De Brugpartij: een sterke en sterk vernieuwde lijst

De Brugpartij: een sterke en sterk vernieuwde lijst

De Brugpartij, momenteel de grootste oppositiepartij in Geel, maakt een maand voor de verkiezingen zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober bekend. Die bevat 35 diverse, maar sterke profielen. Het is een lijst die het progressieve karakter van de Brugpartij belichaamt en haar groeiambitie onderlijnt. Van de 35 kandidaten zijn er 25 nieuwkomers.

Met een goed samenhangende ploeg van ongebonden progressieve Gelenaars, mensen van Groen en beweging.net gaat de Brugpartij op 13 oktober voor een beter en gedurfd beleid. De lijst van de Brugpartij weerspiegelt de diversiteit van onze samenleving en bevat ook kandidaten van Chinese, Somalische, Marokkaanse, Iraanse, Indische en Duitse origine. De benjamin van de groep is er 19, maar je kunt ook voor twee niet minder geëngageerde 74-jarigen stemmen. Een uitgebalanceerd palet kortom, goed voor een genuanceerde en gegronde kijk op de Geelse politiek.

25 nieuwkomers

Lijsttrekker Dirk Kennis staat aan het hoofd van een team dat in eerste instantie werd gekozen omwille van de meerwaarde van elke afzonderlijke kandidaat. “We zochten naar profielen die bij de Brugpartij thuis horen”, zegt hij. “Mensen uit het onderwijs, de zorg, de sociale sector en trekkers van het verenigingsleven, bijvoorbeeld. “Maar we hebben ook ondernemende, studerende en musicerende profielen. Zonder diploma of met een universitaire titel, dat maakt niet uit. Mensen die sociaal voelend, met oog voor duurzaamheid en verbinding in het leven staan, die hadden we nodig. En we hebben ze gevonden ook. Overlopers, big shots met een zak geld of kandidaten die via de lokale politiek een nationale post ambiëren, zochten we bewust niet en staan er bij ons niet op.”

De Geelse afdelingen van beweging.net en Groen blijven steunpilaren van de partij én de lijst, maar het Brugproject trekt van langsom meer mensen met een ongebonden progressief profiel aan. “Zij hebben een achterban die we de vorige keer minder goed bereikten”, aldus Kennis. “We spreken nu meer kiezers aan van buiten het traditionele bereik van de Brugpartij bij haar opstart. Anderzijds hebben we de voorbije zes jaar bewezen dat we voor de achterban van Groen en beweging.net echt wel een meerwaarde zijn geweest op het lokale politieke toneel, en werden de banden versterkt.”

Concrete programmapunten

Een van de belangrijkste elementen in het programma van de Brugpartij is het invoeren van een dorpenbeleid. Dat behelst o.a. een schepen die zich daar specifiek mee bezig gaat houden. De Brugpartij denkt ook aan een update van de nu vaak moeilijk leefbare parochiezalen, die dynamische dorpshuizen kunnen worden. Een pendelbus (de Gele Lijn) moet dorpen en centrum met mekaar verbinden. Tegelijk gaat de Brugpartij voor échte burgerparticipatie. Enkel daadwerkelijke betrokkenheid van de burger bij het beleid voorkomt dat het vertrouwen tussen de mensen en het stadbestuur helemaal uitdooft.

Ook het Sint-Dimpnaplein verdient volgens de Brugpartij een aantrekkelijke opwaardering. De partij wil daarop niet nog eens 15 à 20 jaar wachten. Er moet nú kordaat doorgepakt worden op de tonnagebeperking, die iedereen daar wenst, en op maatregelen op de Ring die het doorgaand verkeer uit het centrum houden. Maar dat vereist besturen met daadkracht en zonder de handrem op. “Vlotter rijden op de ring betekent dan meteen veel meer veiligheid in het centrum”, meent de Brugpartij. Daarnaast trekt de partij de kaart van de doorgedreven vergroening van het centrum en de dorpen. Het volledige programma staat op 22 september online.

