Gemeenteraad: de zitting van 30 maart 2022
Amper drie weken na de vorige zitting keren we voor het eerst terug naar de Ooievaarsnest. Wegens Palmenmarkt en Paasvakantie is er geen zitting in april. De publiekstribune is goed gevuld met naast wat teruggevonden habitués een volle tafel die komt supporteren voor de Open VLD die zal tussenkomen over het nieuwe parkeerreglement. De stemming is lichtjes uitgelaten en het geroezemoes wil amper dempen als Griet Smaers de zitting opent. Ze zal later ook nog eens vragen om de stilte te bewaren en zelfs twee raadsleden verzoeken te zwijgen of op te krassen.
Dirk Kennis onderbreekt het verplichte nummertje bij de goedkeuring van het verslag en vraagt waarom de mondelinge vragen, die toch deel uitmaken van de publieke zitting, niet in het uitgetikte verslag of de notulen daarvan worden opgenomen. Het bestuur reageert verbaast en de algemeen directeur gaat zien of daar iets aan gedaan kan worden.
Fier wordt het UNESCO-dossier over de Gezinsverpleging aan de gemeenteraad voorgelegd. De bedoeling is dat die unieke traditie in het ‘Register van Goede Borgingspraktijken’ voor immaterieel erfgoed wordt opgenomen. Buiten het prestige hangt daar niet veel aan vast, maar om het dossier samen te stellen werden kosten noch moeite gespaard. Vooral geen moeite horen we. Afijn, de vraag is klaar, de procedure kan starten.
Het volgende punt is een naamswijziging voor het Cultuurnetwerk Kempen. Dat heette oorspronkelijk k.ERF, maar na de uitbreiding met een aantal nieuwe functies (o.a. de bibliotheken) werd het CNEK. Niemand die nu verbaast is dat ze dat nog eens veranderen. De intergemeentelijke cultuurorganisatie heet nu ‘ Stuifzand’.
Niet elke klacht is een klacht
Het volgende punt gaat over de klachtenbehandeling, met een nieuw reglement daaromtrent. We leren dat niet elke klacht een klacht is; sommige zijn gewoon boos geformuleerde meldingen. Maar het verschil tussen meldingen en klachten is voor de Open VLD en de Brugpartij iets te vaag. Op de website van de stad is het zelfs verwarrend. Voor Dirk Kennis wijst het op een gebrek aan ambitie dat een klacht van een burger pas na twee maanden beantwoord dient te worden. Hij vraagt zich ook af wat er met de meldingen gaat gebeuren en stuurt het reglement terug: huiswerk overdoen a.u.b..
Vera Celis tracht de nieuwe werkwijze te verdedigen. Ze juicht toe dat vanaf nu de juiste persoon de juiste klacht te behandelen krijgt en legt er de nadruk op dat er nu twee personen zijn die de klachtenbehandeling monitoren. Ik betwijfel of ze iemand heeft kunnen overtuigen dat het nieuwe systeem beter is. Dirk Kennis is dat alleszins niet, en krijgt als toetje een uitleg over de ‘beleidsklacht’ door Griet Smaers. Alsof hij niet goed begrepen had wat er staat. Dirk leest de -volgens hem- foute tekst nog eens voor, en de verbazing wordt alleen maar groter. Smaers rond af met te stellen dat ze de klachtenbehandelaars zal vragen of het voor hen wel duidelijk is, of dat er toch een aanpassing nodig zal zijn. Binnen twee maand weten we hopelijk wat ze er van denken. De Open VLD onthoudt zich en de Brugpartij stemt tegen. De PvdA is niet aanwezig, het Vlaams Belang keurt deze zitting alles goed.
Omdat de overheid de ambities voor sociale woningen zo laag heeft gelegd, zijn de quota in Geel bereikt. Voor 18 bijkomende woningen moet er, om nog subsidiëring vanuit Vlaanderen te krijgen, een sociaal woonbeleidsconvenant worden afgesloten tussen de stad en de Geelse Huisvesting. Bij deze goedgekeurd.
Burgerengagement of burgemeestersconvenant?
