Elia gaat ondergronds: hoogspanning op ’t Punt

Elia gaat ondergronds: hoogspanning op ’t Punt

Het openbaar onderzoek naar het project Herentals-Heze van Elia (11 km hoogspanning wordt ondergronds gebracht) loopt bijna af, midden in de corona-periode. Niet echt een goed moment om naar het publiek te stappen. Het traject dat werd gekozen, roept bovendien vragen op. Dirk Kennis verwoordt de bezorgdheid en de vragen van de mensen van ’t Punt als volgt:

1. Nog tot 2 juli loopt het openbaar onderzoek i.v.m. de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het project Herentals-Heze van Elia. Die maatschappij wil tussen voorjaar 2021 en zomer 2022 ondergrondse hoogspanningskabels aanleggen over een traject van 11 km, voor een groot deel op Geels grondgebied (Geel-Punt). Het traject is echter niet bepaald rechtlijnig te noemen; de logica ervan is voor de mensen van ’t Punt moeilijk te vatten.

• Kunt u ons wat bijlichten over de manier waarop dit grillige (en dus naar verhouding langere) traject tot stand is gekomen, en welke elementen de keuze ervan hebben bepaald?

2. Een door Elia verspreide video is de enige informatie die ruim werd verspreid. Er staan borden naast de wegen van het geplande traject en het dossier ligt uiteraard ook ter inzage in het stadhuis, met alle beperkingen vandien. Elia zegt in die video zelf te betreuren dat er wegens COVID-19 geen infomarkt kon worden gehouden. Toch loopt het openbaar onderzoek maar van 2 juni tot 2 juli. De mensen van ’t Punt hebben het gevoel dat ze in snelheid worden gepakt.

• Is er een mogelijkheid om die termijn te verlengen, teneinde de inwoners van ’t Punt de kans te geven zich beter over deze aanvraag te informeren en ook beter na te denken over eventuele bezwaren?