Restjes plasticvrij bewaren

Restjes plasticvrij bewaren

Plasticfolie kan praktisch zijn, maar duurzaam is het allerminst. Maar wat doe je als je een restje snel moet afdekken, of wanneer je een aangesneden citroen, komkommer, avocado, courgette, aubergine… of whatever in de koelkast wil bewaren zonder dat de boel geoxideerd is voor de deur dicht is? Drie plasticvrije suggesties!

Food huggers (letterlijk: voedselknuffelaars) zijn een soort dekseltjes voor voedsel, gemaakt van voedselveilige (PBA-vrije) silicone. Je hebt ze in verschillende maten en zelfs in verschillende vormen – een speciale vorm voor avocado’s, bijvoorbeeld. Ze houden je voedsel op een veilige en ecologische manier vers. Je past ze vooral toe bij groente en fruit, maar je kan er ook potjes (zelfgemaakte desserts, bijvoorbeeld) mee afdekken. Ze kunnen in de vaatwasser, de diepvries en de microgolfoven. Hoe het werkt, zie je in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Cck6n-ZkhCk&t=3s. Ondertiteling overbodig, zouden we denken. Vervangt ook aluminiumfolie!

Food huggers: je houdt er heel wat groente en fruit mee vers!

In Geel kom je ze o.a. bij Roos Met Witte Stippen (Nieuwstraat) en bij Olleke Bolleke (Elsum) tegen. Kudzu, een grote producent, heeft ook een webshop (https://www.kudzu.be/nl/food-huggers). Een prima cadeau-idee!

Ook sterk in opmars zijn de bewaardoeken met bijenwas. Ze worden gebruikt voor het afdekken van schalen en voor het bewaren (verpakken) van kaas of brood. Je lunchpakket in een bijenwasdoek? No problemo! De Ikea kent ze al en in Geel zitten ze in het assortiment van Roos Met Witte Stippen en van Olleke Bolleke, maar als je écht een doorbijter bent, kun je ze ook zelf maken. Een zekere Emily-Jane toont het in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=IA5Jxxyl3_U.

Bijenwasdoeken kun je vaak herbruiken. Zelf te maken of zoals deze: te koop van Roos Met Witte Stippen.

Een simpele oplossing zonder enige aankoop of inspanning bestaat erin je voedselrestje af te dekken met een omgekeerd bord. Deze truc is niet altijd toepasbaar, maar sneukel eens in je serviesgoed, en je komt vast iets tegen waar je nu en dan perfect een strook plasticfolie mee kan vervangen. Goed bezig!

Gewoon een bord erop kan natuurlijk ook.