Ex-hamburgerrestaurant in Stationsstraat wordt campagne-hoofdkwartier

Ex-hamburgerrestaurant in Stationsstraat wordt campagne-hoofdkwartier

De Brugpartij trekt opnieuw vanuit een pop-up naar de verkiezingen

De Eskobar, tot eind vorig jaar een gerenommeerd hamburgerrestaurant in de Stationsstraat, wordt het campagnehoofdkwartier van de Brugpartij. Het wordt tegelijk een ideeënwinkel, een mini-cultureel centrum en een ontmoetingsplek. Er staat de komende maanden ook heel wat te gebeuren voor het brede publiek, van de ‘out of-the-box’ muziek van Miinus, tot gerenommeerde academici als Koen Aerts en Vincent Scheltiens. Niet alle evenementen hebben een rechtstreekse link met de lokale politiek.

Volgend weekend opent de Brugpartij, de grootste Geelse oppositiepartij, opnieuw een pop-up. Het was ook de Brugpartij, toen nieuw in het Geelse politieke landschap, die dit concept tijdens de campagne van 2018 voor het eerst toepaste. Toen zette de partij drie maanden lang een leegstaand pand in de Nieuwstraat helemaal naar haar hand. “Vriend en vijand vonden het een verfrissend idee”, aldus Yves Van Hulsel, gemeenteraadslid en kandidaat in oktober. “Maar vooral gaf het onze campagne een ongelooflijke dynamiek. De campagne 2024 voeren zonder pop-up, was daardoor voor ons ondenkbaar.”

Geelse muziek en knappe koppen

De Brugpartij zocht opnieuw een leegstaand centrumpand dat een polyvalent gebruik toestond. Toen Bart Dierckx en Kristin Tubbeckx van de Eskobar in de Stationsstraat een jaar op wereldreis vertrokken, was de deal snel rond. De Brugpartij wil de locatie tussen begin augustus en eind oktober zo goed mogelijk benutten.

“Alles wat met onze interne partijwerking en de campagne te maken heeft, zal zich daar af spelen”, zegt voorzitter Peter Van Nuland. “Daarnaast organiseren we ook heel wat voor een breed publiek. Zo programmeren we concertjes van bands met een Geelse inslag, zetten we onder de titel ‘Knappe Koppen’ een reeks boeiende lezingen op en stellen we de locatie ook open voor derden, bijvoorbeeld om er een of andere workshop in te geven. We gaan ook in gesprek met gespecialiseerde mensen uit het veld over thema’s als gezondheidszorg, ouderenzorg, mobiliteit, wonen in stad en dorp, en zo meer. Veel dagen zonder leven in de pop-up zullen er de komende drie maanden niet zijn!”

Het programma wordt voor een stuk spontaan ingevuld – als er zich iets boeiends aandient, gaat de Brugpartij ervoor -, maar een deel ligt toch al vast. Op 17 augustus is er een optreden van het Larums Trio 5060, dat luister- en dansmuziek uit die jaren brengt, en op 31 augustus zorgt Peter Vangeel, bekend als de kapper van de Rijn, voor een al even fijn Geels concertje. Daarnaast wordt vocaliste en pianiste Noor Verellen verwacht en wordt ook Miinus, de ‘out-of-the-box’-band van Jeroen Baelus en Stien Ooms, aangekondigd voor een avond vol dromerig moois.

Er liggen ook al een viertal Knappe Koppen vast. Op 5 september komt Kristof Nuyts het hebben over bijen, gefocust op de vraag hoe het met die nuttige dieren in Geel gesteld is. Op 6 september is er Geert Jacobs, professioneel actief in onderzoek rond energietechnologie, die het met een bredere kijk en met diepere inzichten komt hebben over de energietransitie: de stap van fossiele energie naar duurzame bronnen. De Brugpartij verwacht ook veel volk voor twee geschiedkundigen. Koen Aerts, Desselaar maar prof in Gent en man achter de baanbrekende documentaires ‘De kinderen van de collaboratie’ en ‘De kinderen van het verzet’, komt het op 9 september hebben over hoe zowel de collaboratie als het verzet in de na-oorlogse maatschappij én politiek zijn blijven doorspelen, tot vandaag. Op 26 september is er Vincent Scheltiens, een echte autoriteit (maar een laagdrempelig spreker) als het over extreemrechts gaat, zowel in Europa als in Vlaanderen.

Dit programma zal de komende weken nog verder aangevuld worden.

Niet zonder ambitie

De Brugpartij is de grootste oppositiepartij in Geel en mikt op groei. De lijst van de Geelse progressieven zal opnieuw worden getrokken door Dirk Kennis, de leider van de Brugfractie, die de voorbije zes jaar de grenzen van het actief maar constructief oppositievoeren in de Geelse gemeenteraad sterk heeft verlegd. “We zijn ondertussen zes jaar wijzer geworden en we hebben vanuit de oppositie heel wat elementen uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd zien worden”, aldus Kennis. “Dat de pluimen daarvan op iemand anders hoed gestoken worden, nemen we er maar bij. We hebben voorstellen tot beter beleid aangebracht en de mensen laten zien dat een beter beleid effectief mogelijk is. We boden ook een andere kijk op ‘oplossingen’ die al jaren als vanzelfsprekend worden aanzien, maar die geen oplossingen zijn. Er zijn best wel redenen om te hopen dat we daar in oktober voor beloond zullen worden en dat we Geel op een aantal cruciale vlakken eindelijk een nieuwe, andere weg in kunnen doen slaan. We hebben dus geen schrik voor 13 oktober, integendeel: we kijken er naar uit en gaan er een lap op geven. Onze nieuwe pop-up speelt daar een grote rol in en maakt de goesting alleen maar groter.”

Meer info over het programma in de pop-up van de Brugpartij volgt via de gebruikelijke media en kan je raadplegen via www.debrugpartij.be, wanneer ook die website binnen afzienbare tijd in campagnemodus gaat. Wie interesse heeft om er een workshop te geven, stuurt een mailtje naar info@debrugpartij.be.