aan die naam kwam.

De Brugpartij ging akkoord met de permanente enkelrichting in Elsum, in het gedeelte tussen Violetstraat en Valkenborch, maar had er toch serieuze kanttekeningen bij. Ze onthield zich omdat deze maatregel niet kadert in enig circulatieplan en wegens het alweer opvallend gebrek aan participatie, zoals Dirk Kennis op RTV al liet weten. Marlon Pareijn spartelde even tegen, o.a. met de gevleugelde woorden “ge kunt niet blijven participeren”. Hij vindt dat er wél een participatiemoment is geweest voor de buurt. Hij vergat erbij te zeggen dat de plannen die toen (in 2019) werden getoond over het herinrichten van die straat gingen.

Dirk Kennis maakte ook bezwaar bij een overdracht van gronden die de verkoop van een pand van het OCMW aantrekkelijker moet maken. Er zijn laagdrempelige woningen te kort en Dirk vond die verkoop dan ook geen goed idee. Griet Smaers verdedigde zich door te stellen dat het OCMW zich enkel op noodwoningen richt, en alle andere aan de Geelse Huisvesting overlaat. Toch moest ze toegeven dat deze woning allicht niet door een sociale huisvestingsmaatschappij gekocht zou worden, maar op de privémarkt zou komen.

Stop de persen!

Een hoop punten over AGB Cultuur en AGB Sport passeren zonder slag of stoot de voorzittershamer en zo belanden we bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW, waar de gemeenteraad een week eerder een commissievergadering aan wijdde. Greet Bakelants, de begrotingsexpert van de Brugpartij, lag helaas in de lappenmand. Dirk Kennis kwam terug op het stoppen van de stadsdrukkerij en de daarbij horende faciliteiten voor ‘derden’. Hij zei dat de verenigingen nogal geschrokken zijn omdat de sluiting plots voor de deur staat, en dat dit voor een aantal onder hen een extra domper is, boven op het inkomstenverlies wegens corona. Hij vroeg of er geen zachte landing kon worden voorzien door -bijvoorbeeld- kopieermachines van de stad in te schakelen of een samenaankoop te organiseren. Burgemeester Celis ging daar deels in mee en zou onderzoeken wat mogelijk is.

Een gevolg van het goedgekeurde meerjarenplan is de aanpassing van een hele rist retributiereglementen. Opgemerkt was een tussenkomst van Tom Corstjens die zich op de privacy beriep om de details over de geschatte opbrengst van de onroerende voorheffing voor bedrijven niet openbaar te maken. Ook al stemde de Brugpartij in met het reglement, ze is het niet eens met het argument van Corstjens en dat liet ze hem tijdens de zitting via de chat ook weten. De gemeenteraad moet zijn controlerende taak ten volle kunnen uitvoeren. Als straks de belasting eenmaal geïnd is, mogen daar geen geheimen meer over zijn.

Bij de belasting op het behandelen en digitaliseren van omgevingsvergunningsaanvragen vroeg de Brugpartij of er in andere gemeenten ook zo radicaal van het papier wordt afgestapt en of de in Geel voorgestelde tarieven wel in overeenstemming zijn met de tarieven in andere gemeenten. Bart Julliams gaf toe dat die vergelijking niet is gemaakt, bedankte voor de suggestie en nam ze mee.

We zijn al bij punt 40 als Vera Celis vertelt dat de GAS-boetes weinig worden aangevochten en vlot worden betaald. Nu er een automatisch systeem komt, zal de werkdruk niet verhogen, maar de inkomsten waarschijnlijk wel.

Het Vlaams Belang verzette zich als enige partij tegen de mondmaskerplicht op de wekelijkse markt. Waarom, dat hebben ze niet gezegd. Bij die partij zijn de maskers natuurlijk al lang afgevallen.

Naar aanleiding van de afgelasting van de wintereditie van Palmenmarkt, de Kerstmarkt en Geel Wintert vroeg Noël Devos of het niet mogelijk was om de uitgestelde kerstmarkt volgend jaar in de lente te organiseren. Nadine Laeremans zei niet nee, maar dacht dat wel. Tom Corstjens deed hetzelfde, maar had daar vijf minuten voor nodig en hanteerde hierbij nieuwe, maar helaas onbestaande woorden zoals daar zijn “horecanten”.

Na een hoop algemene vergaderingen van intercommunales (Pontes, Pidpa, …) en aanduidingen van wie daar voor de stad naartoe gaat, zitten we al bij punt 52: de goedkeuring van het reglement voor het burgerbudget. In 2022 en 2024 wordt er telkens 100.000 euro uitgetrokken voor projecten die door burgers worden opgestart en beheerd. De Brugpartij toont zich wat bezorgd over de werking en de bezetting van de participatieraad, maar hoopt dat dit reglement de start kan zijn van een nieuwe dynamiek.

