Gemeenteraad: de zitting van 7 maart 2022

Gemeenteraad: de zitting van 7 maart 2022

Voor de eerste keer weer mondmaskervrij, maar nog wel in de Waai. Griet Verhesen is verontschuldigd en het is Griet Smaers die de debatten opent met een applausje voor Elhasbia en haar verse zoon. Het zou een korte raad worden, een rendez-vous om snel te vergeten, maar het draait anders uit. De speciale manier waarmee Griet Smaers de voorzittershamer hanteert en de toon waarop de burgemeester het Vlaams Belang antwoordt, blijven plakken.

Op de publieksbanken zit slechts 5 man, waaronder twee journalisten. De interesse lag tijdens de onlineraden een pak hoger. Toch eens aan denken om de raad te streamen? Enige spoed is wenselijk, want in 2024 mogen, maar moeten we niet meer gaan stemmen. Transparantie en zichtbaarheid zullen de kiezers moeten bekoren. Rond de werking van de gemeenteraad valt nog wel wat te doen.

Een Regionaal Strategisch Zorgplan

De OCMW-raad gaat van start met het Regionaal Strategisch Zorgplan, waar de raadsleden via een onlinepresentatie al kennis van konden nemen. Maar iedereen weet dat je een plan, waar een paar jaar masseren en diplomatie aan vooraf gingen, moeilijk uitgelegd krijgt op een webinar met 100 deelnemers. Het college moet dat ook gedacht hebben want Griet Smaers verrast de gemeenteraad en verwelkomt drie heren die de turf van 280 pagina’s komen verduidelijken. Het zijn Emiel Wouters, voorzitter van de raad van bestuur, hoofdgeneesheer Jos Opheide en algemeen directeur Jan Flament. Die laatste resumeert op een drafje heel het plan. Het komt erop neer dat de samenwerking tussen de ziekenhuizen van Turnhout, Mol, Geel en Herentals verder wordt uitgebouwd. De ambitie is om 85 % van de zorgvraag te kunnen beantwoorden binnen de regio en daarvoor wil men uiteindelijk evolueren van 5 naar 3 campussen. Wat dat dan juist inhoudt, is nog niet in detail uitgetekend, maar de finaliteit is één campus in Turnhout, één in Herentals en één voor Mol-Geel. De termijn waarop men daarvoor mikt varieert van 2035 tot 2040.

Griet Smaers werpt wat bloemen naar de ziekenhuisdirectie voor dit evenwichtig akkoord. Ze bedankt voor de inspanningen die geleverd zijn om de zorg in de Kempen op termijn te blijven garanderen door een samenwerkingen die tot voor kort door velen onmogelijk werden gehouden.

Dirk Kennis wil weten of ze in plaats van ‘blijven verzekeren’ de lat niet een hoger moeten leggen en naar een betere zorg moeten streven, een toegankelijkere en een goedkopere, betaalbare zorg ook? Betere zorg gaat zeker lukken, volgens Flament, want een aantal investeringen (zoals een PET-scanner) zouden niet mogelijk zijn voor de individuele klinieken. Toegankelijkheid moet samen met het openbaar vervoer in de Kempen bekeken worden. Hij stelt dat dit akkoord zeker een aanzet is voor betere zorg, maar dat de betaalbaarheid geen regionale bevoegdheid is en afhangt van de plannen van minister Frank Vandenbroucke. Dirk Kennis vraagt vervolgens wat ons garandeert dat de samenwerking met Mol, die al een paar keren is mislukt, nu wel zou slagen? De manier waarop het proces nu tot stand kwam, verschilt fundamenteel van vroeger, aldus Miel Wouters. Opheide en Flament ondersteunen die stelling en merken op dat de patiënt altijd centraal staat in de benadering. Zij leggen de klemtoon op het feit dat de patiënt ‘van Arendonk tot Ham’ zal moeten bediend worden. Het zal dus ook geen fusie zijn van de twee vroeger nogal moeilijk tot samenwerking te krijgen partijen, maar een nieuwe dynamiek die vanuit de noden van de regio en de patiënten vertrekt.

Greet Daems zit mer dezelfde vragen als Dirk Kennis en betwijfelt of schaalvergroting tot een betere zorg kan leiden. Die garantie ligt meer in het lokaal zorgplan, krijgen we te horen, maar eerst moet er een regionaal plan goedgekeurd worden.

