Wat doen we met de middelen voor ‘vervoer op maat’?

Wat doen we met de middelen voor ‘vervoer op maat’?

Tinne Van Gelder interpelleerde het stadsbestuur als volgt:

De gewijzigde timing van het decreet basisbereikbaarheid stelt dat uiterlijk in september van dit jaar elk van de 15 vervoerregio’s een voorstel van openbaar vervoersplan neerlegt bij de Vlaamse Overheid. De opmaak van die plannen zit nu dus in een eindfase. Dat vervoersplan omvat naast het kernnet en aanvullend net, waarbij het voorstel van De Lijn komt en waarover de vervoerregio enkel een advies geeft, ook het vervoer op maat. Dat vervoer op maat vervangt in hoofdzaak de belbussen en de diensten van aangepast vervoer. Het vervoer op maat is voor specifieke, individuele vragen van mensen die geen of moeilijk toegang hebben tot de andere vervoerslagen (doelgroepen als mensen met een beperking), en kan zeer verschillende vormen aannemen: van buurtbussen, over collectieve taxi’s op afroep, tot deelsystemen. De regie hiervoor is in handen van de vervoerregio. De budgetten daarvoor werden vastgelegd per vervoerregio. Voor onze regio is dat 1.480.062 euro. Daarbovenop werd er binnen de Vlaamse Regering ook nog een groeipad voor dat budget afgesproken. Op het einde van 2024 zal er 31 miljoen euro worden toegekend uit de Vlaamse begroting aan de vervoerregio’s om het vervoer op maat concreet vorm te geven, wat voor onze regio neerkomt op 1.347.544 euro.

–  Is er al een ontwerp van openbaar vervoerplan voor onze regio? Zo ja, kan dat bezorgd worden? Zo nee, in welke fase zit dit?

–  Wat is de mening van de schepen/burgemeester over dit plan? Kan u wat meer uitleg geven bij inhoud van het plan specifiek voor onze gemeente?

–  Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de vraag of dit openbaar vervoerplan door elke gemeenteraad van de gemeenten die deel uitmaken van de vervoerregio moet worden goedgekeurd. Kan u hier duidelijkheid over geven?

–  Werd er reeds advies gegeven door ons college over dit plan?

–  Kan u een overzicht geven van de lijnen van kernnet en aanvullend net die door onze gemeente lopen? Wordt het aanbod (aantal lijnen, frequentie,…) verhoogd of verlaagd?

–  Kan u een overzicht geven van wat het vervoer op maat voor onze gemeente betekent? Hoeveel en waar zullen er mobipunten komen? Komen er initiatieven van deelmobiliteit? Worden er flexbussen of buurtbussen ingelegd ter vervanging van de vroegere belbussen?