Het mysterie van de weggewaaide stem & een truc van Luie Sjarel
Maandag 7 januari ll. was er de primeurzitting van de legislatuur Celis II, die meteen ook de maidenzitting was voor de Brugpartij. De meeste nieuwe gemeenteraadsleden slaagden er tijdens hun eedaflegging in om redelijk profijtelijk op de foto te staan en de eedformule op verstaanbare wijze uit te spreken. Daardoor kon er hoe dan ook al van een succes gesproken worden. Veel meer had de agenda van deze installatievergadering niet te bieden, hoewel de Brugpartij en Greet Daems (PVDA) daaraan wat probeerden te doen.
Wat het meest markante agendapunt was? De verkiezing van de politieraadsleden! Geel mag er 11 leveren. Elk gemeenteraadslid mag daartoe 6 stemmen uitbrengen. Waarom geen 5, geen 7 of geen elvendertig? God mag het weten, maar soit. Samen zijn dat in elk geval 198 stemmen en er hadden zich 12 kandidaten voor die 11 zetels gemeld.
Hoewel 15 of 16 stemmen ook uitzicht op een zetel gaven, moest je er 17 krijgen om echt zeker te zijn. De CD&V/N-VA-meerderheid kon met haar stevige stemmenpot (120) zeker zijn van 7 politieraadsleden. Meer zelfs, dan had ze nog één stem over. De Brugpartij en het Vlaams Belang hadden elk 30 stemmen: 4 te weinig om zeker te zijn van twee zetels. Open VLD en PVDA konden met resp. 12 en 6 stemmen geen aanspraak maken op een zetel. Greet Daems (PVDA) was dan ook geen kandidaat, maar Lieselotte Thys (Open VLD) wél. In zo’n geval worden er vooraf coalities gemaakt, die achteraf soms goed aan te wijzen zijn.
De meerderheid koos voor zekerheid en gaf elke kandidaat 17 stemmen. Zo werden er vier CD&V’ers (Fonsy Bellinckx, Griet Ceusters, Tinne Vangeel en Luc Van Laer) en drie N-VA’ers (Benny Eyckmans, Evelien Lievens en Pieter Verhesen) verkozen met elk 17 stemmen. Nota bene: ook burgemeester Celis (N-VA) zetelt als hoofd van het zonecollege in de politieraad. Voor de Brugpartij haalden zowel Elhasbia Zayou als Dirk Kennis 17 stemmen. Het Vlaams Belang moest het met minder stellen, maar toch waren zowel Tim Vanuytsel (16 stemmen) als Ivan Wartel (15 stemmen) verkozen. Lieselotte Thys (Open VLD) haalde namelijk maar 14 stemmen.
Van de PVDA moeten er dus 4 stemmen naar de Brugpartij zijn gegaan en 2 naar Open VLD. Voor Lieselotte Thys was het uitkijken naar die ene stem die de meerderheid op overschot had. Ging die naar haar (wat te verwachten was, al was het maar omdat er met Luc Verguts een ex-liberaal in de N-VA-rangen zit), dan waren er drie kandidaten met 15 stemmen en zouden er andere criteria spelen zoals leeftijd, waardoor de kansen van Lieselotte stegen. Die ene stem is echter niet naar de Open VLD gegaan, maar naar Tim Vanuytsel van het Vlaams Belang.
Ook zes jaar geleden was al gebleken dat de partijen die het schepencollege bemannen niet vies zijn van een combine met het Vlaams Belang. Toen was dat om een kandidaat van Groen af te blokken, nu zette men de Open VLD buitenspel. Het is nu de vraag wat de meerderheid in ruil voor deze geste van het Vlaams Belang verwacht.
Beheerraden AGB’s ingevuld…
De vergadering werd afgesloten met de samenstelling van de nieuwe raden van bestuur van de AGB’s Sport en Cultuur. Die tellen 12 mensen en bij de verdeling is evenredigheid het doel. Om die te bewaken, zijn er een aantal regels die hun doel helaas mijlen voorbij schieten. De meerderheidspartijen moeten namelijk ook in die raden de meerderheid hebben, wat op 7 van de 12 zetels neerkomt. Maar elke meerderheidspartij moet er evenveel hebben, en die 7 worden er dus 8. Ook binnen de oppositie moet evenredigheid heersen, waardoor er voor elke van de vier oppositiepartijen één zetel overblijft. De Brugpartij haalde op 14 oktober 63 procent van het aantal stemmen dat de CD&V haalde, kreeg 50% van de gemeenteraadszetels t.o.v. die meerderheidspartij en vervolgens 25% van haar zetelaantal in de AGB’s. Wat op zijn minst een meerderheidsbevorderende evenredigheid genoemd mag worden. Maar kop op en niet getreurd: de Brugpartij wordt vertegenwoordigd door Cis Sterckx in de AGB Cultuur en door Iris Devos in de AGB Sport.