“Een gezond alternatief”

Hoewel die voorstellen vanuit de oppositie kwamen, werden er heel wat punten gerealiseerd uit het vorige verkiezingsprogramma van de Brugpartij. Dit bevestigde de overtuiging van de Brugpartij dat meedenken vanuit een reflex van “ja, dat kan” in plaats van “jamaar, dat kan zomaar niet” toch productief kan zijn. De 35 kandidaten denken in kansen in plaats van in beperkingen. Ze geloven dat Geel het potentieel in zich draagt om de beste van de klas te worden en dat het bestuur zich niet langer tevreden mag stellen met een positie in de tweede helft van het peloton. Zo is de vergroening van de Havermarkt door de zetelende meerderheid maar halfslachtig uitgevoerd. Het oorspronkelijk idee van de Brugpartij ging veel verder en staat dan ook opnieuw in het programma.

Na 12 jaar een CD&V-N-VA-meerderheid te hebben gekend, heerst er in Geel een sterke hang naar verandering en verbetering. Vele kiezers, zowel van links als van rechts, neigen naar extremen. “Dat kan tot een beleid leiden dat haaks staat op de waarden van de democratie en dat de warmte die onze samenleving nog rest, finaal zal doven”, vreest Dirk Kennis. “De lokale verkiezingen van 2024 zijn daardoor van groot belang: het is erop of eronder. Voor kiezers die verandering willen zonder de schadelijke bijwerkingen van het extremisme, is de Brugpartij een gezond alternatief. De politiek mag eindelijk eens van zijn troon komen om meer tussen de burgers te staan. Het is nu of nooit om mensen op een positieve manier te verbinden.”

Vanuit haar centrumpositie, haar ongebonden structuur en haar open werking maakt de Brugpartij haar naam waar. Ze staat voor een wezenlijk warm beleid, dat open, communicatief en in lijn met de belangen van de inwoners ligt. De motivatie van de 35 kandidaten van de Brugpartij is duidelijk: het verglijden in populistische extremen tegengaan door warm en duurzaam te streven naar een beter bestuur om van Geel de aangenaamste stad van de Kempen te maken.

De lijst

  1. Dirk Kennis – Journalist, gemeenteraadslid, 64
  2. Tinne Van Gelder – Verpleegkundige, gemeenteraadslid, 56
  3. Yves Van Hulsel – Voormalig stafmedewerker ACV, 67
  4. Els Jacobs – Leerkracht, 36
  5. Geert Jacobs – Ingenieur, 48
  6. Saliha El Makhloufi – Leerkracht, 38
  7. Guido Verhaert – Data-analist, 60
  8. Gea Vangeel – Studente, 21
  9. Kris Lievens – Ontwikkelaar zonnepaneleninstallaties, 39
  10. Anke Kerckhofs – Centrummedewerker Fedasil, 24
  11. Rob Van Gelder – Leerkracht, 53
  12. Liesje Braspenning – Duizendpoot op rust, 62
  13. Bart Wynants – Stafmedewerker beweging.net, 62
  14. Carine Bens – Voormalig leerkracht, 58
  15. Sander Parmentier – Water- en omgevingsadviseur bij Aquafin, 30
  16. Neena Salaets – Leerkracht, 43
  17. Johan Jacobs – Voormalig IT-manager, 63
  18. Luce Peys – Voormalig begeleidster thuislozen CAW, 63
  19. Marc Schelles – Ontwikkelingsingenieur polymeren, 61
  20. Annemie Nijs – Coördinator dak- en thuislozenonthaal CAW, 64
  21. Sim Abdo Habib – Operator, 46
  22. Bieke Lemmens – Creatief onderneemster, 45
  23. Fulco Verachtert -Maaltijdbegeleider, 45
  24. Qi Delaere -Studente, 19
  25. Marc Van Ryne -Voormalig beroepsmilitair, 63
  26. Sigrun Widera -Verkoopscoördinator, 60
  27. Safar Shabahang – Industrieel ingenieur, 52
  28. Sophie Luyckx – Onthaalmedewerkster gemeenschapsinstelling Mol, 51
  29. Luc Lahou – Boekhouder MPI, 61
  30. Leen Toelen – Gepensioneerd, 74
  31. Stefan Dekeersmaecker – Dierenarts, 61
  32. Anne-Marie Verlinden, 38 – Leerkracht
  33. Walter VanLooy – Gepensioneerd laborant, 74
  34. Lief Bastiaens – Medewerkster dienstenchequebedrijf, 47
  35. Peter Van Nuland – Voormalig IT’er en vakbondsafgevaardigde, 66