Gemeenteraad: de zitting van 2 mei 2022
Hoewel het nog maar de tweede keer is dat we weer in de Ooievaarsnest neerstrijken, merk je niets meer van de corona-afwezigheid. Het lijkt weer de vertrouwde omgeving, al missen we de pers. Op de publiekstribune, vijf man en een paardenkop (lees: vier man en een ambtenaar). Griet Verhezen en Griet Smaers ontbreken wegens ziekte en Marlon Pareijn is voor het werk in het buitenland. Veel zullen ze niet missen.
Dirk Kennis start met een opmerking over de vervanger van de voorzitter. Dat mag geen schepen zijn, tenzij die vooraf schriftelijk werd aangeduid. Daar hebben de raadsleden de vorige keren evenwel geen spoor van gezien. Burgemeester Celis probeert de meubelen te redden en zegt dat ze er vanaf nu op zullen letten. Schepen Luc Van Laer opent dan als voorzitter de vergadering en voor we het weten zitten we aan punt 4. Dat door de algemeen directeur van de agenda wordt gehaald, dus punt vijf: een deelname aan een samenaankoop voor ICT-opdrachten. Pieter Cowé geeft uitgebreid uitleg aan Berten Kempen maar concreet gaat het nergens over.
Ook het punt over drugpreventie passeert quasi geruisloos. De stad Geel heeft een rijke traditie in het organiseren van een eerstelijnsaanbod rond verslaving en druggebruik en het uitwerken van preventieve acties in dit kader. Maar omdat er een medewerker halftijds gaat werken, ontdubbelen ze het preventiewerk van de eerstelijns-ondersteuning. Ook de ondertekening van een protocol dat de tussenkomsten bij interfamiliaal geweld regelt kan op unanimiteit rekenen.
Komt er nog ooit een ring en is die nodig?
Op 8 april 2022 was er een bijeenkomst van de stuurgroep PRUP’s Regionale ontsluiting Geel bis & Wegverbinding N18-N118. Het provinciebestuur sprak zich uit over de verder uit te werken tracés. De beslissingen, genomen tijdens de stuurgroep, worden nu ter kennisname voor de gemeenteraad gebracht. Bart Julliams antwoordt licht geïrriteerd op vragen van Myriam Smets (Open VLD) en citeert Marlon Pareijn die altijd zegt dat hij op de nagel van de ‘flankerende maatregelen’ blijft kloppen.
Yves van Hulsel verwoordt het standpunt van de Burgpartij. Hij heeft het over een opportunistisch compromis om de realisatie van een ondertussen achterhaalde nieuwe KMO-zone te verantwoorden, dat een ‘bovenlokaal belang’ kreeg om de Stenehei in Dessel te ontsluiten. Hij wil weten waarom er getalmd wordt met die flankerende maatregelen zoals daar zijn: de ventwegen langs de Antwerpseweg, het wegwerken van de gelijkgrondse kruispunten op de ring (over een afstand van 6 km zijn er nu 7 verkeerslichten tussen de N19g en de fly-over – richting Mol zijn het er ‘maar’ 6) en hij vraagt de hertekening van het voor vrachtwagens risicovolle op- en afrittencomplex aan de E34 in Turnhout/Zevendonk. Hij vraagt ook waarop we wachten om de missing link tussen de Geelse en de Molse Ring te realiseren. Hij benadrukt tot slot dat de Geelse dienst openbare werken en verkeer adviseert dat er bij de realisatie van het bijkomende stuk ring voldoende aandacht moet zijn voor die flankerende maatregelen. Maar waarom kon dat niet eerder? Waarom zouden we daar nu al niet mee beginnen?! Zo nieuw zijn die dingen, die de circulatie op de bestaande ring sterk zullen verbeteren, toch niet. De Gelenaars zijn het getalm in dit dossier beu, aldus Yves Van Hulsel.
Bart Julliams start met te stellen dat wat Yves naar voor schuift voor 95% het standpunt is van het stadsbestuur. Hij heeft een brief van een administrateur-generaal uit 2006 liggen, waarin die zegt dat de gunning voor de ventwegen ‘eerdaags’ zal starten. Die flankerende maatregelen hangen dus al een hele tijd in de lucht en blijven daar tot ieders frustratie hangen. Julliams kan enkel beamen dat de meerderheid en de oppositie wat dat betreft op één lijn zitten en hoopt dat ze nu op de agenda staan. Griet Daems, de enige volksvertegenwoordiger in de raad, zal in Brussel druk uitoefenen en de minister vragen stellen. Maar Yves kan het niet laten en merkt op dat er veel losse flodders worden verschoten. Hij roept op om samenhang in het dossier te steken en met een duidelijk plan naar voor te komen.
