Bieke Lemmens

Bieke Lemmens

Kandidaat

 

… werd in 1979 in Geel geboren. Ze liep hier school (Latijn-Moderne Talen aan het toenmalige Sint-Dimpnalyceum) en woont hier ondertussen al meer dan de helft van haar leven. Ze zou een rijk gevulde biografie kunnen schrijven, te beginnen bij de rush naar een diploma als licentiaat in de geschiedenis. Vervolgens studeerde ze nog journalistiek en interieurvormgeving bij. Het was duidelijk dat ze een schrijvende job ambieerde, maar die lagen niet voor het rapen en ze begon als consulente HR & Finance bij een interimkantoor. Haar volgende stap zette ze bij de uitgeverij Yoyo Books, waar ze productiecoördinator werd. Met al haar ideeën kriebelde het al langer om dingen in de wereld te zetten, dus was het een logische stap om haar eigen zaak, Bzondr, op te starten. Daar kon ze haar creativiteit en brede interesses in kwijt. In haar eerste zelf verbouwde woning in de Groenstraat organiseerde ze workshops, ontbijtdagen en een Zomerhof, met een zomer vol events en optredens. Schrijven deed ze als freelancer voor o.a. het Nieuwsblad van Geel en daarnaast leverde ze zowel interieur- als tuinontwerpen af. Even vond ze voor zichzelf een ideale combinatie als auteur bij een uitgeverij van interieur- en architectuurboeken, maar een faling zette na twee jaar en vier boeken een streep door de rekening.

Bieke herbronde zich, dacht goed na over haar talenten en aspiraties en dat leidde uiteindelijk tot de Living, de bekende ‘lunchroom for healthy food & drinks’ in de flessenhals aan de Sint-Amandskerk. Ze pionierde in de Living met een keuken die Geel nog niet kende. Als enthousiaste gastvrouw creëerde ze een hotspot van wereldse gerechten, duurzame principes en een platform voor creatief talent uit de Kempen. Zeven jaar baatte ze de Living uit. Op haar bucketlist stond nog een woning van A tot Z eigenhandig ontwerpen en renoveren, volledig in lijn met haar persoonlijkheid. Dit vond ze in een oud rijhuis in de buik van Geel, dat ze graag deelt met tijdelijke logés. Vorig jaar knapte ze ook een chalet in de bossen op, waar velen al tot rust kwamen. Inmiddels is ze bezig met allerlei nieuwe projecten die allemaal draaien rond gastvrijheid, beleving, voeding, interieur en authentieke verhalen vertellen.

Bieke interesseert zich voor alles wat met wonen, huizen en je eigen plekje in een leefbare stad te maken heeft. Ze vond de actie rond tegelwippen een goed idee, maar die nieuwe huisnummers niet. (En de bewonerskaarten in Geel vindt ze véél te duur, zeker als er 6,5 miljoen over is op de stadsrekening van 2023.)

Eigenlijk belichaamt ze ook een nieuw soort ondernemer. Voor haar moet ondernemerschap authentiek en vernieuwend zijn. “We moeten ‘werk’ anders gaan formuleren”, zegt ze. “Je job zou gestoeld moeten zijn op je persoon, niet omgekeerd. Een persoon die vervulling vindt in zijn werk, draagt automatisch bij aan een betere wereld. Onze overheid, zéker ook de lokale, moet de ondernemers, de vele mensen die iets willen creëren vanuit henzelf, meer kansen geven. Die kansen liggen in toffe locaties die nu staan te verkommeren en waar we veel meer mee kunnen doen. Mijn aandacht gaat ook naar het woonbeleid en de openbare ruimte– ook daar worden kansen gemist – en naar het industrieel en architecturaal erfgoed van Geel. Met de Living heb ik bovendien bewezen dat ondernemen vanuit idealisme, waarin duurzaamheid een belangrijk thema is, perfect succesvol kan zijn. Je job of je onderneming opbouwen vanuit de waarden die je belangrijk vindt in het leven, dát is super!”