Gemeenteraad: de zitting van 16 december 2024

Gemeenteraad: de zitting van 16 december 2024

Tien dagen eerder was de Ooievaarsnest volledig uitverkocht voor de installatievergadering. Zou de eerste echte zitting van de nieuwe gemeenteraad ook veel publiek trekken? Tot onze verbazing waren bijna alle plaatsen bezet!

De zitting begint met een opmerking van Ivan Wartel. Vier van de zeven VB-raadsleden hebben volgens hem de agenda niet tijdig ontvangen en dat is wat hem betreft goed voor één keer. Voorzitter Griet Verhesen bevestigt dat er nog ICT-problemen waren waardoor vooral nieuwe raadsleden laat werden, en dan kan de zitting echt beginnen.

Hart voor Ten Aard

Schepen Luc Van Laer was begin december nog op vakantie en popelt om zo snel mogelijk zijn eed tweemaal af te leggen. De tweede keer – als schepen – ging het vlotter. Hij had al eens gerepeteerd. Dan volgt een lijvig agendapunt dat al in de pijplijn zit sinds de sluiting van de bloemmolens van Ten Aard: de herbestemming van die site, ook wel bekend als ‘een hart voor Ten Aard’. Greet Daems (PVDA) vreest voor de betaalbaarheid van de woningen die daar gaan komen en heeft vragen bij de speelruimte voor de Chiro en andere jeugd. Schepen Bart Julliams krijgt het vrije woord. Hij licht uitgebreid toe wat het bestuur in het verleden heeft gedaan en stelt dat het verplicht bouwen van een aantal van sociale woningen bekeken zal worden bij de vergunning. Kersvers raadslid Kristof Van Reusel (Vooruit) deelt de mening van PVDA over de speelruimte van de jeugd en de verenigingen.

Dirk Kennis vraagt zich af wanneer naast het hart van Ten Aard ook de rest van de kern wordt aangepakt. De Turnhoutseweg is al bijna tien jaar geleden overgedragen aan de gemeente, maar ziet er nog altijd uit als een snelweg die het dorp in tweeën splijt. Gaan we daar ooit van zijn leven iets aan doen? Bart Julliams zegt van wel, maar wat of wanneer zegt hij er niet bij. Na een kwartier debatteren wordt het RUP ‘Hart voor Ten Aard’ goedgekeurd. PVDA stemt tegen.

Dan volgen de vlotte goedkeuring van een grondafstand, een erfdienstbaarheid langs de Westelijke Ring en drie rooilijnplannen.

Het ‘Baantveld lot 2’ is ook zo’n dossier dat al ettelijke jaren oud is. Er zijn meerdere straten bij betrokken en er zijn vele grondinnames nodig om de Drijhoek hetzelfde uitzicht te geven als Baantveld. Ook voor een deel van Elsum en de Dr.-Peetersstraat is dat nodig. Vóór garage Kempenland heeft de stad bijvoorbeeld twaalf vierkante meter grond nodig. De kostprijs is redelijk: 1152 euro of ongeveer 100 euro per vierkante meter. Maar de notariskosten zijn bijna dubbel zo hoog, 2100 euro. Dirk Kennis vraagt zich af of de stad goed bezig is als ze meer notariskosten maakt dan ze aan de grond geeft. Kan dat niet beter door bijvoorbeeld meerdere aankopen in één akte te groeperen? Luc Van Laer wil dit wel nakijken. Myriam Smets (DURF) stelt dat je – net als bij advocaten – ook bij notarissen met abonnementen kan werken om de kosten te drukken. Het bestuur neemt de suggestie mee.

De aanduiding van schepen van mobiliteit Kris Vangeel en de teamleider Mobiliteit als nieuwe vertegenwoordigers in de vervoerregioraad Kempen is aanleiding voor Dirk Kennis en Greet Daems om enkele vragen te stellen. Daems wilt dat de afgeschafte buslijnen Geel – Olen – Herentals en Geel – Mol terug komen. Kris Vangeel vindt dat terecht en zal ervoor pleiten om in ieder dorp een verbinding met het centrum te creëren. Kennis vraagt om meer transparantie over de werking van de vervoerregioraad. De burgemeester geeft mee dat iedereen de verslagen kan vinden op het internet. (Klopt, maar het laatste verslag dat je daar vindt, dateert alweer van juni vorig jaar.)

