Een paar welles-nietjes over rietjes

Een paar welles-nietjes over rietjes

De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw: 250 miljoen ton elk jaar. Ongeveer de helft gebruiken we één keer en gooien we dan weg. Plastic rietjes zijn daar een goed (slecht) voorbeeld van. De Europese Unie vaardigde dan ook een verbod uit op plastic wegwerpartikelen zoals bestek, borden en rietjes. Het gaat eigenlijk pas in op 3 juli e.k., maar wij beginnen er in mei al aan. Geen gezeur: we gebruiken die plastic spullen niet meer!

Hoewel rietjes maar een miniem deel van de totale hoeveel plastic in de zeeën uitmaken, maakt hun omvang ze tot verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op. Het zal nog wel een tijd duren eer het laatste plastic rietje voer voor zee-archeologen is geworden, maar de trend naar de afbouw is niet meer te stoppen. De vraag is: wat zijn de alternatieven?

Het makkelijkst (duurzaamst én goedkoopst) is: serveer je dranken zonder rietjes. Maar de mens en zijn kinderen zijn luxebeestjes, en er bestaan duurzame alternatieven, dus why not? Grootverkopers à la McDonald’s hebben op het Europees verbod geanticipeerd door papieren rietjes door hun plastic bekerschaaltjes te steken. Nadelen: een ietwat onaangenaam mondgevoel en na een tijdje worden ze wak. Er wordt ook geëxperimenteerd met natuurlijke materialen, zoals papayabladeren (moeilijk verkrijgbaar bij ons) en het moedermateriaal van elk strootje: stro. Voorlopig vonden we die in de Lage Landen enkel bij een horeca-groothandel (https://nl.strawbystraw.com).

Al beter ingeburgerd zijn rietjes van bamboe, maar voor die teelt wordt vaak oerwoud gekapt, en dan willen we niet. Goed zit je op dat vlak met rietjes van Bambaw, een Balinees product dat duurzaam wordt geteeld, een aantal maal herbruikbaar is en achteraf perfect bij de compost mag.

Bambaw: Balinese, duurzaam geteelde bamboe.

In trendy bars serveert men zijn cocktails met rietjes van roestvrij staal, maar niet iedereen vindt een stuk metaal in de mond even aangenaam. Het is ook moeilijk te controleren of zo’n rietje goed gereinigd is. Voor het courante huis-, tuin- en keukengebruik zijn silicone en glas dan ook de betere alternatieven. Silicone is weliswaar moeilijk te recycleren, maar de uitstoot van broeikasgassen ligt negen maal lager dan die van klassieke rietjes en ze gaan zéér lang mee. Vooral kinderen vinden de kleurrijke rietjes aangenaam in gebruik, en het is geen probleem als ze er eens op kauwen.

Rietjes van silicone. Vooral voor kinderen een goed alternatief.

Zelf zijn we fan van glazen rietjes: ze zijn zeer duurzaam (ze gaan lang mee en zijn perfect te recycleren), ze zijn makkelijk te reinigen en ze zien er nog mooi uit ook. Het enige nadeel: ze zijn wat duurder. De twee setjes op de foto (beide inclusief reinigingsborsteltje) vonden we bij Up North in de Nieuwstraat.

Glazen rietjes: duurzaam, aangenaam in de mond én mooi.

Hopelijk heb je iets deze tips. Of je nu voor iets ‘wegwerp-achtigs’ gaat (papier, bamboe) of voor iets duurzaams van glas of silicone, je drukt je schadelijk plasticverbruik toch maar weer mooi, en wie weet, misschien geniet je zelfs meer van je drankje!