Veilig wandelen, rusten en spelen in het stadspark

Home / Veilig wandelen, rusten en spelen in het stadspark

Veilig wandelen, rusten en spelen in het stadspark

Uit de cijfers blijkt dat Geel veiliger is dan de gemiddelde Vlaamse stad. Dat bewijst de Stadsmonitor, die wordt opgesteld aan de hand van driejaarlijkse enquêtes door de Vlaamse overheid. Hier is minder diefstal en afpersing dan gemiddeld in het Vlaams gewest, er zijn minder gewelddelicten, minder vandalisme, minder bedrog. Enkel op drugs scoren we hoger: 9,8 pct. van alle misdrijven in Geel hebben met drugs te maken. In Vlaanderen is dat gemiddeld 7,6 procent. Een blik op de statistieken leert dat dit altijd zo geweest is, sommige jaren zelfs veel meer uitgesproken, met een piek in de jaren 2016-2018. Dit heeft met één fenomeen te maken: Reggae Geel, en de manier waarop de politie daar op het druggebruik inzet. Er waren ooit jaren met een hogere pakkans dan nu.

Voor de Brugpartij moeten we niet meer terug naar de tijd van toen, maar in het stadspark kan het beter. Wie er in de (voor)avond doorwandelt, ziet wat hij ziet: er wordt openlijk gedeald. En hoewel er geen tot weinig incidenten worden gemeld, voelt een mens zich daar niet erg welkom bij. Het zou anders moeten zijn. De Brugpartij wil het stadspark opnieuw claimen voor elke Gelenaar. De situatie daar moet dringend gereset worden.

In de eerste plaats moeten die ongure types daar weg. We krijgen de drugs niet uit de wereld, maar die dealers krijgen we wél uit het stadspark. Dat is een prioritaire taak voor de politie, voor wie grootschalige acties tot nu toe een uitzondering waren. Wij pleiten voor opeenvolgende, gerichte politieacties, die ook goed worden opgevolgd door het parket. Tegelijk willen we dagelijks meerdere voetpatrouilles door het park, niet door minzame stadswachten maar door politiemensen die correct optreden, maar waarmee je het toch niet aan de stok wil krijgen.

Volwassenen en jongeren die niets met criminele feiten te maken hebben, blijven welkom in het stadspark. Het is aan straathoekwerkers om de brug met hen te slaan en oor voor hun problemen te hebben, zodat ze zelf niet voor meer problemen zorgen. Deze preventieve, sociale aanpak is in den beginne even belangrijk als het repressief politioneel optreden. Een en-en-verhaal waarbij het duidelijk is dat we meer straathoekwerkers moeten kunnen inzetten dan vandaag.

Wanneer de toestand in het stadspark weer genormaliseerd is, moet er veel meer leven in het park zijn dan nu het geval is. Het stadspark moet een ontmoetingsplaats worden voor de mensen van het centrum en daarbuiten. Er zou quasi permanent iets te doen moeten zijn, van tai-chi over baby-yoga tot kinderwagenbabbels voor jonge moeders. Om deze fraaie publieke ruimte zo goed mogelijk te benutten, worden er partners gezocht: het onderwijs, het cultuurcentrum, de jeugdverenigingen, muziekverenigingen, sportclubs, een foodtruck, een imker, de cultuurdienst, de dienst toerisme, de vzw Geel Centrum, de RVT’s, het Geelse middenveld… Evenementen als Frinket, het Wereldfeest en Muziek in ’t Park zouden – zeker in de zomermaanden – meer navolging moeten krijgen. We moeten daarbij overwegen een aantal succesvolle evenementen (Geel Zomert!, Geel Wintert!, de Boekenmarkt, de Kunstenmarkt…) te herlocaliseren of uit te breiden naar het stadspark.

Het park kan aldus een aantrekkingspool worden voor alle generaties. Wanneer er voldoende volk komt om een koffiebar met een krantenkiosk rendabel te maken, is dat doel bereikt.

 

Liever twee ogen onder een kepie, dan één in een metalen kastje

Voor de Brugpartij is het bewezen dat het veiligheidsgevoel in een stad niet gediend is met bewakingscamera’s. Sinds de stad en de politiezone zich hiervan bedienen, is het onveiligheidsgevoel enkel toegenomen. Bewakings- en ANPR-camera’s (inclusief de software, het ijken, onderhoud en vervanging, abonnementen op databases etc.) nemen een reusachtige hap uit de werkingsmiddelen van de politiezone, maar zijn louter gericht op opsporing en beteugeling.

Er hangen op dit moment voldoende camera’s in Geel, maar er wordt onvoldoende ingezet op preventie. Het kader van de politiezone blijft inmiddels in hoge mate oningevuld.

De Brugpartij pleit voor meer fysieke politieaanwezigheid op straat. In plaats van nog meer in camera’s te investeren, willen wij deze middelen gebruiken om het kader van de politiezone verder in te vullen, met een grotere zichtbaarheid onder de mensen als gevolg.

 

Nog meer voorstellen om tot een aangenaam centrum te komen

Houtopslagplaats Leurs

  • Om de belevingswaarde van het stadshart te vergroten mikken we ook op het binnengebied tussen de Nieuwstraat, de Kollegestraat en de Doelenstraat, waar nog kansen voor groene dooradering liggen. De misstap met de gebouwen van de oude brouwerij Aerts (de Schrijnwerkerij) moet zo snel mogelijk worden rechtgezet. De Brugpartij ziet twee pistes:
  • ofwel gaan we voor een kwaliteitsvolle invulling door een Geelse (horeca)ondernemer. We weten dat er kandidaten zijn met veelbelovende perspectieven en doen een oproep aan kandidaten met een goede visie. Het horecagedeelte specifiek bestemmen voor een op jongeren gerichr etablissement is ook een van de mogelijkheden, wanneer zich daar realistische kandidaten voor melden.
  • ofwel gaan we voor een culturele invulling, waarbij we het gebouw geheel of gedeeltelijk (bijvoorbeeld: uitgezonderd het horecagedeelte) ter beschikking stellen van Geelse verenigingen.

Brouwerij Aerts

In beide gevallen is het aangewezen om de uitbater van het horecagedeelte vrij te stellen van de verplichtingen die met de rest van de infrastructuur te maken hebben. De link tussen het horecagedeelte en de brouwerij is, moet doorbroken worden. De brouwerij mag een totaal andere bestemming krijgen.

  • We pleiten voor een drastische vergroening van de Havermarkt. Een overkapte structuur kan hier zowel een kiosk- als een markthalfunctie vervullen. Met dat laatste mikken we vooral op een wekelijkse markt, specifiek voor plaatselijke producenten.
  • De kwaliteitsvolle afwerking van de noordelijke kant van de (kleine) Werft wordt een prioriteit.
  • We bekijken welke winkelstraten als voetgangerszone kunnen ingericht worden.
  • De historisch waardevolle Houtopslagplaats Leurs (Nieuwstraat) wordt een aangename pleisterplaats die we via een trage weg verbinden met de Postpaddekes. Ook hier kan een nieuw, kwaliteitsvol horecaproject (met terras) een enorm meerwaarde bieden.
  • Wij kiezen voor een autoluw Stationsplein met voldoende nabije parkeerplaatsen voor wagens én fietsen. Nieuwe trage ontsluitingen zorgen voor een vlotte verbinding naar het oostelijke stadsgedeelte. De eventuele ontsluiting naar het centrum moet gericht zijn op de zwakke weggebruiker.