De meerderheid had duidelijk afgesproken om over het dossier van de ring niet te ver uit te weiden en de voorzitter rondt dan ook af voor de discussie gestart is. Het vooruitschuiven van beslissingen en het uit de weg gaan van discussies is blijkbaar eigen aan het ringdossier. De politiek kan zichzelf misschien eens een spiegel voorhouden en zich afvragen waarom het publiek zich van hen afkeert. Problemen niet aanpakken of vooruitschuiven helpt doorgaans niet en verdiept de kloof tussen burger en politiek nog meer.
Terwijl ik me nog verbaas over wat er hier gebeurde, zitten we alweer bij een bijkomende belasting op verkavelingen en grote projecten. Tom Corstjens minimaliseert de impact van die extra heffing. Als je hem zo bezig hoort, ga je je afvragen waarom ze er dan komt. Open Vld onthoudt zich en Vlaams Belang stemt tegen.
De rekening van het slachthuis wordt unaniem goedgekeurd maar het volgende punt levert meer vragen op dan antwoorden. Een nieuw systeem voor de berekening van de lasten per deelgemeente voor de GAS-boetes voor Geel-Laakdal-Meerhout zorgt voor de nodige verwarring en onduidelijkheid. Dirk Kennis stelt er een paar vragen over en uit de uitleg van Vera Celis maken we op dat er nu enkel een raming wordt gemaakt en dat de afrekening later zal volgen. Enkel PVDA stemt tegen bij zowel de afrekening als bij de wijzigingen in de statuten. Waarom komen we niet te weten.
Ook graaireflexen bij de IOK
Voor de goedkeuring van de agenda voor de algemene vergadering van IOK in mei struikelen zowel de PVDA als de Brugpartij over het feit dat de voorzitter vanaf nu een dubbel presentiegeld gaat krijgen. De decreetmaker zegt niet dat het moet, maar dat het kan. In tijden waarbij de bevolking het nogal moeilijk heeft levert zo’n bijkomende zitpenning voor iemand die als burgemeester al goed verdient de nodige vragen op. Bart Julliams zegt dat de meerderheid dit punt steunt omdat de voorzitter hard werkt en daar veel tijd insteekt. Dirk Kennis vraagt hem toch om de politieke context eens te bekijken – dit soort graaireflexen zijn niet van aard om de afstand tussen de burger en de politiek te verkleinen- en dat politieke mandatarissen die al een deftige verloning hebben, geen schnabbels meer moeten worden toegeworpen. Die opmerkingen worden niet gehoord, het voorstel wordt goedgekeurd door de meerderheid én … het Vlaams Belang. Open VLD onthoudt zich kuis, Brugpartij en PvdA stemmen tegen.
Het is kwart voor negen en we beginnen aan de interpellaties. Op de eerste van Rosa Van Cleempoel (Vlaams Belang) over fietsdiefstallen stelt Vera Celis de interpellant gerust. Er is geen plaag en ze zijn vooral gekoppeld aan woningdiefstallen. Maar eigenlijk hebben we de zaak onder controle, met de nadruk op preventie, door te labelen en diefstalpreventie.
Hoe voorkom je ruzie bij een fusie?
De volgende interpellaties kwamen van Myriam Smets (Open VLD) en van de Brugpartij. Smets wilde weten hoever de samenwerking gaat met de gemeente Meerhout m.b.t. het bouwen van een stedelijke werkplaats. Dirk Kennis ziet ook al een mogelijke fusie hangen en vraagt duidelijkheid in plaats van sluipende besluitvorming. Hij wil weten of de samenwerking rond de werkplaats er komt met het oog op een fusie, of dat de fusie later zal goedgepraat worden omdat er al een samenwerking is rond de stedelijke werkplaats. De kip en het ei dus. Wat is het standpunt van het college t.o.v. de fusie nu eigenlijk?
Vera Celis begint met te zeggen dat ze er een oprecht antwoord op wil geven. Ze herpakt zich snel en zegt dat ze dat altijd doet, maar de toon is gezet. Het komt erop neer dat er bij Meerhout wel interesse leeft voor een fusie. Meerhout zal het in de volgende legislatuur financieel zeer moeilijk krijgen en zal dan diensten moeten afbouwen of belastingen moeten verhogen. De schuldovername (door het Vlaamse Gewest) die na een fusie volgt, is mooi meegenomen, ook voor Geel. Vera meent te weten dat Meerhout ook naar Laakdal kijkt als mogelijke partner (maar zelf doet ze dat blijkbaar niet). Maar ze is formeel: op dit moment is er enkel sprake van samenwerking en zijn er geen gesprekken over een mogelijke fusie. Wanneer Dirk Kennis nog eens expliciet vraagt naar het standpunt van het Geelse college over een fusie, blijft Vera beweren dat het college daarover geen standpunt heeft.