De hamer van de voorzitter

Een opmerkelijk moment is er als Griet Smaers reageert op de stemintentie van de Brugpartij. Dirk Kennis kondigt aan dat die zich zal onthouden omdat het document, ondanks de aanwezigheid van de “eminente sprekers” voor de raadsleden niet enkel té veel en té nieuw is om hals over kop goed te keuren, en ook omdat het niet ernstig is bediscussieerd. Hij benadrukt dat de onthouding niet zozeer gaat over de inhoud of het initiatief, maar over de manke wijze waarop een zó belangrijk dossier op de raad wordt gebracht.

Dat Griet Smaers raadsleden van de oppositie graag wat kleineert tot belachelijk maakt, door erop te wijzen dat ze een vraag niet hadden moeten stellen omdat ze dat wel ergens in een hoekje van het dossier hadden kunnen vinden, zijn we gewoon. Dat ze de voorzittershamer misbruikt om al lachend ironische commentaar te geven, was nieuw. ( u moet maar eens gaan luisteren – vanaf minuut 32:30). Wij dachten dat de voorzitter zich enigszins terughoudend moet opstellen om te zorgen dat er voldoende ruimte voor debat is, en de raadsleden hun vertegenwoordigende, beleidsbepalende en controlerende rol het best kunnen vervullen. De schepen ziet dat anders.

Het samenvoegen van gemeente- en OCMW-raad blijft verbazen en mag wat ons betreft nog eens terug naar de tekentafel. Na het goedkeuren van het verslag van de vorige vergadering stelt de raad twee nieuwe kappers aan in het Wed- en Luysterbos en keurt het de modaliteiten voor een samenaankoop goed. En dan zit de vermoedelijk langste OCMW raad van deze legislatuur erop. De gemeenteraad kan beginnen.

Wat niet is, kan nog komen

Daar ligt de intentieovereenkomst voor het Grote Netewoud op de tafel. Die legt de doelstellingen van de werkgroep ‘recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud’ vast. Dat het Grote Netewoud niet weerhouden werd als regionaal park, is voor schepen Nadine Lareremans geen definitieve afwijzing. De hoop blijft om de zone samen met De Merode in de toekomst toch erkend te krijgen in een groter geheel. Dat vanuit dit standpunt de geplande locatie van het nieuwe containerpark in Winkelomheide wel erg ongelukkig gekozen is, was haar niet ontgaan, maar dat gebied ligt -voorlopig- niet in de zone van het Grote Netewoud.

Ook hier komen de kappers van het Wedbos nog eens ter stemming, net voor een kleine verlegging van een veldweg om de welzijnscampus van het CAW mogelijk te maken. Het volgende punt is ook een trage weg, die officieel de naam Meerhoutse voetweg krijgt. Ook het volgende punt, het zoveelste recht van opstal voor een Fiber-pop passeert unaniem. Agendapunt 7 is een addendum aan de overeenkomst over het reservefonds tussen de stad en het AZ St.-Dimpna, waardoor de stad op lange termijn mogelijke tekorten mee afdekt. Ook zonder onderbreking volgen de eindafrekeningen van kerkraden die ophouden te bestaan (wegens samengaan) en de capaciteitsbepaling van de SAIO. Bij punt 10 voor de stedelijke basisscholen hetzelfde, op een vraagje van Greet Daems (PvdA) na. Om volledig te zijn nog even meegeven dat de voorwaarden voor de concessies voor Gheelmania, als extra punt aan de agenda toegevoegd, worden goedgekeurd. Negen uur en de interpellaties mogen al komen!

#Plekvrij

De eerste gaat over de vluchtelingen van Oekraïne. Griet Smaers kan blinken met de internetpagina die al een week actief is en gebruikt wordt door de Gelenaars die een opvangplek aanbieden. Voor de rest gaat de stad het warm water niet opnieuw uitvinden, maar doorlinken naar de websites van de instanties die de solidariteit kanaliseren. Smaers is blij met de warmte en solidariteit die nu is ontstaan en ze zullen met de stad nog zeker beroep doen op de bevolking.

