Het Laar: inspraak moet men afdwingen in Geel
Zowat een jaar geleden startte de stad met een participatieproject om de omgeving van de vrije basisschool van het Laar veiliger te maken. Met de mening van de bewoners werd echter geen rekening gehouden. Gedurende bijna vier maanden werd de straat volledig afgesloten. De buurtbewoners waren boos, sommigen zelfs héél boos omdat ze zich nadrukkelijk buitenspel gezet voelden. Er was een grote eensgezindheid om de schoolstraat te behouden, maar de (volledige) afsluiting niet. Een ‘evaluatievergadering’ in december verliep dan ook behoorlijk geanimeerd, om het zacht uit te drukken.
Ook de Brugpartij was het niet eens met het afsluiten van het Laar. Omdat dit precies het tegenovergestelde was van wat de buurtbewoners wilden én omdat door deze ingreep het bestemmingsverkeer geweerd werd, ten voordele van het doorgaand verkeer. Terwijl precies dat doorgaand (zwaar) verkeer op Sint-Dimpna geweerd zou moeten worden. De cruciale beslissingen werden vér van de participatietafels genomen.
Het buurtcomité verzamelde voldoende handtekeningen om zijn standpunt voor de gemeenteraad te brengen. Tijdens dezelfde zitting interpelleerde Dirk Kennis voor de Brugpartij met een ondersteunende tussenkomst. Voor een veiligere schoolomgeving, een vereenvoudigd en veiliger kruispunt hoefde het Laar niet volledig afgesloten te worden. En zie, het stadsbestuur had er oren naar. Het verving de oude proefopstelling door een nieuwe, die er tot het einde van dit schooljaar zal staan. Het laatste stuk van het Laar werd een enkele richting, met uitrit op het kruispunt. Het schoolstraat-regime, waar de buurt helemaal achter stond, is gebleven.
De huidige opstelling wordt (waarschijnlijk) in juni opnieuw geëvalueerd. Van de vorige poging hebben we onthouden dat Geel op het vlak van participatie nog een grote groeimarge heeft. De burger wordt wel ‘betrokken’, maar échte participatie blijft nog altijd iets wat hij zelf moet afdwingen. Daarom een goede raad: ga naar die vergadering en zeg je gedacht!