Opwindende avant-gardejazz van Steenaerts & Tassin in de pop-up

Opwindende avant-gardejazz van Steenaerts & Tassin in de pop-up

Op zondag 1 september spelen de Belgische topgitaristen Patrick Steenaerts en Julien Tassin een bijzonder concert in de Brugpop-up in Geel. Ze brengen er hun album ‘Duality’ en allicht meer van dat fraais. Patrick Steenaerts speelt als Gelenaar een thuismatch, Julien Tassin moet van iets verder komen, hij is in Brussel gestationeerd. De vrije toegang voor een concert van deze kleppers is al even uitzonderlijk.

Julien Tassin en Patrick Steenaerts zijn twee van de allerbeste Belgische gitaristen. Ze brachten zowat een jaar geleden een eerste album uit: Duality. Daarin demonstreren ze hun hoogst originele kijk op de gitaarduoformule. In plaats van mekaars solo’s te begeleiden, zoals dat klassiek het geval is met dit soort bezettingen, gaan ze voor een gezamenlijke vorm van improvisatie om uiteindelijk ook één geheel te vormen. Met hun invloeden van klassieke muziek, jazz én experimentele muziek leiden deze twee topmuzikanten je langs melodische en lyrische paden, die elk moment kunnen veranderen in eerder hobbelige, rotsachtige of atonale avonturen. Hun gitaren mixen, botsen en overlappen mekaar en creëren mysterieuze, onverwachte, spannende en filmische muziek. Een belevenis!

Julien Tassin is een productieve gitarist en componist, die de voorbije jaren heel wat albums maakte als solist, in trio en kwartet, en met zijn rockband run SOFA. Zijn benadering van de gitaar is rauw, organisch, expressief en emotioneel. De directe lijn tussen zijn hart en zijn snaren komt soms als een liefdevolle streling over, maar kan net zo goed radicaal explosief zijn.

Patrick Steenaerts studeerde aan de Jazz Studio in Antwerpen en werd daarna freelance gitarist, componist, producer, arrangeur en gitaardocent bij PXL Music Hasselt. Hij speelt als freelancer bij topacts (o.a. Johan Verminnen), maar is het best bekend als huisgitarist van Yevgueni. Daarnaast is hij één derde van het onvolprezen jazztrio Kameel, waarmee hij twee opgemerkte albums maakte. Zijn stijl varieert van lyrisch en melodisch tot snedig en tegendraads.

Patrick Steenaerts en Julien Tassin treden niet zo vaak op, en als ze het doen, moet je er meestal in Antwerpen of Brussel voor zijn, waar ze de grote podia goed kennen, tot en met dat van Bozar. In januari volgend jaar staan ze in de Hnita Jazzclub in Heist o/d Berg, maar op 1 september dus in Geel. Aanvang om 19.30 uur in de Brugpop-up, Stationsstraat 159. Ook uitzonderlijk: vrije toegang!

Meer info: info@debrugpartij.be