De twee jongste gemeenteraadsleden mogen de komende zes jaar vrolijk en gezwind opdraven bij allerlei stemmingen. De eerste is een geheime stemming voor de nieuwe samenstelling van de politieraad. Er zijn 34 raadsleden aanwezig, die elk 6 stemmen mogen uitbrengen. De Brugpartij diende geen kandidatuur in. Achteraf bekeken een verstandige beslissing, aangezien Tinne Van Gelder afwezig was op deze zitting en dus niet kon stemmen. Dit zijn de verkozenen:

Partij Raadslid Aantal stemmen
Vooruit Elhasbia Zayou 30
N-VA Lea Neyens 18
N-VA Vera Celis 18
N-VA Tom Corstjens 18
N-VA Nadja Robeyn 18
CD&V Geel Matthias Van Braband 18
CD&V Geel Tinne Vangeel 18
CD&V Geel Gilberte Peeters 18
Vlaams Belang Karl S’Jegers 17
Vlaams Belang Ivan Wartel 16
Vlaams Belang Mario Geuens 15

 

Conclusie 1: CD&V en N-VA krijgen samen 126 stemmen, het maximum dat die twee partijen kunnen bereiken. Ze hebben zich dus aan mekaar gekoppeld. Conclusie 2: Elhasbia Zayou heeft van twee raadsleden buiten haar eigen fractie stemmen gekregen. Dirk Kennis en Greet Daems, durven wij wedden. Conclusie 3a: Vlaams Belang heeft zes stemmen meer dan ze zelf kon behalen en kreeg dus hulp van één ander raadslid. Wij tippen op Myriam Smets (Durf). Het cordon is dus (nogmaals) gebroken. Conclusie 3b: hadden PVDA, Brugpartij en Durf samengewerkt, dan had Vlaams Belang één politieraadslid minder en zij eentje meer.

Voor verschillende raden van bestuur, waaronder deze van het AZ Sint-Dimpna, is er nog geen duidelijkheid wie er vanuit de oppositie wordt afgevaardigd. Er wordt unaniem beslist om deze punten te verdagen naar de volgende gemeenteraad. En nog een mededeling van CD&V team Marlon: die fractie noemt zichzelf voortaan weer gewoon CD&V Geel.

De interpellaties

Rosa Van Cleempoel (VB) heeft de allereerste interpellatie van de nieuwe legislatuur. Ze wil affiches van Erfgoedcel Kempens Karakter verspreiden om het nieuwjaarszingen in Geel te promoten. Pieter Cowé zegt dat Geel werkt met een ander samenwerkingsverband: Stuifzand. Het bestuur zal die traditie daar wel onder de aandacht brengen.

De volgende in de rij is Dirk Kennis die zich bewust is van het feit dat de raad zich de voorbije legislatuur ergerde aan raadsleden die 88 keer dezelfde interpellatie indienden. Een fijne sneer naar de man die de kerk van Winkelomheide nauw aan het hart ligt. Dirk is er zich bewust van dat hij nu hetzelfde gaat doen, want over deze kwestie heeft hij het al vaker gehad. Hij vraagt zich af of de CD&V zich zal houden aan haar verkiezingsbelofte om de inhoud van de gemeenteraadsdossiers vooraf op de website te publiceren, zodat iedere geïnteresseerde weet waarover er gepraat en gestemd zal worden. Het is niet de burgemeester, ook geen schepen, maar CD&V-fractieleider Mathias Van Braband die antwoordt. Hij bevestigt dat zijn partij achter dit punt staat maar dat dit niet zo eenvoudig in de praktijk te brengen is. Dat klinkt niet goed…

