De proefopstelling werkt!

De proefopstelling werkt!

 

Geen zwaar verkeer meer op Sint-Dimpna

Het is al meer dan acht maanden bijzonder rustig op de as Gasthuisstraat – Sint-Dimpnaplein – Logen. Het zwaar verkeer is zo goed als weg en de totale verkeersstroom is met meer dan de helft gereduceerd. Draai het of keer het, de proefopstelling met de tonnenmaatbeperking werkt! En wat vandaag kan, moet voor de Brugpartij straks blijven kunnen. Dan kunnen we van het Sint-Dimpnaplein weer een leefbare plek maken.

Sinds augustus vorig jaar vernieuwen de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest, Aquafin en Pidpa de fietspaden, riolering en waterleiding langs de Retieseweg (N118), van de spooroverweg tot de kanaalbrug. Een exacte einddatum is er niet: ‘vermoedelijk najaar 2023’, zegt AWV. Maar dan – of toch niet lang daarna – zal er ook aan de Gasthuisstraat gewerkt worden, dus het kan nog langer duren.

Al die werken zijn soms niet makkelijk voor de aangelanden, maar ze hebben een groot voordeel in het centrum. Zalig, zo weinig verkeer! Niet alleen de enkele richting zit daar voor iets tussen, het is de tonnenmaatbeperking die het doet.

Het kan!

Voor een verbod voor zwaar verkeer op die as, dwars door het centrum van Geel en langs vijf scholen, wordt al héél lang gepleit. Alle lokale politieke partijen zijn het erover eens dat er een tonnagebeperking moet komen. In november vorig jaar trok het stadsbestuur nog naar het kabinet van minister Lydia Peeters met een voorstel dat door de voltallige gemeenteraad was goedgekeurd. Dat gebeurde na de zoveelste tussenkomst van o.a. de Brugpartij om iets te doen aan de situatie op Sint-Dimpna. De tekst, waarvan de redactie begeleid werd door mobiliteitsexpert Kris Peeters, was een pleidooi voor het definitieve behoud van de huidige tonnenmaatbeperking.

Nieuw was dat de nota een standpunt van de Brugpartij overnam. Dat de Ring ooit wordt doorgetrokken van de Dr. Van de Perrestraat naar de Retieseweg, is helemaal niet zeker. Wat wél zeker is: áls hij ooit wordt doorgetrokken, zal dat de komende 15 jaar niet gebeuren. In het voorstel aan minister Peeters werd het probleem op Sint-Dimpna voor het eerst los van die Ringplannen gezien. We mogen Sint-Dimpna gewoon niet laten verrotten!