Op de Minaraad kreeg de burgemeestersconvenant een positief advies. De vraag is nu om ook op de raad een goedkeuring te krijgen. Dirk Kennis begrijpt vanwaar het idee en de naam van dat ding komt, maar heeft er vragen bij omdat de convenant gaat over bevoegdheden die niet bij de burgemeester zitten. Hij merkt ook op dat er inconsequenties inzitten met doelen die het stadsbestuur stelt in andere beleidsdocumenten. Hij erkent dat er een heleboel goede voornemens inzitten, maar vindt dat de burgers er meer bij betrokken moeten worden, anders gaat het niet lukken. De burgemeester tekent en daardoor engageert ze eigenlijk de hele bevolking. Helaas, maar de mensen weten niet welke doelen er gesteld worden. De bevolking van Geel moet weten waar ze aan toe is, en Dirk vraagt zich af waar dat stuk van de oefening blijft. Bart Julliams geeft aan dat de naamgeving en het strikte keurslijf van Europa komt (the Covenant of Mayors) en vreest dat we daar niets aan kunnen veranderen. Hij begrijpt de opmerkingen echter wel en volgt de redenering van Dirk. Hij zal daar o.a. met het warmteplan al op terugkomen. We zijn benieuwd.
Mag ik ook iets zeggen?
Het nieuwe parkeerreglement is het volgend punt. Niet veel nieuws, alhoewel. Vanaf juni verdwijnen de zones voor kort parkeren en het reglement wordt opgekuist zodat er een aantal onduidelijkheden wegvallen. Het eerste uur zal op alle centrumparkings gratis zijn, ook in de Ecodroom. Berten Kempen (Open VLD) heeft vragen bij het uitbreiden van de blauwe zones (o.a. met een aantal straten op Sint-Dimpna) en kondigt aan dat de Open VLD zich zal onthouden. De tafel naast ons is wat rumoerig en vraagt of ze ook iets mogen zeggen. Uiteraard kan dat niet; ze verlaten teleurgesteld de zaal. Ook de liberaal aan onze tafel houdt het voor bekeken. De openbaarheid van de vergadering blijft verzekerd door de drie achterblijvers.
Het volgende punt is de definitieve goedkeuring van het Hemelwater- en droogteplan dat ook de adviesraden al is gepasseerd. Dirk Kennis ziet er veel goede elementen in, richtlijnen waar écht iets mee aan te vangen is. Hij wijst op een fragment waarin wordt gesteld dat Geel een voortrekkersrol zou kunnen spelen in het uittekenen van de landbouw van de toekomst. Enerzijds is hier veel agrarische knowhow, anderzijds toont de situatie benoorden de Zegge dat verandering nodig is. Dirk roept schepen Julliams op om die opmerking ter harte te nemen, en die schijnt dat ook te doen. Hij looft ook de diensten die met andere overheden en verenigingen in gesprek zijn gegaan en uiteindelijk dit dossier tot een goed einde hebben gebracht.
Na de goedkeuring van de prijs die dierenartsen voor het Zwerfkattenproject (steriliseren, abortere, authanaseren) mogen vragen, komt de eigendomsoverdracht van de Berthoutsdreef aan bod. Die bleek verdorie nog helemaal in private handen te zijn. Een historische vergissing die zopas werd opgemerkt en rechtgezet wordt. Tinne Van Gelder vraagt of er nog andere private wegen als publiek domein worden gebruikt. Een inventaris daarvan bestaat blijkbaar niet, maar Luc van Laer stelt dat er waarschijnlijk nog wel enkele zullen zijn. Zoiets komt aan het licht bij het plannen van werken. Een paar punten passeren zonder opmerkingen. Zo ook het volgende: om te vermijden dat Oekraïense vluchtelingen hier ‘slechtr terecht zouden komen, mag de politiezone een uittreksel van het strafregister vragen bij de kandidaat-gastgezinnen. Het is negen uur en we zijn weeral klaar voor de interpellaties.
De vuilbakken en het plan
Petra Gyesbreghs (Vlaams Belang) laat bij mijn weten de eerste keer deze legislatuur van zich horen. Ze vraagt meer vuilbakken op het openbaar domein. Een zeer complex onderwerp, als we de schepen mogen geloven. Bart Julliams vertelt dat er al lang een onderzoek loopt naar bakken die naast vuil ook sluikstorten of overlast aantrekken. In april is dat onderzoek rond en nog voor de zomer werken de diensten dan een heus vuilbakkenplan voor het centrum en het buitengebied uit.
