Oppositie op kruissnelheid tijdens kletskoppendebat

Oppositie op kruissnelheid tijdens kletskoppendebat

De gemeenteraad van 30 september was er weer een van “we nemen dat mee (maar we weten niet naar waar)”, “u hebt een punt (maar wij zetten er een komma achter)”, “da’s ne moeilijke (en wij hebben het graag gemakkelijk)”, “u hebt gelijk (en zwijg er nu maar over)” en “ook voor ons is dit een aandachtspunt (alleen hebben we er nog niet aan gedacht)”. De Brugpartij voerde degelijk oppositie en ook de rest van de minderheid probeerde hier en daar een woordje te placeren. Zelfs de fractieleider van Vlaams Belang had iets (vier woorden) te zeggen! Benieuwd? Een summier verslag.

Volgens een Vlaams decreet is het de bedoeling een soepele en transparante werking van de lokale overheid te bewerkstelligen door een aantal bevoegdheden inzake personeelsbeleid weg te nemen bij de gemeenteraad. Voorwaar een nobel streven. Die bevoegdheden zouden daarom – met goedkeuring van de gemeenteraad – overgedragen worden naar het college van burgemeester en schepenen. Dit agendapunt was in een vorige zitting als eens op tafel gekomen, maar toen bleek dat een van die bevoegdheden, namelijk ‘het dagelijks personeelsbeheer’, niet bepaald goed gedefinieerd was. In artikel 10 van het voorstel tot besluit stond dit keer simpelweg te lezen dat het schepencollege bevoegd is om de definitie van dat begrip vast te stellen. Volgens Dirk Kennis van de Brugpartij was dit behoorlijk absurd, alles behalve helder en helemaal niet transparant. De Brugpartij en de PVDA onthielden zich bij de stemming, maar de meerderheid zag er geen graten in. Het dagelijks personeelsbeheer is dus wat het schepencollege vindt wat het is. ’t Is maar dat u het weet.

Onderwijsraad

De statuten van de Geelse Onderwijsraad, dan maar. Hoe vaak komt die samen? En worden daar dingen zoals onbetaalde schoolfacturen ter sprake gebracht?, wou Elhasbia Zayou (de Brugpartij) wel eens weten. Marlon Pareijn is nog maar een klein jaar schepen van Onderwijs. Hij beweerde van het verleden niets te weten en verwees voor meer uitleg naar de vorige schepen (Grietje Verhesen). Maar die deed alsof haar neus bloedde – of zat er een stop in haar oor? Volgens Marlon Pareyn verliep de werking van de Onderwijsraad tijdens deze legislatuur naar behoren. De raad kwam dit jaar al twee keer samen en behandelt alle aspecten van het onderwijs in Geel. Waarvan akte.

Recyclagepark

Waar zal het nieuwe recyclagepark nu uiteindelijk komen? Op basis van een locatieonderzoek door de IOK werd uit wel meer dan 10 alternatieve locaties (!) gekozen voor het veld aan de Seppendijk, naast de Harley Davidson-vestiging in Winkelom. Na rekening te houden met de adviezen van onder andere de Gecoro, zegt het dossier. Elhasbia Zayou had het verslag van de Gecoro en dat advies ook gelezen, maar ten eerste werd dat verslag nooit goedgekeurd en ten tweede volgt men de adviezen helemaal niet. Zo vroeg de Gecoro duidelijker te verantwoorden waarom deze locatie beter is dan een aantal alternatieven, en vroeg men ook de ongevalsstatistieken van Winkelom (en de algemene mobiliteitscontext op dat punt, waar veel fietsers passeren, in beeld te brengen). Schepen Bart Julliams kwam op de zitting inderdaad tot de ontdekking dat het verslag van de laatste Gecoro-vergadering nog niet was goedgekeurd. Tegen alle evidenties in beweerde hij nochtans dat alle kritische bemerkingen van de Gecoro “meegenomen” waren. Bij zoveel manifeste quatsch kon de Brugpartij niet anders dan zich te onthouden.

Toekomstig sociaal woonaanbod

Ook de richtlijnen voor het toekomstig sociaal woonaanbod in Geel riepen wel wat vragen op. Het Geelse streefdoel van 6% is voor Greet Daems van PVDA te laag. Elhasbia Zayou van de Brugpartij vroeg zich dan weer af hoe men er toe kwam om in bepaalde dorpen sociale huurwoningen ‘mogelijk’, ‘wenselijk’, ‘aangeraden’, of ‘niet aangeraden’ te noemen. Welke criteria worden er bijvoorbeeld gebruikt om Bel en Stelen ongeschikt te verklaren voor sociale huurwoningen?

Schepen Julliams wist te vertellen dat o.a. de aanwezigheid van horeca en winkels een criterium was, maar ook de bereikbaarheid van het dorp in kwestie met het openbaar vervoer. “Is dat dan geen omgekeerde wereld?”, vroeg Elhasbia’s fractiegenote Tinne Van Gelder zich af. “Kan je er dan niet beter voor zorgen dat er in Bel en Stelen wél openbaar vervoer komt. Of kunnen mensen die het iets minder hebben geen sociale woning huren als ze geen auto hebben?”

Gaat het zover komen dat je een rijbewijs moet hebben als je in aanmerking wil komen voor een huurwoning in een Geels dorp? Het antwoord kregen we niet, of toch niet van het schepencollege. PVDA keurde dit niet goed, de Brugpartij koos voor een onthouding.

