Take-awaybekers: meenemen is niet weggooien!
Covid-19 deed de horeca terugplooien naar meeneem. Take-away ging de lift in. De verpakkingen van al die maaltijden en drankjes zijn nochtans geen zegen voor het milieu. Take-away eindigt namelijk vaak in throw-away…
In deze aflevering focussen we op de drinkbekers en zoeken we mee naar een zinvol alternatief. Want ook al is de horeca terrasgewijs weer opgestart, een coffee-to-go blijft een opkikker in de stad. Er zijn gelukkig duurzame oplossingen. Met een hippe take-awaybeker verklein je de afvalberg gevoelig en komt er weer wat minder plastic in het milieu terecht. Een aanwinst voor je rugzak of handtas!
Op bijgaande foto zie je drie herbruikbare take-awaybekers. De linkse is de minst duurzame. Hij is van plastic en niet gemaakt om te herbruiken. Het tweede exemplaar is van papier: al beter, maar nog altijd wegwerp én vaak uitgerust met een plastic deksel. De derde beker is de beste. Gemaakt van bamboe en ontelbare malen herbruikbaar. In Geel vind je hem o.a. bij Olleke Bolleke in Elsum, waar hij ooit als nieuwjaarsgeschenkje diende voor de klanten. In dank aanvaard!
Sommige bamboebekers blijken melamine en formaldehyde (formol) te bevatten, schadelijke stoffen die vrijkomen boven de 70°C. Vanaf deze maand ziet het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid er na een Europees verbod op toe dat het bamboe-serviesgoed dat je in de Belgische rekken vindt, koosjer is. De bamboe-bekers die je nu nog vindt, zijn dus oké. Met hete vloeistoffen of de microgolfoven een beetje voorzichtig zijn.
Een mooi aanbod van duurzame spullen vind je ook bij UpNorth in de Nieuwstraat 80 (binnenkort 100), waar zaakvoerster Valerie Vos overtuigd de plasticarme toer opgaat. Wij vonden er deze ‘thermo-cups’ van Rosendahl, die heel veel drinkcomfort bieden en je koffie nog warm houden ook (of je limonade koud). De beker heeft een drukknop in het midden om hem te openen en te sluiten. Mag in de vaatwasser.
Je eigen beker meenemen is een gewoonte. Maar zeker als je vaak drankjes ‘to go’ consumeert, is het een investering die je drinkcomfort sterk kan verhogen en je ecologische voetafdruk toch weer een teentje verkleint.
Heb je zelf ook duurzame tips of suggesties? Deel ze gerust via info@debrugpartij.be!