Divers is voor ons normaal

Home / Divers is voor ons normaal

 

Divers is voor ons normaal?

Het leven met diversiteit en met respect voor mensen met een beperkte psychische draagkracht, een andere achtergrond, een andere cultuur en andere tradities maakt deel uit van het DNA van Geel. Vroeger heette dat ‘barmhartigheid’. Het maakt van Geel een unieke, warme stad. De diversiteit in Geel is vandaag alleen maar toegenomen, er is zelfs sprake van ‘superdiversiteit’. Ook het contingent senioren groeit gestaag en leeft (gelukkig) langer. Mensen met een psychische of fysieke beperking blijven aanwezig in ons straatbeeld.

Divers is voor ons normaal. In onze beleidskeuzes respecteren we die diversiteit en bouwen we bruggen over de verschillen heen. Het stadsbestuur erkent de diversiteit van zijn inwoners en communiceert consequent, in taal en in beeld, respectvol en waarderend over al haar inwoners. Alle vormen van racisme of discriminatie, impliciet of expliciet, worden geweerd en bestreden.

Het stadsbestuur zorgt voor een actieve dialoog tussen en met culturen. Goede praktijken die het samenleven van mensen met een vreemde herkomst met het Geelse weefsel verbinden, worden gestimuleerd.

Diversiteit is de rijkdom aan rassen, geslachten, leeftijden en graden van (in)validiteit die onze maatschappij kenmerkt. Discriminatie op deze vlakken hoort in een moderne, warme maatschappij niet thuis.

 

Onze standpunten en voorstellen

Een klachtenprocedure?

De Brugpartij is geen voorstander van een gemeentelijke aanpak van klachten i.v.m. discriminatie. Die functie wordt op een hoger niveau opgenomen door UNIA. We zullen wel een link naar de UNIA-website (en de klachtenprocedure) leggen op de website van de stad.

 

Discriminatie op de woningmarkt

De Brugpartij is voorstander van correspondentietesten om discriminatie op de huurmarkt op te sporen en te beteugelen. We willen voorafgaand evenwel de plaatselijke vastgoedmakelaars sensibiliseren én trainen om kansengelijkheid bij hun cliënten te waarborgen. In het lokaal woonoverleg zal er actiever worden opgetreden door misbruiken op de private huurmarkt in kaart te brengen en naar oplossingen te zoeken.

 

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Discriminatie op basis van leeftijd is courant bij sollicitaties, maar moeilijk aan te pakken. De vakbonden hebben hierin een belangrijkere rol te spelen. De jobcoaches van het Sociaal Huis spelen ook een positieve rol, en verder moet de stad zelf het goede voorbeeld geven met een non-discriminatiebeleid bij aanwervingen. In het beleidsakkoord worden daartoe meetbare doelstellingen opgenomen rond het bevorderen van diversiteit en inclusie bij het stadspersoneel. We pleiten voor een streefcijfer en een actieplan om dat te bereiken, een non-discriminatieclausule in het arbeidsreglement en een vast aanspreekpunt op de personeelsdienst. Stages en studentenjobs bij de stedelijke instellingen (stad, OCMW, WZC, ziekenhuis, groendienst…) zullen ook via de diverse gemeenschappen worden aangeboden.

De lokale politie neemt in deze problematiek een aparte plaats in én is een belangrijke speler in de strijd tegen discriminatie. Enerzijds moet van discriminatie een prioriteit gemaakt worden in het zonaal veiligheidsplan. Discriminatie is namelijk óók een misdrijf met een sociale impact, die even groot is als die van sluikstorten of sociale fraude. De Brugpartij pleit voor het aanduiden van een referentieambtenaar in de politiezone om de richtlijnen van de omzendbrief van het college van procureurs-generaal (COL13/2013) beter toe te passen aan de hand van een formeel opsporings- en vervolgingsbeleid inzake discriminatie en haatmisdrijven. Het personeel van de zone moet ook diverser worden gerekruteerd (met streefcijfers en een actieplan) en vervolgens opgeleid worden om COL13/2013 in het veld toe te passen.

 

Discriminatie op school

Kinderen uit kansengroepen en minderheden moeten worden versterkt. Dat ze Nederlands spreken, is daarbij erg belangrijk. Dat geldt ook voor hun ouders. Er worden initiatieven ontwikkeld om de taalkennis van ouders van kinderen in de basisschool te monitoren en te vergroten (vb. ‘Mama leert’). Moeders en hun peuters moeten een inburgeringstraject op maat aangeboden krjgen.

Bij problemen verbindt de stad leerkrachten en ouders met elkaar via de gemeenschappen. De leerkrachten moeten zich bewust zijn van vooroordelen en stereotypen jegens mensen van een ander ras.

Discriminatie in de (sociale) media

Haatmisdrijven zijn dagelijkse kost op de sociale media. Geel kan inschrijven op Vlaamse subsidies voor een ‘plan samenleven’ door een lokaal actieplan tegen polarisatie op te maken. De stad kan zelf actief optreden tegen haatspraak op het internet, bijvoorbeeld door klacht in te dienen tegen de excessen in de Facebookgroep ‘Ge zijt van Geel als’.

Het stadsbestuur roept de beheerders van deze Facebookgroep(en) tot de orde en maakt goede afspraken met hen, met een stok achter de deur. De stad reageert ook snel en accuraat op deze berichten en laat er geen onduidelijkheid over aan welke kant ze staat. De communicatiedienst reageert met correcte factcheckfiches op desinformatie die op de sociale media wordt verspreid.

 

Vrijetijd en sport

Het lager onderwijs en de jeugdploegen van de plaatselijke voetbalclubs scoren goed op het vlak van diversiteit, maar daar stopt het verhaal. Bepaalde secundaire scholen zijn overwegend wit, verbindende evenementen als Gheelamania rekruteren nauwelijks gekleurde deelnemers. Om de mechanismen bloot te leggen die de doorstroming uit andere gemeenschappen verhinderen, zullen we te rade bij deze gemeenschappen zelf te rade gaan en hun aanbevelingen toepassen.

 

Toegankelijkheid van lokale dienstverlening voor minderheidsgroepen

Om de dienstverlening voor personen met een handicap, doelgroepen en minderheden te verbeteren, komt er een inclusieambtenaar die met alle stedelijke diensten in verbinding staat.

De Dienst Gelijke Kansen zal worden versterkt om zijn werking te garanderen en uit te breiden. Gelijke kansen en diversiteit wordt de bevoegdheid van een schepen.

 

Een hoofddoek? En dan?

Openbare besturen hebben het recht om het dragen van een hoofddoek te verbieden bij ambtenaren die in contact komen met het publiek. Daar is de Brugpartij geen voorstander van. Dat een moslima al dan geen hoofddoek draagt, is haar eigen keuze. Het belangrijkste is kwaliteitsvolle dienstverlening, met of zonder hoofddoek. We laten vrouwen vandaag terecht kiezen om een vroege ongewenste zwangerschap te beëindigen. Laten we hen dan ook de ruimte geven om zelf te beslissen of ze hun hoofd bedekken. Het debat over hoofddoeken is een symbooldebat dat vooral de polarisering dient. Vrouwen zelf de keuze laten, dient de integratie.