Onderhoudsplicht

Noël Devos van de Brugpartij kwam met een interpellatie in verband met de onderhoudsplicht van ouderen die opgenomen zijn in een WZC. Hun kinderen kunnen ter verantwoording geroepen worden als die mensen de rekening niet langer kunnen betalen. Devos vindt dat een vervelende kwestie, want tijdens het gesprek dat een opname vooraf gaat, gaat het grotendeels over de financiën. Deze materie ligt heel gevoelig, iedereen zit er verveeld mee: de ouderen, hun kinderen, maar ook het personeel dat dit ter sprake moet brengen. Bovendien zijn de inkomsten die dit reglement oplevert veel kleiner dan de administratiekost die ertegenover staat. Noël Devos berekende dat het gemiddeld gaat over 20 euro per maand. Dat laatste werd door schepen Corstjens (financiën) bevestigd. Hij verklaarde dat o.a. door te stellen dat er van langsom minder behoeftige ouderen zijn.

Griet Smaers, schepen van Sociale (?) Zaken, was helemaal niet te vinden voor een afschaffing van die onderhoudsplicht. “Het gaat inderdaad over kleine bedragen, maar wij hechten nog steeds veel waarde aan de familiale solidariteit”, aldus Smaers. Ze zei nog veel meer, véél meer (maar weinig om te onthouden). Onder andere dat socialisten (zoals Noël Devos) altijd uitblinken in het afschuiven van financiële verantwoordelijkheden naar de overheid. Twee minuten later zei ze met trots dat er op basis van het nieuwe regeerakkoord voor elk onderhoudsplicht-dossier 400 euro extra uitgetrokken zal worden. Tiens, het zijn dus toch niet alleen de socialisten…

Klimaatplan: de resultaten

Hoe zit het met de evolutie van de parameters die men permanent in het oog houdt om het succes van het Geelse Energie- en klimaatplan te meten, wilde Dirk Kennis weten. Goh, dat wist schepen Julliams nu net weer niet uit het blote hoofd. Hij beloofde wel de cijfers te bezorgen en dat siert hem zeker, want Kennis had zijn interpellatie meer dan voldoende op tijd ingediend om de schepen de kans te geven een antwoord te verzinnen. In plaats daarvan gaf Julliams (ook uit het blote hoofd) een demonstratie van 10 minuten praten zonder iets te zeggen. Net nagevraagd bij Dirk Kennis: we zijn een dikke drie weken verder en hij heeft nog geen cijfers gezien.

Zonnepanelen

Als we dan toch over energie bezig zijn: hoe zit dat nu eigenlijk met die zonnepanelen op de stedelijke gebouwen? Zijn de daken daaronder wel goed geïsoleerd? Want de beste kilowatt is toch de kilowatt die niet verbruikt wordt? En zal de opbrengst van deze investering in de toekomst gebruikt worden voor duurzame doeleinden? Het was Tinne Van Gelder (de Brugpartij) die deze vragen stelde. En geloof het of niet, schepen Ben Van Looveren begon letterlijk met “Uit het blote hoofd weet ik dat niet.” Het betreft hier de daken van het stadhuis, de Bib, De Bogaard, de SAIO en de school in de Burgstraat. Met uitzondering van de Bogaard en het gemeentehuis zijn die allemaal recent hernieuwd of gerenoveerd. Wat er met de gelden die bespaard zullen worden zal gebeuren wist de schepen niet te vertellen. Tegen dan zijn we immers een paar legislaturen verder.

Niet verantwoord

Greet Daems (PVDA) had nog een vraag in verband met arbeiders die bij 40 graden in de volle zon zonder beschermende kledij aan het werk waren geweest op een stadswerf. Hier werd duidelijk de arbeidswetgeving niet gerespecteerd. Klopt, gaf schepen Van Looveren toe. Maar dat was niet onze verantwoordelijkheid, maar die van de aannemer of in dit geval de onderaannemer. Een veiligheidscoördinator was er op dat moment niet voorhanden. De dienst Patrimonium heeft zelf beslist de werken stil te leggen (hoewel dat eigenlijk niet kan). Er was ondertussen overleg geweest met de aannemer om zulke toestanden voortaan te vermijden. De komende weken worden er gelukkig geen 40 graden meer verwacht.

Vergaderitis

Sinds het begin van deze legislatuur bestaat de raad van OCMW uit dezelfde leden als de gemeenteraad. Deze vergadering sluit dan ook telkens aan op de gemeenteraad. Het mag namelijk niets meer kosten, ziet u. Er was een evaluatie van die manier van werken beloofd in het najaar van 2019 maar het stadsbestuur stelde dit uit naar voorjaar 2020. Die situatie zit niet snor, vindt Dirk Kennis. De OCMW-raad is een maat voor niets geworden en is zijn functie van democratisch controle- en inspraakorgaan helemaal verloren. Om zijn gelijk te bewijzen: de OCMW-zitting die volgde op deze gemeenteraad bevatte drie punten (het goedkeuren van het verslag en twee agendapunten die ook op de gemeenteraad al besproken waren). De OCMW-raad van 30 september 2019 gaat daardoor voorlopig de geschiedenis in met de recordtijd van 25 seconden! Kennis wilde die evaluatie liever zo snel mogelijk en dat is ook de wens van de voltallige oppositie. Burgemeester Vera Celis ging dan maar in op de vraag. Elk gemeenteraadslid heeft ondertussen de kans gekregen via digitale weg (jammer genoeg niet in een tegensprekelijk debat, zoals Kennis voorstelde) zijn opmerkingen over deze manier van werken door te geven. Of er straks iets verandert, is nog de vraag. (cs)