Winkelomheide: de Kerk niet meer in het midden

Home / Beleidsthema's / Winkelomheide: de Kerk niet meer in het midden

Winkelomheide: de Kerk niet meer in het midden

Op woensdag 13 juni vond het lang verwachte en vooraf veel besproken ‘kerkendebat’ plaats in Winkelomheide. Een organisatie van de plaatselijke Werkgroep Kerk Winkelomheide, die van deken Norbert Wauters niet in de kerk zelf mocht plaatsvinden. Diezelfde deken was zo vrij geweest de Geelse politieke fracties op te roepen niet aan het debat deel te nemen, maar veel gezag blijkt de man in de Geelse Villa Politica niet te hebben. Alleen de N-VA bleef veilig thuis. De kerkelijke overheid had zelf ook geen zin in het gesprek.

Dat de N-VA, toch de grootste meerderheidspartij, niet aan het debat wou deelnemen, werd door de ca. 100 aanwezigen op weinig begrip onthaald. Moedig is dat niet, laat staan collegiaal. Ben Van Looveren (CD&V), die als schepen van o.a. patrimonium dit dossier erfde van zijn voorgangster, Leen Beke, was er wel. Dat was wél moedig, al konden de meeste aanwezigen daar dan weer weinig respect voor opbrengen. Om maar te zeggen dat de Geelse meerderheidspartijen in Winkelomheide tegenwoordig weinig goeds kunnen doen. In plaats van een dialoog tussen (kandidaat-)politici die het dossier hadden bestudeerd en zich daar een mening over hadden gevormd, evolueerde de avond bovendien al snel naar een confrontatie tussen een verhit publiek, een CD&V-schepen die het nuchter bij (correcte) informatie hield, maar blijkbaar onvoldoende geloofwaardigheid uitstraalde om de vele interpellanten uit het publiek zelfs maar een greintje van humeur te doen veranderen.

Dat heeft uiteraard alles te maken met de kwaliteiten van het Geelse Kerkenplan, of liever: met het gebrek daaraan. Volgens Dirk Kennis, lijsttrekker van de Burgpartij, vertoont het plan om te beginnen al een aantal fatale conceptfouten. Transparantie naar en participatie van de betrokken parochies werden in dit dossier met nadruk geweerd: dat staat zelfs letterlijk in het besluit van het schepencollege hierover. Dat is geen manier meer om beleid te voeren anno 2018, vindt de Brugpartij. Verder heeft het plan geen visie: het bevat geen behoeftenonderzoek, en we vernemen evenmin welke situatie voor de toekomst wenselijk is. Hoeveel kerken vindt het bisdom nog wenselijk in Geel? En hoeveel zouden die de stadskas op lange termijn nog mogen kosten? Geen idee. De enige reden waarom dit plan werd gemaakt, is dan ook dat men eind 2017 een plan moest hebben om nog subsidies te krijgen. Men heeft echter (te) lang gewacht om eraan te beginnen, en daardoor kenmerkt de concrete uitwerking zich door teveel natte-vingerwerk. Veel bezoekerscijfers in het dossier zijn ongeloofwaardig, en het werken met clusters, waarvan er een aantal uit één kerk bestaan (‘cluster’ betekent in het Nederlands nochtans ‘opeenhoping, groep, tros’) kan moeilijk ernstig genomen worden.

Voor de Brugpartij is dit Kerkenplan – dat het doek laat vallen over de kerken van Stelen, Holven, Punt en Winkelomheide – dan ook geen geschikte basis om de volgende jaren mee verder te werken. Op een gedragen manier tot een herbestemming van kerken komen, is niet mogelijk wanneer men de participatie van de directe betrokken al van het begin uitschakelt, vond Dirk Kennis.

De andere deelnemers aan het debat vonden dat ook. Sommigen gingen zelfs verder en vonden dat dit Kerkenplan nog dit jaar in herziening gesteld moest worden. Ook voor de Brugpartij zijn evaluatie en herziening een must, hoewel Dirk Kennis die acties plande zodra er een nieuwe legislatuur was ontstaan. Ben Van Looveren was daar niet voor te vinden. Hij wil nog dit jaar in Stelen over herbestemming gaan praten en stelde een eventuele herziening afhankelijk van wat hij ‘nieuwe feiten’ noemde. In Winkelomheide blijft het voor hem 2022 – het door het Kerkenplan vooropgestelde begin van de herbestemmingsprocedure voor de H.-Hartkerk – om nog eens met de mensen te gaan praten.

Dat de CD&V dit feitelijk onverdedigbare Kerkenplan zo lang onaangeroerd wil laten, is moeilijk te begrijpen. Het publiek begreep het in elk geval niet. Een merkwaardige vorm van loyauteit vanwege de CD&V ten opzichte van een coalitiepartner die zijn handen in onschuld waste en het debat schielijk de rug toekeerde. Ook deken Wauters, de vader van dit zogenaamde plan, doet weinig moeite om de verantwoordelijkheden van het vaderschap op te nemen. We horen ook weinig opbeurende geluiden uit andere parochies, maar zeker in Winkelomheide staat de kerk tegenwoordig niet meer in het midden. Maar over het Kerkenplan is het laatste woord nog niet gezegd.