De laatste gemeenteraad van (23) juni
Het is braderij in de Nieuwstraat en nog vlot 28 tot 30 graden in de Ooievaarsnest. De ramen staan open, maar veel verkoeling brengt dat niet. Gelukkig: verhitte discussies komen er niet en de vergadering zal waarschijnlijk niet lang duren. Griet Verhesen zit voor en schepen Julliams tekent afwezig wegens getroffen door de nieuwe covid-golf. Op de tribune: geen pers, wel drie man en een paardenkop. Die laatste zal ik dan wel zijn. Er wordt gestart met de OCMW-raad.
Na de obligate goedkeuring van het verslag van de vorige zitting vraagt de voorzitter of er opmerkingen zijn bij de jaarrekening van het OCMW (en de stad). Dirk Kennis kondigt aan dat de Brugpartij daar geen vragen bij zal stellen, maar zich wel zal onthouden. We citeren hem omdat het zo grappig is: “Nee, er zijn geen vragen. Het leek ons niet nuttig om die te stellen in het licht van de geschiedenis, die zich in de nabije toekomst zal ontplooien”. De Brugpartij onthoudt zich dus bij de jaarrekening van 2021 en de Open VLD sluit zich daarbij aan. Het grappige is dat niemand van de meerderheid zich vragen stelt bij Dirks cryptische uitspraak. Of hadden ze door dat hij een toespeling maakte op de recente check van de stedelijke financiën? Daarbij kwam immers aan het licht dat de financiële ademruimte voor deze legislatuur zo goed als gesmolten is, o.a. door de te verwachten indexaanpassingen. De rekeningen en de daarbij horende financiële planning nu nog bekritiseren, houdt dus weinig steek, want in feite is de situatie nu al volledig achterhaald. Vandaar die ‘geschiedenis die zich in de nabije toekomst zal ontplooien’. Toch bizar dat niemand bij de meerderheid, ook de schepen van financiën niet, zich geroepen voelde om daar enige kanttekening bij te maken. Houdt iedereen bangelijk de adem in?
Schepen Cowé gaat in de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen zetelen, de (al overspoelde) jaarrekening wordt goedgekeurd en binnen het AZ Sint-Dimpna wordt een vzw opgericht die het poetswerk van het ziekenhuis én het OPZ in eigen beheer zal nemen. De Brugpartij wil weten of er met de bonden overlegd werd en wat de bedoeling juist is: besparen of mensen kansen bieden? De Brugpartij ziet er wel mogelijkheden in en geeft het initiatief het voordeel van de twijfel. Griet Smaers benadrukt dat de bedoeling niet louter financieel is. Wel valt er 20% winst te rapen doordat in het OPZ en het ziekenhuis, die nu met een extern bedrijf werken, geen btw en winstmarge meer moeten betalen. Ze kunnen nu ook opleidingen aanbieden en een personeelsbeleid voeren dat ervoor kan zorgen dat de mensen langer blijven en een loopbaan kunnen uitstippelen. De PVDA stemt tegen, de rest gaat akkoord.
Na afloop van de OCMW-raad verlaat Griet Smaers de zaal en start de gemeenteraad met dezelfde verontschuldigingen als daarnet, gevolgd door de toevoeging van een punt op de agenda bij hoogdringendheid.
Na de nodige goedkeuringen van tracés bij de aanleg van het industrieterrein in Liessel volgt een reeks van 15 punten voor aanvullende reglementen op het wegverkeer en de afbakening van bebouwde kommen. Dat heeft veelal te maken met de kruisingen van de fietsostrade en gemeentewegen en het gaat vlot vooruit, maar Yves van Hulsel heeft toch vragen bij de situatie op het Punt, waar er zowel aan de Herentalseweg als op de Antwerpseweg (twee gewestwegen waar zone 50 niet ingevoerd kan worden) nog problemen zijn. Marlon Pareijn stelt dat daarover nagedacht is en dat het opgenomen in de planning. Een concrete uitvoeringsdatum geven, kan hij nog niet, maar een verkeerseiland op de Herentalseweg (aan de doorsteek Vogelzang-Puntstraat) komt eraan!
Het is nog geen halfnegen en we zijn al aan punt 18 van de agenda. Maar eerst moet het nog in maart gestemde nieuwe parkeerreglement gewijzigd worden, want daar werden een aantal straten blauwe zone die beter geen blauwe zone zouden worden. Open VLD en PVDA onthouden zich, de rest is akkoord. Dan toch punt 18. Een aantal aanpassingen bij het project de Leunen aan de Koekoekstraat en (tijdelijke) overdrachten van gronden van de stad naar de Geelse Huisvesting. No problemo.
Dan komt hier ook de vaststelling van de jaarrekening van stad en OCMW ter sprake. Daar werd een gemeenteraadcommissie aan besteed en ook de andere partijen hebben op deze zitting geen vragen meer. De opmerking van de Brugpartij is blijkbaar nog aan het zakken, want ook nu komt er geen letter commentaar op. De jaarrekeningen worden door de meerderheid en het Vlaams Belang goedgekeurd, de rest onthoudt zich. Idem voor de jaarrekeningen van AGB Sport en AGB Cultuur.
