Walter Van Looy

Walter Van Looy

Kandidaat

 

… is van de ronde jaargang 1950 en kwam in een gezin met 6 kinderen terecht dat aan de Rasop woonde – de Diestseweg in het beschaafd Vlaams. Zijn vader gaf les aan de Technische School, dus daar ging Walter ook naartoe. Daarna trok hij naar Leuven om voor klinisch laborant te studeren, een studierichting die het HIK in Geel pas een jaar later zou inrichten. Walter hield er een fijn diploma aan over. Een job ook, want hij kon meteen aan de slag bij Sint-Kamillus, de psychiatrische instelling in Bierbeek. Hij bemande er een klein labo, dat op den duur té klein werd en dicht ging. Walter bleef in Bierbeek werken, maar dan in andere, administratieve functies.

Oorspronkelijk woonde hij met zijn vrouw ook in Bierbeek, maar in 1983 kwamen ze terug naar Geel. Ze kregen twee zoons, Bart en Raf. Zijn vrouw overleed in 1997 en ook zijn zoon Raf verloor hij in 2011 na een ongeval. Hij heeft vier kleinkinderen en woont al jaren samen met Rit op de Diestseweg, maar dan een beetje verder.

Toen de groene beweging ontstond en Agalev boven de doopvont van de Belgische politiek werd gehouden, was Walter een van de ‘founding fathers’ van Agalev-Geel. We spreken nu van de jaren 1980. Hij was ooit erg actief in de Derdewereldbeweging: in het 11.11.11-comité, in de Wereldwinkel en zelfs 10 jaar als voorzitter van de Derdewereldraad, zoals de Mondiale Raad toen heette. Dat engagement voor Groen trekt hij tot vandaag door in de Brugpartij, maar zijn sociaal leven heeft hij wat afgebouwd. Hij volgt het allemaal nog wel, zoals hij ook zijn interesse in de politiek nooit heeft opgeborgen. Maar er gaat meer tijd naar andere dingen. Wandelen, bijvoorbeeld. Voor een kleine dagtocht per week draait hij zijn hand niet om. Hij heeft altijd een verrekijker bij om vogels te spotten. Hij noemt zichzelf een bescheiden amateur-ornitholoog en op vakanties zoekt hij altijd de dichtstbij zijnde reservaten op.

Walter is dus langs de groene poort bij de Brugpartij beland. “Ik vond het zes jaar geleden een goed initiatief om de progressieve krachten van Geel te bundelen”, zegt hij. “Groen had destijds heel wat sympathisanten van ACW-signatuur, maar als ze stemden, hielden ze het bij de CD&V. De Brugpartij heeft nu een ruimer bereik. Die verbreding en de goede samenwerking binnen de partij vind ik erg positief.”