Fulco Verachtert

Fulco Verachtert

Kandidaat

 

… is een kind van de seventies. Hij is er nu 45 en hoewel hij in Geel werd geboren, groeide hij in Westerlo op. Zijn ouders scheidden toen hij één jaar oud was en hij bleef dus enig kind. Getekend is hij daardoor niet, hij heeft nooit anders gekend en is niets anders gewend. Fulco jr. ging in Westerlo naar Sint-Lambertus op school, in de afdeling Houtbewerking. Eigenlijk niets voor hem, maar veranderen deed hij niet en afstuderen kwam er daarom ook niet van. Niet getreurd. Hij ging in de poetsdienst van het woonzorgcentrum Zusterhof aan de slag en later in de maaltijdbedeling. Dat was wél prijs. Tien jaar werkte hij in dat Geelse woonzorgcentrum.

In die tijd volgde hij een opleiding als logistiek assistent. Dat behelst een breed gamma van taken, van patiëntenvervoer over maaltijdbegeleiding tot het aanvullen van allerlei stocks. Na een stage in het ziekenhuis van Geel werkte hij zo een drietal jaar in een wzc in Mol om in 2020 over te stappen naar de Parel der Kempen in Westerlo. Van 11 tot 19 uur zorgt hij er daar dagelijks voor dat de bewoners hun maaltijden krijgen. Fulco is iemand die zich goed voelt tussen de mensen. Ook tussen de oudere mensen waarmee hij werkt, al zou hij zich in de gehandicaptenzorg allicht even goed voelen.

Qua hobby’s gaat hij niet voor spektakel. Films kijken en het voetbal wat proberen te volgen, daar is in zijn geval al veel mee gezegd. Die films en series zitten het liefst in de fantasy-hoek – Star Trek, Game of Thrones… dat soort dingen – en als hij een favoriete ploeg heeft, dan is het Anderlecht. In de zomer vind je hem vaak in de Beeltjens in Westerlo, zijn favoriete wandelplek. Op vakantie gaat hij niet, wat chillen in zijn eigen habitat volstaat voor hem.

Fulco is al lang lid van Greenpeace én van GAIA. Zijn bezorgdheid voor dierenwelzijn bracht hem jaren geleden in contact met Groen, waarvoor hij trouwens bij de vorige parlementsverkiezingen kandidaat was. Hoewel hij een rustige ziel is, heeft hij ook een activistisch kantje. Ongehoord protest levert niets op, weet Fulco. Hij vindt dat mensen duidelijker voor hun mening moeten uitkomen. Zelf komt hij alvast graag op straat in demonstraties voor de goede zaak, zoals de Klimaatmarsen en – recenter – in de mars voor Palestina.

We hebben hier met een voetganger te maken en met een professioneel gebruiker van het openbaar vervoer: Fulco heeft geen auto en dat is een bewuste keuze. Hij vindt ons OV eigenlijk wel oké: je kunt alles goed volgen in de app. Dat de bus naar het werk soms wel eens afgeschaft wordt, is minder tof, maar dat gebeurt hoogstens een paar keer per jaar.

Via Groen was het een kleine stap naar de Brugpartij, en daarin is Fulco erg actief. “Wat er in de pop-up georganiseerd wordt, is ofwel heel aangenaam, ofwel erg boeiend”, zegt hij. “En campagne voeren, doe ik met plezier. Geel verdient beter, vind ik. Als bewoner van Sint-Dimpna – al tien jaar woon ik in de schaduw van de Sint-Dimpnakerk – treft het mij dagelijks in wat voor grauwe buurt ikzelf en zovele andere mensen wonen. Daar moet dringend wat meer groen bijkomen. De Brugpartij heeft daar de perfecte ideeën voor.”