Brandweerman, het brand weer man
Dat er een haar in de boter zit bij de brandweerzone werd duidelijk met een actie van de brandweerlui waarbij de burgemeesters spitsroeden moesten lopen. Het gaat over compensaties en een behoefteplan dat voor Binnenlandse Zaken al lang moest klaar zijn, maar waar men het lokaal niet over eens geraakt. De zonecommandant en de postoversten gaan de medewerkers verder inlichten over een betaalbaar personeelsbehoefteplan, aldus Vera Celis, die voorzitter is can de zone. Ze gelooft wel dat er oplossing komt en gaat samen met een aantal burgemeesters met de brandweermannen praten.
Fiber: slecht voor onze stoepen
Dirk Kennis stelt vast dat de stoepen er na de werken voor het Fibernetwerk lamentabel bij liggen. In elk geval: slechter dan voordien. Hij wil weten wie toeziet op de kwaliteit van de werken en wat de stad hier gaat aan doen. Luc Van Laer geeft toe dat er problemen zijn en dat er corrigerende maatregelen werden genomen. De stad heeft zelf al een aantal werven laten stilleggen en na een deftig overleg is de aannemer terug gestart met minder ploegen – er werden er een paar naar huis gestuurd. De aannemer heeft nu zeer duidelijke kwaliteitsregels die moeten gevolgd worden. Van Laer vraagt wat geduld en belooft beterschap.
De principes van de openbaarheid van bestuur
Dirk Kennis begint zijn interpellatie met het bestuur te bedanken. De agenda van de gemeenteraad is weer online raadpleegbaar. “Ik hoop dat het geen vergissing is, en als het een vergissing is, dat u deze niet rechtzet,” zegt hij. Maar over de AGB´s is hij scherper. Hij wrijft ze een fameus gebrek aan openbaarheid aan. Pieter Cowé schermt dan met wat de verplichtingen zijn die in het decreet zijn opgesomd. Ze zijn formeel in orde dus eigenlijk valt er niets te zeveren. Ik geef toe, dat is niet letterlijk wat de schepen hierover heeft gezegd, maar het kwam erop neer. Dirk Kennis gaat dan verder en heeft opmerkingen over het feit dat ook op de stedelijke website de verslagen niet te vinden zijn. Een welles-nietes spelletje rondt deze gênante vertoning af. De verslagen blijken uiteindelijk wel degelijk niet raadpleegbaar te zijn. De burger blijft verweesd achter. In de ruimte voor verbetering, zullen we maar denken.
Niet om te lachen
Elhasbia Zayou vraagt of er geen verbod op het gebruik van lachgas in de politiecodex moet worden opgenomen. Vera stelt dat ze het probleem in ‘t oog houden en dat de hype wat over lijkt. De sensibiliseringscampagne heeft gewerkt en in de volgende versie van de codex zal lachgas worden opgenomen.
Palmenmarkt
Yves Van Hulsel is vol lof over de voorbije Palmenmarkt. Er was een ruime opkomst en er was een sfeer die jong en oud kon smaken. Maar hij heeft vragen bij de voorzieningen voor EHBO, het gebrek aan openbaar sanitair en vuilbakken en het tekort aan fietsparkings. Hij wil ook weten of er voor eventuele calamiteiten een veiligheids- of interventieplan bestaat.
Tom Corstjens neemt ruim de tijd en begint met de editie als buitengewoon en succesvol te evalueren. Hij antwoordt in omgekeerde volgorde. Er bestaat een noodplan, de attracties worden aan keuringen onderworpen en de brandweer test de circulatie met een ladderwagen, dus dat deel is afgedekt. Extra fietsparking waren voorzien maar nog te weinig: daar moet nog aan gesleuteld worden. Sanitair is geen simpel punt. Niemand wil dat voor zijn deur. Er zijn een paar openbare toiletten en ook in de openbare diensten kan men tijdens de kantooruren terecht. Dat die diensten tijdens Palmenmarkt niet echt open zijn, was de schepen vergeten. Yves is niet echt tevreden met het antwoord. EHBO-posten zijn wettelijk niet opgelegd en hoeven dus niet, volgens de schepen. We kunnen het niet laten: Corstjens wil blijkbaar het onbestaande woord ‘horecanten’ absoluut in de Van Daele, want ook nu bezigt hij het te pas en vooral te onpas.
Terrasreglement
In de coronaperiode verviel de terrasbelasting en werd het terrasreglement versoepeld. Hoe lang blijft die regeling geldig? Waar we zon’ vraag normaal van Noël Devos verwachten, is het nu Berten Kempen (Open VLD) die ze stelt. Tom Corstjens wil van de witte partytentjes af, maar ziet deftige bijkomende terrassen wel zitten. Tot 2023 kan alles kan blijven staan, dan komt er een nieuw reglement.
Bij de mondelinge vragen komt Elhasbia Zayou tussen over 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie. De Regenbooghuizen en Savaria roepen lokale overheden op om in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. In Geel doen we dat en tonen we ons op deze manier solidair. Elhasbia wil weten welke stappen de stad verder zet in de richting van een LGBTQIA+-vriendelijke stad? Vera zal haar een antwoord opsturen, want kan er niet direct op antwoorden. (vnp)