Sorry. SOR-RY!!

Het is ondertussen halfelf en er komen nog tien interpellaties. Myriam Smets wil een Geels museum met de privécollectie van wijlen Jan Hoet. Schepen Pieter Cowé geeft een uitvoerig antwoord dat neerkomt op: sympathiek voorstel, maar zonder voorwerp omdat de familie geen vragende partij is. Bij de stemming krijgt de Open VLD een koekje van eigen deeg wanneer de Brugpartij ook eens met de meerderheid meestemt.

Tinne Van Gelder interpelleerde over het gebrek aan communicatie en burgerparticipatie bij het rooien van de bomen in het Laarsveld en de Drieskens. Hoe is het mogelijk dat je ’s morgens bij het openen van de gordijnen je eigen straat niet meer herkent? Waar loopt het mis, vroeg Tinne zich af. Schepen Van Laer ging door het stof en gaf toe dat het stadsbestuur hier een slechte beurt had gemaakt. Ook hij wist bijvoorbeeld niet dat die werken op dat moment uitgevoerd zouden worden. Zijn diensten gingen dus ook qua interne communicatie in de fout, zei hij. Van Laer nam er nochtans de volle verantwoordelijkheid voor. Ambetant, maar hij kan de zaak niet terugdraaien. Hij heeft zich inmiddels ook verontschuldigd bij de buurt. Om maar te zeggen: de kritiek van Tinne (en van vele mensen uit de buurt) was zeer terecht. Volgend najaar wordt daar de glasvezel voor het Fiber-netwerk gelegd, en dan komt er een definitieve aanleg.

Noël Devos werkt weliswaar op de mutualiteit, maar blijft vragen krijgen over supermarkten. Hoe ver is het verhaal van Jumbo en Albert Heijn geëvolueerd, wou hij weten. Bart Julliams bevestigde dat Jumbo nog altijd graag naar Geel komt, en de stad ziet dat ook graag gebeuren. Voor Albert Heyn kwam de vraag iets te snel, want de maandag na de raadszitting zou een herwerkte bouwaanvraag op het schepencollege behandeld worden. Noël moest daar genoegen mee nemen, maar uitte nogmaals zijn bezorgdheid over de zondagsrust van het supermarktpersoneel. (Een kleine week later kon worden vernomen dat Albert Heyn zijn plannen wijzigde en vergund zal worden op de Molseweg, terwijl Jumbo naar een geschiktere locatie blijft zoeken.)

Dirk Kennis vroeg naar de concrete plannen van de stad om te gaan ontharden. Daar wordt veel gepraat, maar in de realiteit zien we in Geel veel verharding en weinig ONT-harding. Bart Julliams gaf hem deels gelijk, maar nuanceerde en stelde dat het soms niet anders kan. Bij bouwprojecten horen parkeerplaatsen, etc. Kortom, ze proberen dat te coördineren en op termijn te monitoren of cijfermatig bij te houden. In het kader van het hemelwaterplan zullen sommige zaken concreter worden uitgewerkt, beloofde Julliams. De trein is volgens hem nog maar net vertrokken, en het is niet simpel om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Maar Dirk mocht gerust zijn: het begin is gemaakt, al is het kleinschalig met geveltuintjes.

Dirk Kennis had ook vragen bij het vrachtvervoer op de landbouwwegen tussen de Katersberg en de Fransebaan. In de zomer was daar bewegwijzering beloofd, zodat de chauffeurs over de toegelaten routes naar de betrokken bedrijven (Agrogas en Seyen) gegidst zouden worden. Als dat niet zou werken, zou de stad een tonnagebeperking overwegen. Uit het antwoord van Marlon Pareijn bleek dat men er wel degelijk mee bezig is (geweest). De transportfirma’s krijgen een folder en hun track-&-tracesysteem wordt bekeken. Maar sinds eind september ligt het bewegwijzeringsdossier stil. De schepen zou daar nog eens aan schudden. Sinds het laatste ongeval in mei en vooral sinds de gerechtelijke inval, waarna het vroegere Seyen werd stilgelegd, is het probleem merkbaar afgenomen, stelde de schepen. “De bewegwijzering komt er binnenkort, en we gaan bekijken of de tonnagebeperking dan nog nodig is”, besloot hij.

Berten Kempen hernam een vraag van de vorige zitting: hoe zit het met de CO2-meters in de stedelijke klaslokalen? Marlon Pareijn herhaalde wat hij daarover vorige keer had gezegd en dompelde ons meteen onder in de coronamiserie van gesloten klassen, quarantaines en chaos bij de leveranciers. Verluchting en ventilatie blijven voor hem de hoofdzaak. Maar wat er nu écht moet en kan gebeuren qua zuivering, ventilatie en verluchting in de scholen, staat nog niet helemaal vast.