Sint-Dimpna en het voorruitperspectief

Dan is het de beurt aan Dirk Kennis. Vorige zitting verdaagde hij deze interpellatie en hij is ook nu niet toe aan een volledig ander plan. Hij wilde komen met een afgewerkte taart, maar kreeg ze naar eigen zeggen nog niet helemaal gebakken. In plaats van nog eens uitstel, komt hij met een aantal vragen en suggesties. De aanleiding is dat het wegdek in de Gasthuisstraat versleten is en moet vernieuwd worden. De AWV voorziet daartoe het nodige budget en het stadsbestuur kan aan die werken een ‘heraanleg’ van het Sint-Dimpnaplein koppelen. Het voorstel dat daarover nu voor ligt, is volgens Dirk een pleister op een houten been. De focus ligt daarin zeer sterk op de de Billemontstraat, met name op de vraag of een enkele richting daar wenselijk is. Die vraag wordt volgens Dirk echter beantwoord vanuit het effect op de doorstroming op het plein, en niet vanuit de noden van de fietsers.

In het streefbeeld van de as Gasthuisstraat – Sint-Dimpnaplein – Logen zijn fietspaden opgenomen. Maar het is voor geen van de betrokken partijen duidelijk of die paden in de nu geplande werken zijn opgenomen. Hij suggereert ook dat de stad in overleg zou kunnen gaan met de scholen, zodat -bijvoorbeeld – de toegang voor de fietsers van het college kant van de J.B. Stessensstraat komt te liggen. In het stedelijk plan komt er komt ‘misschien’ een knip op het Laar. Maar de gevolgen daarvan zijn amper onderzocht en het nut is niet echt duidelijk. Bij de bespreking in de AGM werd duidelijk dat weldoordachte maatregelen vanwege de stad niet mogelijk zijn, omdat er geen plan is voor wat men ‘het bredere plaatje’ noemt. Dit is volgens de Brugpartij het gevolg van de houding die het stadsbestuur al jaren aanneemt, nl. wachten tot een nieuw stuk ring het probleem oplost. De Brugpartij drong al meerdere malen aan op effectieve en efficiënte maatregelen op de korte termijn om de situatie op die as én het plein te verbeteren. Wachten op ring kan voor Dirk Kennis niet. Als uitsmijter vraagt hij zich zelfs af waarom we niet eens denken aan een tunnel onder de gevarenzone. Wat zou het goedkoopst én het snelst te realiseren zijn: en tunnel onder het Sint-Dimpnaplein of een ring met een PRUP dat nog moet gemaakt worden?, voegt hij er plagerig aan toe.

Marlon antwoordt dat het wegdek van de Gasthuisstraat eind de vorige legislatuur is heraangelegd, dus dat het niet klopt dat AWV daar op korte termijn gaat werken. Volgens hem is er ook nog geen sprake van een plan. Zelfs de startnota is er nog niet, laat staan een definitief dossier. Er zijn wel verschillende pistes die nu worden onderzocht. Waar hij Dirk wel in volgt, is dat de de Billemontstraat een hel is voor de fietsers. De schepen is in overleg met ouders en scholen en ook hij heeft nog geen duidelijkheid over de verhoogde fietspaden in de Gasthuistsraaat. De financiering is in ieder geval voorzien en er zit een (door de stad aangesteld) studiebureau op. Voor een heroriëntering van de bushaltes, die Dirk ook had voorgesteld, moet dan weer rekening gehouden worden met het toekomstige mobipunt aan de Bogaard. De enige zekerheid vandaag is dat de verkeerslichten op het plein conflictvrij worden. Voor Marlon Pareijn is het zwaar verkeer een frustratie die hij met iedereen deelt. Hij wil “evidence based” werken en een verkeersmodel gebruiken dat de verkeersstromen goed in beeld brengt. Het stadsbestuur zal daarvoor de nodige investeringen doen, maar zoiets maak je niet op een maand of twee, aldus de schepen. Ondertussen gaat men inderdaad werken aan een startnota.

In de nabespreking leren we nog dat er voor de fietspaden in de Gasthuisstraat pas in ’23 of ’24 geld is voorzien. Als er vervolgens een debat ontstaat, blokt Griet Smaers dat af. Ook een vraag van de PvdA krijgt amper ademruimte. Als u dacht dat er op de gemeenteraad van gedachten kon worden gewisseld… helaas.

Tenenkrullende schaamte

Rosa Van Cleempoel (VB) wil weten hoe vaak er agressie tegen personeel van het Sociaal Huis en de stad wordt geregistreerd en wat daarmee gebeurt. Vera Celis neemt ruim de tijd om te antwoorden. We onthouden dat de stad overtredingen ernstig neemt en het personeel accuraat bijstaat indien nodig. Ze onderzoekt de mogelijkheden van een stil alarm en betreurt dat de tijdsgeest blijkbaar meebrengt dat  agressie onder verschillende vormen naar medewerkers, politie of brandweer vaker voorkomt. Geel ontsnapt daar niet aan. Iets bijgeleerd hebben we van haar antwoord niet.