… maar die van het ziekenhuis niet
Ook Lien Vandeperre zou wat later de eed afleggen als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst voor de Brugpartij. Ook dat orgaan moet volgens de statuten worden vernieuwd bij de aftrap van deze nieuwe legislatuur. Er waren er nog twee: de algemene vergadering en de raad van bestuur van het AZ St.-Dimpna. Daarvan echter geen spoor op deze agenda, want deze aanstelling werd ‘uitgesteld’. Het ziekenhuis ging dus meteen een periode zonder rechtsgeldige beheerraad en zonder rechtsgeldige algemene vergadering in. Het opereert voorlopig als een feitelijke vereniging zonder wettelijk bestuur. Dirk Kennis wou weten hoe het stadsbestuur tegen die situatie aankijkt en vroeg om de twee beheersorganen zo snel mogelijk in te vullen, hetzij diezelfde avond nog (zoals statutair vereist), hetzij op een extra raadszitting volgende week. Tegelijk vroeg hij of er bij het toekennen van de mandaten in de algemene vergadering wat meer evenredigheid nagestreefd kon worden. Met de huidige manier van toewijzen zouden de 5 mandaten van de gemeenteraad in die AV allemaal naar mensen van de meerderheid gaan.
Dat laatste wou burgemeester Vera Celis meenemen, zoals dat heet, maar in het eerste zag zij geen probleem. Er was over de kwestie overlegd met mensen van Binnenlands Bestuur, wat alvast enig bewustzijn van het probleem doet vermoeden. Uit dat overleg – niet gedocumenteerd en informeel, volgens de burgemeester – zou het advies zijn gekomen om de invulling van de twee beheersorganen uit te stellen tot in februari. Volgens Vera Celis was dit mogelijk op basis van artikel 17 van de statuten. Dirk Kennis was het daar niet mee eens en zei dat de Brugpartij alle moeite heeft met deze onverantwoorde manier om met belangrijke publieke mandaten, patrimonium en verantwoordelijkheden om te gaan.
Artikel 17 van de ziekenhuisstatuten stelt inderdaad dat de afgevaardigden in de raad van bestuur hun mandaat uitoefenen “totdat in hun vervanging wordt voorzien”. Maar dat artikel slaat op de procedure die moet worden gevolgd bij (individuele) vervangingen in de loop van het mandaat. Aangenomen mag worden dat ook burgemeester Celis artikel 16 heeft gelezen, dat over de duur van het collectieve mandaat van de RvB gaat, en erg duidelijk is: dat mandaat eindigt bij de installatie van een nieuwe gemeenteraad. Kortom, men vindt hier een achterpoortje in een uit de context gerukte vermelding uit een artikel over iets totaal anders. In vaktermen noemt men dat een truc van Luie Sjarel.
Een en ander heeft te maken met een statutenwijziging die voor het ziekenhuis op til is. Om de zaak daar naar zijn hand te kunnen zetten (waar de Brugpartij geen probleem mee heeft als het de werking van het AZ ten goede komt) heeft men zich statutair vastgereden. Het was fair geweest als men dat had willen toegeven. De invulling van de ziekenhuismandaten komt nu allicht in februari voor de gemeenteraad, waardoor het gat in de bestuurlijk continuïteit al bij al een zestal weken zal duren.
Café De Halle blijft dicht
Ook Noël Devos had een mondelinge vraag geagendeerd, en wel over café De Halle, dat enkele maanden geleden schielijk sloot en nog altijd dicht is. Hij informeerde naar de plannen van het schepencollege met dit cultuurcafé, dat zijn plaats op de Geelse markt (in beide betekenissen) inmiddels wel veroverd heeft. Blijft dat een café, of wordt het iets anders? Marleen Verboven (N-VA) zei dat ze het nog niet wist. Ze wou geen pistes lanceren om geen loze geruchten de wereld in te sturen. Om te anticiperen op de vraag waarom ze daar nog altijd niet uit was, voegde ze eraan toe dat de concessie feitelijk nog maar op 31 december was geëindigd en dat het café dus nog maar ‘vrij’ is sinds die dag. Of het een loos gerucht is dat men de ruimte wil gebruiken om de dienst Toerisme uit te breiden, kon dus niet worden afgetoetst. In februari komt Noël Devos hierop terug.
“Er wordt hard aan gewerkt”
Waar de beroepspolitici die deze stad regeren hun dooddoeners blijven halen, is een mysterie. Biedt het parlement hen daarin training aan? Dan heeft burgemeester Celis die met veel ijver gevolgd. “Ik heb liever een degelijk resultaat dan half werk”, zei ze tijdens deze eerste zitting. Daar kan niemand iets op tegen hebben. Toch fronsten er heel wat mensen de wenkbrauwen toen ze dit zei, in antwoord op een vraag van Greet Daems (PVDA), die polste wanneer de gemeenteraadsleden het bestuursakkoord van de nieuwe (oude) meerderheid mochten verwachten. Na Celis’ antwoord hebben we daar dus nog altijd niet het minste idee van. We mochten wel vernemen “dat er hard aan wordt gewerkt”. Op een of andere manier verbaasde ook dat niemand.
Voorlopig zitten we dus met twee partijen die drie maanden geleden een samenwerking aangingen (lees: een samenwerking van zes jaar verderzetten) maar nog altijd niet weten te vertellen wat ze van plan zijn. En we hebben een nieuw schepencollege ingezworen, maar we hebben nog geen idee van de concrete opdracht die deze mensen de komende zes jaar gaan uitvoeren.
Ja, er gebeurden weer rare dingen in de raadszaal. Laat ons daar blij over zijn, want anders was het leven maar saai.