De stad gaat een eigen deelfietsensysteem inzetten met fietsen die voornamelijk voor een korte periode gebruikt worden tussen de hoppinpunten en de fietshubs of tussen de fietshubs onderling. De bedoeling is dat de gebruiker zijn deelfiets enkel gebruikt voor de tijd dat hij/zij zich verplaatst, en de velo dus geen hele of halve dag voor zichzelf reserveert. Op die manier kan dezelfde deelfiets per dag door meerdere gebruikers gebruikt worden en wordt het herverdelen van deelfietsen (met vrachtwagens) beperkt. Griet Daems (PVDA) heeft daar een aantal vragen bij en denkt dat dit 24.000 euro zou kunnen gaan kosten. Marlon Pareijn geeft een toelichting waar wij niet direct wijzer van zijn geworden, maar dat kan aan ons of aan de ingewikkelde materie liggen, natuurlijk. Hij blijft hopen dat er door dit aanbod meer gefietst zal worden in Geel. In het najaar zullen we dat weten.
Herselt wordt een van de gemeenten waar ons Deeltijds Kunstonderwijs (de Muziekacademie, meer bepaald) actief zal zijn. De muziekschool zendt zijn leraars uit, kortom. Voor Geel is dat niet een echt voordeel, maar er zijn ook geen nadelen. De school wordt wel een beetje groter.
Het lijken wel anachronismen, maar daarnet moest de gemeenteraad een (positief) advies geven over de rekeningen van de 10 overgebleven kerkfabrieken en nu moet hij de agenda van de algemene vergadering van de gemeentelijke holding goedkeuren, die al jaren in vereffening is.
Na de aanpassing van het meerjarenplan werden er een aantal bijkomende prioritaire acties geformuleerd. Om die te kunnen evalueren, werden er indicatoren geformuleerd die nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Greet Daems heeft er vragen bij, maar komt daar later op terug, gezien Griet Smaers al vertrokken is. Dirk Kennis wil weten welke systeem er werd aangeschaft om de verkeersstromen in Geel te meten, en of dat ook de fietsers meetelt. Dat is namelijk niet zeker, aangezien de tool zich op GPS-signalen baseert. Marlon Pareijn weet het niet helemaal juist maar denkt van wel. Hij zal Dirk de details bezorgen. Het is kwart voor negen, tijd voor de interpellaties.
Greet Daems heeft vragen bij mogelijke waterverspilling bij het bouwproject op de Leunen, maar schepen Luc Van Laer antwoordt dat er eigenlijk geen is. Hij leest ter staving van zijn stelling een droge tekst met een hoop cijfers voor, en die zullen wel correct zijn, maar wat de ambitie van de stad op de langere termijn is, of waarom bij deze korte bemaling het water toch mocht wegvloeien, komen we niet te weten. Alhoewel: het duurde maar even, het water bevatte veel ijzer en het ging om slechts 600 kuub… Riolen aanleggen, kost veel geld en we gaan op dat vlak gefaseerd te werk, zei Van Laer. De milieukant van het verhaal is de bevoegdheid van Bart Julliams, en daarop kan hij niet antwoorden.
Dirk Kennis komt met een leuk voorstel onder de noemer “Bouwen voor de toekomst”. Volgens de Brugpartij valt het nu meer dan ooit te overwegen om ‘historische’ gebouwen af te stoten voor een nieuwe bestemming. De functies die ze momenteel bekleden zouden dan overgebracht kunnen worden naar een centraal gelegen, energie-neutrale nieuwbouw, waarvan de investering na de gebruikelijke afschrijvingsperiode allicht terug te winnen valt. Of concreet: reken eens uit wat de verkoop van de muziekacademie, de SAIO en de kunstacademie op kan leveren, breng de academies onder één nieuw dak en bouw voor de SAIO een gebouw dat qua energie even goed of nog beter presteert dan de scholen die men nu aan het (ver)bouwen is. Rekening houdend met de huidige energieprijzen, is dat volgens de Brugpartij best een lovenswaardige oefening. Luc Van Laer stelt dat de stad zoiets wel wil overwegen, maar leest dan opnieuw een briefje af waarop een aantal verwezenlijkingen worden opgesomd. Voor de SAIO en de muziekschool zijn er trouwens plannen om al in 2024-2025 delen ervan af te breken en herop te bouwen. Om maar te zeggen dat de meerderheid niet echt meegaat in het idee…
Nadat Luc Van Laer ook nog een briefje afleest over de ratten in het centrum van Geel vliegen we buiten. Er is nog even gesloten zitting, want de opvolger van financieel directeur Anne Depoorter is bekend en moet officieel aangeduid worden (voor een jaar op proef). Het gaat om Steven Lambrecht, een 43-jarige Peltenaar. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de financieel directeur (de ‘ontvanger’ van vroeger) geen Gelenaar is.
Een interpellatie van Dirk Kennis over het regulariseren van een kapping tegen het advies van Natuur & Bos in, die om een of andere reden naar de geheime zitting werd verwezen, kon niet doorgaan wegens de afwezigheid van Bart Julliams en werd naar de volgende zitting verschoven. Tot ziens in september! (vnp)