Leve de filterkan!

Leve de filterkan!

De wereldbevolking consumeert 1 miljoen plastic flesjes per minuut. Minder dan de helft daarvan wordt ingezameld voor recycling en van slechts 7% worden nieuwe PET-flessen gemaakt. De milieulast is dus enorm!

Toch vinden velen water drinken uit zo’n flesjes vanzelfsprekend. Het staat nochtans vast dat bij ons in Vlaanderen kraantjeswater niet ongezonder is dan water uit plastic. Misschien zorgt deze tip bij jou thuis wel voor een trendbreuk en drink je straks veel duurzamer en veel minder duur.

Ons leidingwater is perfect drinkbaar. Toch voelt het voor sommigen wat ongemakkelijk aan – om welke reden dan ook. Zij zijn misschien gebaat met een filterkan. Zo’n kan – in de volksmond bekend als ‘brita’ – filtert een deel van de schadelijke stoffen die je leidingwater zou kunnen bevatten. Dat water wordt ook zachter en zou beter smaken. Een goede filterkan heeft een grove filter voor partikels en sedimenten, een ionenwisselaar die kalk en zware metalen aan zich bindt, een ‘actieve kool’ (soort spons) die chloor en pesticiden filtert en een fijne filter die vervolgens nog de kleine partikels tegenhoudt. Een filter gaat in theorie vier weken mee, maar een paar weken langer is in de praktijk ook geen probleem. Het hangt er wat van af hoeveel werk je hem geeft, maar 100 liter kan hij zeker aan. Inderdaad: dat zijn dan 50 tot 100 plastic flessen uitgespaard.

Een filterkan heb je al voor minder dan 20 euro, maar er zijn ook duurdere modellen. Een filter kost een kleine 5 euro per stuk en is goed voor tientallen liters. De filter zelf heeft weliswaar een plastic behuizing, maar dat volume is verwaarloosbaar in vergelijking met honderden plastic flessen.

Nogmaals: er is niets tegen het drinken van water, recht van het kraantje. Maar als je drempelvrees overwonnen kan worden met een filterkan: doen! Je spaart er enorm veel geld mee uit, maar ook tijd, plaats in je berging en een hele heisa op de parking van de supermarkt. En kilo’s plastic, natuurlijk.

Heb je zelf tips om plastic te besparen? Deel ze gerust via info@debrugpartij.be!