Sander Parmentier
Kandidaat
… werd in 1994 geboren als jongste van een gezin met drie zoons. Hij woonde in de Brulendries en doorliep het lager onderwijs in Holven. Voor zijn humaniora trok hij naar de afdeling sportwetenschappen van het gemeenschapsonderwijs. Sport was zijn ding dus wel. Sander behaalde als tiener een reddersdiploma, waarmee hij tijdens vakanties aan de slag ging bij Sun Parcs. Om hard te studeren, vond hij zichzelf niet in de wieg gelegd, maar hij wist wat hij wilde: een loopbaan bij het leger! Hij volgde alvast een stage parachutespringen en hij werd ei zo na soldaat gemaakt, ware het niet dat hij bij het sporten een rugblessure opliep die het resultaat van zijn fysieke proeven kelderde. Zijn rug bleef hem parten spelen, dus… Dan toch maar gaan studeren.
Na zijn bachelorjaren in de Biologie te hebben afgewerkt in Antwerpen stapte hij over naar pol & soc in Gent, maar die studie maakte hij nét niet af. Soms is één vak er te veel aan en wil een mens al op een andere trein springen omdat het beroepsleven wenkt. Sander startte zijn loopbaan bij het stadsbestuur van Geel. Binnen de dienst Openbare Werken waren de thema’s water en trage wegen zijn werkdomeinen. Na 2,5 jaar verhuisde hij via Tormans Engineering naar de gemeentelijke administratie van Meerhout als Duurzaamheidsambtenaar. Vandaag is hij water- en omgevingsadviseur bij Aquafin. Daar adviseert hij enerzijds gemeenten bij bouwvergunningen: zijn de hemelwaterputten groot genoeg?, moet er een septische put komen?, geeft het totaalproject geen wateroverlast? – dat soort dingen. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het beheer van de grote rioleringen en controleert nieuwe rioleringsprojecten op foutjes in het ontwerp. Voor zover hij een diploma miste, schreef hij zich opnieuw aan de Antwerpse universiteit in. Daar werd hij dit jaar master in de Milieuwetenschappen.
Sander kent de jeugdbeweging erg goed. Hij begon bij de chiro maar stapte na enkele jaren over naar KSA Berkven. Als hoogstudent was hij o.a. vice-praeses van Fabiant, de studentenvereniging van Biologie & Milieuwetenschappen aan de UA.
We hebben hier dus te maken met een prille dertiger die de laatste jaren vooral gewerkt en gestudeerd heeft. En dan is hij pas nog eens verhuisd ook. Toch werd hij een goed jaar geleden al actief binnen de Brugpartij. Dat deed hij op basis van zijn interesses én zijn ervaringen bij het stadsbestuur. “Ik heb daar heel wat inzicht gekregen in belangrijke dossiers, maar ik heb er ook gezien hoe de stad kansen mist door een starre manier van werken. Managers die tegen alle adviezen in toch hun eigen ding doen, waarna – niet onverwacht – de dingen in het honderd lopen. De manier waarop er beslissingen worden genomen, werkt vaak contraproductief. Voor de Brugpartij is dienstverlening een belangrijk thema, en ik weet dat we die met een andere manier van werken veel efficiënter kunnen maken. Dat begint bij het respecteren van de ‘gewone’ en hun expertise te waarderen. Vooral hoe de Brugpartij erin slaagt om van onderuit de burgers te betrekken, is een ware verademing. Het huidig bestuur heeft zijn mond vol van participatie, maar in de praktijk blijft dat een lege doos. Men organiseert participatie omdat het moet, maar de opmerkingen van de burger worden meestal als een last aanzien en als ‘gezaag’ weggezet.”
De interesses van Sander situeren zich vooral in de hoek van de ruimtelijke ordening, natuur en milieu, en infrastructuur. Niet toevallig werd de realisatie van een stadsbos, dat u in het programma van de Brugpartij terugvindt, door hem aangedragen en uitgewerkt.