Rosa Van Cleempoel (Vlaams Belang) is naar de zaterdagmarkt geweest en kreeg naar eigen zeggen een aantal vragen van marktkramers. Tom Corstjens legt uit uitvoerig waarom het nieuwe marktreglement nog niet klaar is. Voor het nieuwe systeem moet de volledige marktruimte voorzien worden van de nodige markeringen, maar lijnen schilderen doet men liever niet. Ook klinkers in een andere kleur zijn een heel gedoe en niet echt wenselijk. Optie drie (de beste) is ook een kostelijk affaire: een dikke zeshonderd koperen nagels van 16 cm doormeter, evenveel gaten en die nagels dan chemisch verankeren. Wat het wordt, is niet gezegd (of hebben wij in ieder geval gemist).
Dirk Kennis voegt eraan toe dat het nieuwe reglement het sommige marktkramers moeilijk zal maken om zich in te schrijven. Hij vroeg de schepen ervoor te zorgen dat de (rommel)markt daardoor niet van karakter zou veranderen.
Storm Eunice
Dirk Kennis raakt op dreef en wil weten hoe de storm van februari het Geelse bomenbestand heeft geïmpacteerd. Geel heeft de ambitie om zus-of-zoveel bomen aan te planten binnen x-aantal jaren, maar als dat vervangbomen zijn, groeit het bestand natuurlijk niet. Wordt dat bestand op een of andere manier gemonitord?
Bart Julliams zet zich en begint zoals gewoonlijk aan een lang en degelijk onderbouwd discours. Dat hij daarmee ook leden van de meerderheid de kast opjaagt, weet hij ondertussen wel. Maar dat stoort hem niet. Het komt erop neer dat de gevolgen van de storm volgens hem al bij al nog meevallen. Zowel de brandweer als het contactcentrum werden niet overstelpt met meldingen. Ook op het publiek domein was de schade nog te overzien. Hij relativeert ook de schade als hij het heeft over stukken bos die er al halfdood bijstonden na het bezoek van de letterzetter. Ook op andere plekken is er sprake van een natuurlijke uitdunning, die ruimte en licht geeft voor bestaande of nieuwe begroeiing. Er echt getallen op plakken, kan de stad niet. Op het openbaar domein, of het nu van de stad is of niet, zal in het najaar al wat gesneuveld is vervangen worden. Bij particulieren ligt dat wat moeilijker, maar gaat men goed communiceren om herbeplanting te bepleiten.
Het kwantificeren of inventariseren van het Geelse bomenbestand is niet simpel, maar een poging zit in de pijplijn! Het aantal nieuw aangeplante of vervangen bomen wordt bijgehouden maar de cijfers van het voorbije jaar (194 nieuwe en 65 vervangen) zijn niet van aard om te juichen. Zo gaan we de ambities niet halen…
Oekraïeners in Geel
Greet Daems had een uitgebreide vragenlijst over de Oekraïense vluchtelingen maar is afwezig en kan dus niet interpelleren. Bertem Kempen (Open VLD) wil het daar ook over hebben. De burgemeester antwoordt dus iets breder dan zijn vragen en Griet Smaers vult aan. Conclusie: alles onder controle, het valt best mee en er is geen sprake van een overrompeling. Als Geel op zijn maximum zou worden aangesproken en de volle 2% van de bevolking zou moeten opvangen is dat echter meer dan 800 man. Daar zitten we nu zeker niet aan en het zal waarschijnlijk ook niet zover komen. De toestroom wordt week per week opgevolgd en er moet toch ook rekening mee gehouden worden dat de meeste van deze vluchtelingen echt niet van plan zijn om zich blijvend in Geel te vestigen.
Er meldden zich in Geel 107 potentiële gastgezinnen er zijn ook een aantal instellingen die zich hebben aangemeld. Er zijn hier op dit moment een 50-tal vluchtelingen opgevangen, en het grootste probleem is de communicatie. Meestal wordt er een beroep gedaan op Oekraïners die hier al verbleven en al een mondje nederlands kunnen. De stad is in overleg met de verschillende diensten en ook met de scholen. Op dit moment zouden er 13 leerlingen in een onthaalklas voor anderstalige kinderen (OKAN) zitten.
Voorlopig is ook het OCMW niet overvraagd en werkt het al samen met de VDAB. Hoe het verder loopt, kan uiteraard niemand voorspellen. De gezinnen en organisaties die opvang aanboden, zullen worden aangesproken door Fedasil. Dirk Kennis vindt dat gezinnen die zich via de Geelse stadswebstite aangeboden hebben, dringend ook van Geel een bericht mogen ontvangen. Daar stemde Vera Celis mee in: de stad zal de potentiële gastgezinnen op de hoogte brengen van de stand van zaken en de manier van werken. Maar het is dus Fedasil die de dossiers beheert.