De volgende vraag van Van Cleempoel gaat over de verlenging van het asielzoekerscentrum in jeugdherberg Zonnedauw, en wel onder het motto “is het daar nu eindelijk stilaan mee gedaan of hoe zit dat”? De burgemeester buigt nederig – ze gaat helemaal mee in Rosa’s onverdraagzaamheid – en slooft zich uit om toch maar te kunnen bevestigen dat de vluchtelingen eind april effectief zullen vertrekken. Dan verhuizen ze naar andere opvangplaatsen, die nu nog niet klaar zijn. Vera zweert dat ze er alles voor gedaan heeft, ze is zelfs ter plaatse polshoogte gaan nemen en ze heeft de antwoorden die ze van het centrum heeft gekregen (over het feit dat Zonnedauw dan voor jeugdgroepen geboekt is) gedubbelcheckt bij Toerisme Vlaanderen. Met het hand op het hart is haar beloofd dat “maximum-maximum eind april” de vluchtelingen weg zijn. (Beluister dit markante fragment vanaf 1.00.14). De empathische, bijna veronschuldigende toon stond in ieder geval ver van de warmte en de solidariteit die Griet Smaers en bij uitbreiding onze stad uitstraalde toen het over de Oekraïense vluchtelingen ging. Ongemakkelijk buig ik mij over mijn papieren en schrijf op dat ook in Geel de ene vluchteling de andere niet is.

Tijd voor Noël Devos om nog eens op een zere nagel te slaan. Het huidige recyclagepark is te klein voor een weegbrug, waardoor de parkwachters regelmatig met discussies geconfronteerd worden. Noël zwaait lof naar het personeel dat die ellende moet ondergaan en die lof treedt Bart Julliams bij. Over het RUP voor de nieuwe locatie (in Winkelom) heeft hij geen nieuws. De eigenaars van de te onteigenen gronden zijn naar de Raad van State getrokken en Julliams verwacht midden dit jaar een uitspraak. Als die ongunstig uitvalt, zal er een andere locatie gezocht moeten worden, zegt hij laconiek. Het plan om met grote fracties tijdelijk uit te wijken naar Kievermont draaide op een sisser uit en werd inmiddels van tafel geveegd door de bestendige deputatie. Veel goed nieuws kon hij Noël Devos dus niet geven. Die dringt er dan maar op aan om het bord met ‘paspoort verplicht’ terug te zetten, want er ontstaan ellendige discussies met burgers die niet binnen mogen met een gratis fractie omdat ze hun paspoort niet bijhebben. (In principe moet elke Belg zijn paspoort altijd bij hebben, maar Belgen blijven Belgen nietwaar.)

Myriam Smets (Open VLD) had een vraag over het onderzoek naar PFOS/PFAS in de bodem en het grondwater door OVAM is gevoerd. De stad weet nog niets over de situatie in Geel en het contact met OVAM loopt niet echt vlot. De stad had 8 ‘verdachte’ locaties opgeven en weet dat OVAM er 9 onderzoekt. Maar dat is het dan ook.

Een geboortebos?

Bij afwezigheid van Tinne Van Gelder komt het punt bij Elhasbia Zayou, die bij aanvang de aanwezigen trakteerde op suikerbonen van Nizar, haar eerstgeborene. Of de stad aan een geboortebos zou willen denken? Het is een oud gebruik om bij de geboorte van een kind een boom te planten en in vele steden en gemeenten worden die bossen nu aangelegd. Het staat symbool voor de wens dat elk kind zou opgroeien in een groene en gezonde wereld. En het dient gezegd, af en toe doorbreekt de meerderheid haar stugge manier van denken. Bart Julliams neemt het idee mee in de zoektocht naar percelen voor bosuitbreiding. Zijn diensten zijn ook op zoek naar een plek voor een natuurbegraafplaats en daar past dat geboortebos ook wel in. Ja dus! Benieuwd wanneer ze het gaan realiseren. Een gokje? Zomer 2024, vlak vóór de verkiezingen.