Ook de volgende interpellatie is van Dirk. Er is bezorgdheid over de overwegingscriteria bij het toekennen van sociale woningen. De Vlaamse Regering wil die blijkbaar aanscherpen en zowel ter plaatse wonen als werk hebben meer gewicht geven. Waardoor er dus een aantal kandidaat-huurders uit de boot zullen vallen. Schepen Pieter Cowé verwijst naar de vorming van LeefGoed in 2023 en stelt dat de criteria in Geel niet strenger zijn dan de Vlaamse regels. Dirk stelt dat zijn bezorgdheid niet op de huidige, maar op de toekomstige regels slaat. Hij krijgt de verzekering dat de nieuwe Woonraad, die nog dit voorjaar opgericht zal worden, daarover alle info zal krijgen.

De interpellaties van Myriam Smets (Durf) doen nogal wat wenkbrauwen fronsen. Eerst heeft ze het over de kerstversieringen in de deeldorpen. Ze vindt dat elk ‘mooi deeldorp’ op dat vlak de nodige aandacht verdient. Eerst antwoordt de kersverse schepen Kris Vangeel, maar omdat Smets Bel met Ten Aard vergeleek, raakte dit een gevoelige snaar bij de burgemeester. Hij vulde aan wat de landelijke gilden daar al organiseerden. De vraag is nochtans: zijn er ook ‘niet mooie deeldorpen’?

Haar volgende interpellatie gaat over de vrouwen in het schepencollege. Die zijn daar nu sterk in de minderheid. Waarom?, wil Myriam weten. Burgemeester Pareijn herinnert zich dat er twaalf jaar geleden slechts twee mannen in het college zaten, en dat niemand daar toen opmerkingen over maakte. De voorzitter laat weten dat zij ook haar vrouwelijke stem laat horen aan het college.

Een nieuw jaar, nieuwe regels. Eén daarvan is de uitbreiding van het rookverbod op openbare domein. Ook voor de poort/ingang van openbare gebouwen en scholen mag je nu niet meer roken. Greet Daems heeft vragen over de handhaving van deze nieuwe regels. Burgemeester Pareijn legt uit wat zowel organisaties als burgers moeten doen, en wie mag sanctioneren.

Greet vraagt zich ook af waar het bestuursakkoord blijft, twee maanden na de verkiezingen. Zeker omdat de twee partijen elkaar al lang kennen. De burgemeester laat blijken dat ze de tijd nemen voor een kwalitatief bestuursakkoord. En er stelt zich geen probleem omdat het volgende meerjarenplan pas vanaf 2026 in werking treedt.

Elhasbia Zayou werd pas enkele dagen voor de gemeenteraad aangesproken door bezorgde ouders over de vrije basisschool de Droomgaard (Diestseweg). Is het stadsbestuur op de hoogte van de slechte staat van de gebouwen en risico’s voor de veiligheid van de kinderen? Door deze mondelinge vraag krijgen we vandaag toch de alom bekende stem van schepen Vera Celis nog eens te horen. Ze heeft meer uitleg dan wat men bij een mondelinge vraag zou verwachten. We verstaan eruit dat de onderwijskansarmoedeindicator (OKI) in deze school drie tot vier keer hoger is dan het Geels gemiddelde en dat daar dus extra aandacht voor nodig is.

Myriam Smets sluit af met een mondelinge vraag over de mogelijkheid om de gemeenteraad live te streamen. Greet Daems sluit zich hierbij aan en herinnert ons aan het Covid-tijdperk toen dit wel mogelijk was. Concrete antwoorden komen er niet.

Al na anderhalf uur komt deze gemeenteraad, met origineel 24 agendapunten en 9 interpellaties, ten einde. (gd)

Herbeluister de zitting via https://geel.notubiz.be/vergadering/1176769

Bekijk alle documenten over het RUP Hart voor Ten Aard op https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/fiche-detail/6fbb4790-4368-4701-930c-213130770644

Lees de verslagen van de vervoerregio op https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-kempen/de-vervoerregioraad-kempen