Safar Shabahang

Safar Shabahang

Kandidaat

 

… is beter bekend onder zijn roepnaam Shahin. Hij is van Iraanse afkomst en werd in 1972 geboren in Mamasani, een stad in de provincie Fars, niet ver van het bekendere Shiraz. Na zijn secundaire studies ging hij naar de universiteit in Arak, de Iran University of Science and Technology. Hij studeerde er metaalkunde en ging na zijn legerdienst aan de slag bij twee industriële bedrijven in de aluminiumsector.

In 2000 liet hij het Iran achter zich en reisde naar West-Europa. Ondertussen is hij al lang als Belg genaturaliseerd, maar toch heeft hij de onzekerheid en de miserie van de asielzoeker én de ‘illegaal’ gekend. Tot 2004 was zijn dossier in onderzoek en verbleef hij hier legaal. Een negatieve beslissing deed hem toen echter van de ene dag op de andere in de illegaliteit belanden. Zo leefde hij twee jaar, tot hij alsnog een verblijfsvergunning kreeg. Hij woonde toen in Turnhout en ging meteen aan de slag bij Philips. Toen eind 2008 de crisis toesloeg was hij een van de velen die daar moesten afvloeien. Shahin vond enkel nog interimjobs en besefte dat hij een ander diploma nodig had als hij vast werk wou vinden.

Hij kon studeren op voorwaarde dat hij voor een knelpuntberoep koos. Hij begon in 2009 aan een opleiding Industrieel Ingenieur Elektromechanica aan wat toen nog de KHK was. Hij studeerde daar af met een masterdiploma van de KULeuven en vond opnieuw werk bij Profel in Hamont-Achel. Daarnaast trad hij ook lang op als sociale tolk voor land- en taalgenoten die hier hulp nodig hadden.

Shahin is gescheiden en heeft twee zoons van 5 en 14 jaar. Hij woonde lang op Sint-Dimpna, maar nu in hartje Geel, op de Werft. Hij is een goed ingeburgerde, intelligente en sociaal voelende man, die onze taal zeer goed beheerst en graag onder de mensen komt.

“Dat ik in België terecht kwam, is puur toeval”, zegt hij. “Het had net zo goed ergens anders kunnen zijn. Maar ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb in dit land, waar je vrij voor je mening kan uitkomen. De Brugpartij bevalt mij omwille van haar programma, maar ook omwille van haar samenstelling. Ze bevat mensen met verschillende invalshoeken, en dankzij die diversiteit komt ze op een spontane manier tot gemeenschappelijke standpunten. Daardoor is ze meer breeddenkend dan het beleid, dat vaak van een enge visie vertrekt. De Brugpartij is goed geworteld in de Geelse samenleving en bevat een goede mix van ideeën. Eigenlijk is ze voor Geel op maat gemaakt.”