Greet Daems (PvdA) vraagt of er, nu Winkelom is afgesloten, verkeerstellingen worden gedaan op de as Gasthuisstraat-Logen. Ze heeft de indruk dat er nu minder doorgaand verkeer op Sint-Dimpna is. Nee, er wordt niet gemeten, aldus Marlon Pareijn, maar met de tool die de stad daarvoor zal aanschaffen, zal dat wel gebeuren. Die tool maakt gebruik van gps-gegevens. De schepen hamert er op dat het bestemmingsverkeer een zeer grote factor is in Geel. Yves Van Hulsel benadrukt nog even dat zo’n gps-tracker enkel de cijfers van wagens en vrachtvervoer meet. Voetgangers en fietsers blijven dus uit beeld. Hij maakt nog snel gebruik van deze vraag om te melden dat de Telramen deze weggebruikers wel meeneemt. (Nvdr: Vorig jaar telden die Telramen op de as Gasthuisstraat-Logen 18.485 stuks zwaar verkeer tussen 21 februari en 7 maart. Dit jaar zakte dat naar 11.468 stuks. De indruk van Greet Daems kan dus kloppen, al lag de krokusvakantie dit jaar wél en vorig jaar niet in die periode.)

Verenigingsnoden

Yves Van Hulsel wil weten wat er nu eigenlijk is gebeurd met de 60.000 euro die de stad heeft afgehouden van het covid-steunfonds van de Vlaamse overheid, of ze de steun aan de Geelse verenigingen (al dan niet uit eigen middelen) wil verlengen, en of ze naar de verdere behoeften en ondersteuningsnoden zal peilen. Schepen Pieter Cowé haalt heel de geschiedenis boven en stelt dat de stad een pak meer heeft uitgegeven dan ze van de Vlaamse overheid kreeg. Nadine Laeremans neemt over en zegt dat de adviesraden de laatste twee jaar een zeer korte lijn hadden met de verenigingen, waardoor zeer veel noden werden gedetecteerd en verholpen. Ze benadrukt dat in 2020 de toelagen aan de verenigingen structureel zijn opgetrokken met 52.000 euro en dat er ook 33.000 euro werd uitgetrokken voor recycleerbare bekers. Yves wijst er toch nog even op dat de infrastructuurkosten zijn blijven doorlopen terwijl er waar inkomsten tegenover stonden, maar hij is tevreden dat die 55.000 euro elk jaar terugkomt) en dat de stad de situatie van nabij opvolgt.

Berten Kempen (Open VLD) vraagt hoe het zit met de ambitie van het burgemeestersconvenant. Bart Julliams houd zich naar zijn doen wat in en is eerder bescheiden in zijn antwoord. Dat is niet direct het idee van de voorzitter, die een paar keer probeert om het punt af te ronden. Maar Julliams wil liever acties en verwezenlijkingen voorleggen dan nu al met cijfers te komen aandraven. Voor de stedelijke gebouwen die in het esco-project zitten is er een reductie van elektriciteit van 50% maar helaas ook een meerverbruik van gas van 20%, terwijl dat 18% minder had moeten zijn. Daar wordt gezocht naar de oorzaken en zoekt men een verbeterplan. Als er meer gegevens zijn, komt hij er zeker mee naar de Minaraad. Wanneer hij ook nog begint over de sociale last bij bouwprojecten, waar hij ‘out-of the box’ over wil nadenken, is de maat vol en bedankt de voorzitter hem voor zijn te lang antwoord. Een vraag van Greet Daems over de rapportering probeert ze in de kiem te smoren.

Yves Van Hulsel wil weten of er over de nieuwe Albert Hein aan de Molseweg overlegd werd met de buren. Die afspraken zijn gemaakt, zegt Bart Julliams. Hij rammelt snel-snel zijn verhaal af om een nieuwe reprimande van Smaers te ontwijken. Een mondelinge vraag van Dirk Kennis over een bedrijf in de Wilgenstraat, dat het niet zo nauw neemt met zijn vergunning, maneuvreert ze naar de geheime zitting. De vraag van Myriam Smet over de samenwerking met Meerhout rond een gemeenschappelijk werkplaats laat ze toe, maar delegeert ze naar de secretaris – algemeen directeur, moeten we nu zeggen. François Mylle geeft een keurig ambtelijk antwoord over samenwerking en de mogelijke bundeling van het personeel. Door hem te laten antwoorden komt de politieke vraag of dit een eerste stap is naar een fusie met Meerhout niet aan bod.

Als laatste punt mag Luc Van Laer nog vertellen dat de riolering op en rond het Velleke zo goed als klaar is en dat de hinder dus niet lang meer gaat duren. Het openbare deel van de raad wordt daarmee beëindigd en we vertrekken. Iets wat de raadsleden niet veel later ook kunnen doen. (vnp)