Als laatste wordt nog opgemerkt dat er op dit moment geen indicatie is dat Zonnedauw door Fedasil zou worden gekozen om straks Oekraïense vluchtelingen onder te brengen.
Duivenpil of duiventil?
Berten Kempen klaagt over (zogenaamde) overlast van duiven in het centrum en wil weten of de schepen dat structurele probleem erkent. Niet helemaal, was onze indruk. Hij staat ook niet positief tegenover het vernietigen van de duivenpopulatie. Bart Julliams vraagt zich af wat de lijn is van de Open-VLD-fractie, die anders vaak op de nagel van het dierenwelzijn klopt en pleitbezorger is van de biodiversiteit. De schepen vreest dat de duivenpil, waarop Kempen aandrong, niet de geschikte methode is om de plaag, voor zover er een is, die te bestrijden. Je moet de duiven daar namelijk voor voederen, en dat is juist wat we niet willen. Hij vertelt dat de Sint-Amanskerk vroeger een duiventil had, waar kalkeieren gelegd werden om de populatie te beheersen. Hij merkt op dat de stad de laatste twee jaar maar 5 meldingen kreeg van duivenoverlast. Toch steekt de groendienst met o.a. het leggen van kalkeieren in nesten in de Nieuwstraat daar behoorlijk wat tijd in.
Dirk Kennis wil zeker mee zoeken naar een mogelijkheid van een nieuwe duiventil en suggereert als alternatief om nestkasten te voorzien voor slechtvalken op de Geelse kerktorens. Slechtvalken lusten wel een jong duifje. Een natuurlijke methode en geen slecht idee!
De opmerking bij het begin van Julliams’ betoog was volgens de liberale fractieleider Myriam Smets wel een slecht idee. Geïrriteerd probeert ze haar collega te ondersteunen en de schepen terecht te wijzen. Griet Smaers komt tussen en stelt dat iedereen mag interpelleren over wat hij wil, maar dat de schepen daar natuurlijk ook altijd mag op antwoorden.
Mobiliteitsongemakken
Dirk Kennis interpelleert dan over twee plaatsen waar het verkeer nodeloos wordt bemoeilijkt. Hij heeft het over de hoek Stelenseweg-Pas waar een bouwwerf ondertussen al 5 maanden stil ligt. De Stelenseweg is heel die tijd niet inrijbaar met alle onpraktische gevolgen vandien voor de mensen die daar wonen. Het bestuur betreurt de situatie ook, maar was tot voor deze interpellatie van oordeel dat ze de aannemer, die betaald heeft om het openbaar domein daar in te nemen, er niet af kunnen zetten. Nu zouden de geesten daarover echter aan het rijpen zijn. Schepen Marlon Pareijn gaf de interpellant (en de Geelse weggebruiker) toch enige hoop. Afwachten!
De verzakking op Winkelom maakt die weg al sinds begin januari onbruikbaar. Kunnen de verkeerslichten op het kruispunt met de ring afgeregeld worden op de actuele verkeersstroom, wil Dirk weten. Marlon Pareijn stelde die vraag ook al aan AWV, maar die zeggen niets te kunnen doen, omdat het zogezegd maar om drie maanden zou gaan. Kortom, we zullen het moeten uitzitten. Allemaal goed en wel, maar hoe lang nog?, wou Dirk Kennis weten. Volgens schepen Luc Van Laer zou de zaak eind mei, begin juni opgelost zijn.
Noël Devos had nog een mondelinge vraag over de tijdelijke lichten in Elsum, waarvoor het véél te lang wachten is op verkeer dat niet komt. Daardoor rijden veel mensen uiteindelijk door het rood en zowat alle fietsers over de stoep. Marlon Pareijn zou een poging doen om dat te verbeteren. (’s Anderendaags ’s middags bleek de wachttijd van 2 minuten tot 45 seconden gereduceerd te zijn. Ja, soms kan het rap gaan!)
Griet Smaers opent om halfelf de OCMW-raad. Iets minder dan 5 minuten later wordt die alweer gesloten en kunnen we de nacht in. (vnp)