Dezelfde Open VLD´er vroeg naar de vaccinatiegraad in de Geelse zorginstellingen en het beleid dat men tot april gaat voeren. Griet Smaers kon het niet laten en gaf even mee dat hij die vraag niet had moeten stellen, want dat de vaccinatiegraad in de zorginstellingen op een website terug te vinden is. Ze nam daarna uiteraard ruim de tijd om te vertellen dat de vaccinatiegraad in de Geelse instellingen overal ruim de 95% haalt en er geen problemen worden verwacht, ook niet in april.

Het is al na half twaalf als Greet Daems vraagt hoe het zit met de belasting op de nachtwinkels en telecommunicatiediensten en of de stad deze belasting niet kan laten vallen. Tom Corstjens laat weten dat belastingen worden geïnd om de gemeentekas te spijzen en dat het daarbij leuk is meegenomen dat er een ontradend effect is naar overlast. Over die overlast nam Vera Celis het woord. Ze vertelde in geuren en kleuren over een ontmoeting met en een brief van de zaakvoerders van de nachtwinkels, en over de overlast die deze winkels zouden opleveren. Schrappen gaan ze deze belasting zeker niet doen en verder dan een welles-nietes met Greet geraken we niet. Tom Corstjens haalt er tegen middernacht nog phishing en andere fraude bij en Vera komt nog even terug op camerabewaking. Als Elhasbia Zayou een beetje begrip en mededogen vraagt wegens de moeilijke coronaperiode en erop aandringt om de overlast nabij de nachtwinkels niet te veralgemenen, wil de voorzitter afronden. Elhasbia kan het niet laten nog snel te zeggen dat de Brugpartij bij het invoeren van deze belasting al heeft gezegd dat dit als een ‘pestbelasting’ overkwam.

Myriam Smets heeft er een handje van weg te interpelleren over zaken waar haar collega’s in de oppositie ook al over geïnterpelleerd hebben. Dit keer deed ze dat o.a. met een vraag over de stand van zaken van het dossier van de stationsomgeving. Het antwoord van Bart Julliams begon dan ook met “zoals ik ook al aan uw collega heb geantwoord”. Het is ondertussen duidelijk dat de piste via de procedure van complexe projecten doodgelopen is. De zones van de Gavra en de vroegere Moortgat-site zullen in z.g. postzegel-RUPS worden gegoten.

Als dessert zijn er meestal nog enkele mondelinge vragen. Nu ook. Dirk wou weten of de toestand van de mestopslag bij het bedrijf dat in november het gerecht over de vloer kreeg (en sindsdien stilligt), in het oog gehouden wordt. Sindsdien ligt daar een hoop afval te gisten en dat veroorzaakt de nodige stank. En als het veel regent, kan dat bassin dan overlopen? Bart Julliams stelde dat dit niet echt de bevoegdheid van de stad is. Hij stuurt de vraag door naar de betrokken diensten en overheden en houdt Dirk op de hoogte.

De medische raad van het AZ St.-Dimpna stuurde de gemeenteraadsleden een brief. De artsen eisen stemrecht in de raad van bestuur van het hospitaal, zoals hen een jaar geleden werd beloofd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Op 1 december was er een vergadering met het stadsbestuur hierover en Dirk Kennis wou weten wat die had opgeleverd. Griet Smaers vertelde dat dat gesprek constructief verliep. Stemrecht voor de artsen kan volgens de huidige statuten niet. Ook de verhoudingen tussen de deelgenoten zou dan opnieuw bekeken moeten worden. En daar zaten we dan terug bij af. Want hoewel de discussie zogezegd over dat stemrecht gaat, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het probleem daar niet zit. De achterliggende reden van deze poespas is blijkbaar te zoeken bij de financiering van het ziekenhuis en de vraag welke ‘deelgenoten’ daartoe moeten/mogen bijdragen.

Vuurwerk met oudjaar mag niet. Hoewel de politiecodex eerder tolerant is, hebben de drie burgemeesters van Geel, Meerhout en Laakdal alle vuurwerk verboden. Het staat zo ook op de website sinds 25 november.

Elhasbia Zayou vroeg of er zoals in (enkele) andere gemeenten of bedrijven een coronapremie werd/wordt gegeven aan het stadspersoneel. Tom Corstjens wist het eigenlijk niet, maar zou het nagaan en het antwoord laten weten. Wij denken dat het antwoord negatief is. Anders zou de schepen het toch wel geweten hebben?

Na wat uitleg over de nieuwjaarszangers rondt de burgemeester de vergadering af. Ze wenst iedereen een prettig eindjaar en leuke feesten, en Elhasbia een goede bevalling. Het moet maar eens kunnen: volledig mee eens! (vnp)